Cele șase persoane care au sunat mai mulți primari vrânceni cu scopul de a-i înșela, după ce s-au recomandat a fi procurori DIICOT, rămân în arest. Vineri, la Curtea de Apel Galați s-au judecat contestațiile inculpaților, formulate împotriva măsurii arestării preventive dispuse de magistrații Tribunalului Vrancea. Toate contestațiile au fost respinse. „Respinge, ca nefondate, contestațiile inculpaților Zăgureanu Anamaria Ruxandra, Nicolae Paul, Chiriac Leonte, Pătru Florin Sebastian, Nicolae Marius și Iordache Åtefan-Dragoș împotriva încheierii din data de 09.04.2015 pronunțată de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 734/91/2015. Suma de 600 lei, reprezentând onorariul avocatului desemnat din oficiu (av. Marian Monica), va fi avansată din fondurile Ministerului Justiției către Baroul Galați. Obligă pe fiecare inculpat contestator la plata a câte 150 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în soluția instanței.
Cei șase, dintre care patru au fost luați pe sus de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea chiar din penitenciar, au fost arestați preventiv joia trecută, după ce miercuri dimineață au fost percheziționați de polițiști. Au fost aduși, apoi, din Constanța în Vrancea pentru a fi audiați. La finalul audierilor, au fost duși direct în arest, iar în ziua următoare au primit mandate de arestare preventivă. Aceștia s-au dat drept procurori DIICOT și au sunat peste 100 de primari și viceprimari în întreaga țară, inclusiv din Vrancea. Potrivit anchetatorilor, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-aprilie 2015, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de fraude informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, prin introducerea unor date informatice, fără drept, în scopul de a obține beneficii materiale, prin uzurparea de calități oficiale”.
Procurorii DIICOT au arătat prin intermediul unui comunicat de presă că persoane de sex masculin, încarcerate în penitenciar, au apelat telefonic primari din diferite județe ale țării, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT din județul unde se află localitatea al cărei primar a fost sunat. Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, inculpații le-au solicitat acestora date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale și ale membrilor de familie, pe care ulterior le-au utilizat pentru a iniția comenzi online pe site-uri de comerț electronic din România.
Potrivit anchetatorilor, inculpații au solicitat ca bunurile achiziționate să fie trimise unor complici, aflați în diferite localități de pe raza județului Constanța. „Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpații au apelat telefonic și administratori ai unor societăți comerciale care dețin terminale paypoint și, inducând-i în eroare în același mod, și anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat să se prezinte de urgență la sediul Parchetului din localitate. Ulterior, inculpații au contactat angajații acelorași societăți comerciale și, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint respectiv, le-au solicitat să opereze tranzacții, în scopul obținerii unor coduri de reîncărcare prepay. Ulterior, codurile de reîncărcare au fost furnizate altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate. Din investigațiile efectuate până în prezent, există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie-aprilie 2015, prin acest mod de operare, a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei”, se arăta în informarea DIICOT.