Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ghidurile solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman vor fi lansate în consultare, în iunie


Ghidurile solicitantului pentru toate domeniile de intervenție ale Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020 vor fi lansate în consultare publică până la finalul lunii iunie, a declarat, vineri, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, într-o conferință de presă. „Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 este programul care asigură finanțarea europeană în următoarea perioadă pentru o serie de domenii socio-economice cheie, cum ar fi ocuparea, educația, incluziunea socială și sănătatea. Prin urmare, așteptăm de la acest Program un impact major atât pe piața muncii, cât și în ceea ce privește nivelul de competențe al populației, calitatea serviciilor sociale sau de sănătate, în ansamblu, nivelul de bunăstare al cetățenilor”, a spus Nica.
De asemenea, ministrul a mai afirmat că această problematică va fi abordată în nouă perioadă de programare printr-un instrument dedicat — Inițiativa’ Locuri de muncă pentru tineri’, de care va beneficia și România la nivelul regiunilor Centru, Sud-Est și Sud Muntenia, regiuni care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru această inițiativă.
Ministrul a arătat că Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 va aborda însă problematica ocupării tinerilor, cu finanțare din Fondul Social European (FSE) pentru celelalte regiuni de dezvoltare, inclusiv regiunea București-Ilfov. „În ceea ce privește alocările financiare pe fiecare domeniu de intervenție, acestea au fost stabilite în acord cu nevoile identificate, dar și cu restricțiile impuse de regulamentele europene. Astfel, domeniul ocupării forței de muncă beneficiază de o alocare de circa 1,56 miliarde euro, incluziunea socială — circa 1,1 miliarde euro, iar educației și învățării pe parcursul întregii vieți îi revin circa 1,36 milairde euro”, a mai spus Nica.
POCU a fost aprobat de Comisia Europeană pe 25 februarie 2015. Acesta are o alocare financiară de 4,326 miliarde euro din care 105,9 milioane euro din „Inițiativa Locuri de Muncă pentru Tineret”, iar 4,220 miliarde euro din Fondul Social European. Potrivit datelor MFE, programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada de programare 2007 — 2013. Programul va contribui la atingerea obiectivului general al Acordului de Parteneriat (AP 2014 — 2020) — implicit al fondurilor Europene Structurale și de Investiții din România și anume de a reduce disparitățile de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre ale UE.
De asemenea, programul contribuie la promovarea locurilor de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții.
POCU este structurat pe 7 axe prioritare, respectiv 3 dedicate domeniului ocupării, 2 pentru incluziune socială, una pentru educație și 1 pentru asistență tehnică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?