Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

DEZASTRU! Au dat FOC vegetației uscate, iar flăcările s-au extins la case, o livadă și o lizieră


Trei persoane din Nistorești, Tătăranu și Tulnici, sunt cercetate de polițiști pentru distrugere din culpă. Asta pentru că au dat foc vegetației uscate de pe terenurile ce le aparțin, au lăsat focul nesupravegheat, iar flăcările s-au extins la locuințe, o livadă și o pădure.
    Primul incident de acest gen s-a întâmplat la Tulnici, unde o femeie a dat foc vegetației uscate de pe o pășune ce-i aparține, iar flăcările s-au extins la un gard, un nuc, dar și la o pădure ce aparține Obștii Tulnici. „La data de 17.04.2015, orele 13.10, N. Ghiță, din com. Tulnici, a sesizat faptul că N. Aurica, de 68 ani, din Tulnici, a dat foc la vegetația uscată de pe pășunea proprietate iar flăcările s-au extins, distrugând un gard, un nuc și o suprafață de 1,5 ha din liziera unei păduri. Cercetările continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă”, a transmis inspector principal Cătălina Murariu de la biroul de presă al poliției.
    La scurt timp, un alt apel primit prin 112 prin care s-a anunțat un incident asemănător a venit de la Nistorești. Aici, flăcările au distrus două locuințe, după ce proprietara uneia dintre ele a dat foc vegetației uscate din apropiere, iar flăcările s-au extins la casa sa și la cea a fiului său, distrugându-le în totalitate. „La data de 17.04.2015, orele 16.00, Z. Maria, din com. Nistorești, a sesizat faptul că în punctul Dosul Măgurii din extravilanul satului Muncei, com. Vrîncioaia, a luat foc locuința sa și cea a fiului său, Z. Vasilică.  Din verificările efectuate s-a stabilit că reclamanta ar fi dat foc la vegetația uscată din apropierea locuințelor iar flăcările s-au extins la cele două case, distrugându-le în totalitate. În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă”, a adăugat inspector principal Murariu.
    După un sfert de oră, la 16.15, o altă reclamație de acest gen s-a primit de la Tătăranu, polițiștii fiind anunțați de un focșănean că i-au ars nucii din livadă, după ce un bărbat din Tătăranu a dat foc vegetației uscate și a lăsat focul nesupravegheat.  „La data de 17.04.2015, orele 16.15, L. Nelu, din mun. Focșani, a reclamat lucrătorilor Postului de Poliție Tătăranu faptul că în jurul orelor 13.30, D. Åžtefan, de 51 ani, din localitate, a dat foc la vegetația uscată de pe albia râului Rm. Sărat și pentru că nu a supravegheat focul, acesta s-a extins și la livada sa de nuci, afectând 318 pomi.  Cercetările continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă”, a mai precizat ofițerul de presă al IPJ Vrancea.

   Sfaturi de la pompieri

    În această perioadă, ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor agricole, a grădinilor și curților de vegetație uscată și resturi menajere, crește riscul producerii unor incendii. Pentru a se evita producerea unor astfel de evenimente, care pot provoca pagube materiale importante, afectează mediul înconjurător și chiar viețile oamenilor, Inspecția de prevenire din cadrul ISU Vrancea recomandă respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis. Astfel, utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă, iar prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea flăcărilor la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți.
    O altă recomandare este colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor  vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată, dar și curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri. Totodată, trebuie să se asigure mijloacele și materialele pentru stingerea eventualelor incendii și este obligatorie stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii. Focarele nu trebuie acoperite cu pământ, iar arderea se face în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
    Totodată, arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și miriștilor se efectuează în locurile special amenajate, numai pe baza permisului de lucru cu foc (valabil o singură zi), emis prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență.
    Reprezentanții autorităților publice locale au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor prevederile generale și specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale și, totodată, să urmărească aplicarea acestora. Nerespectarea acestor măsuri specifice constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform art.1 pct., 3 lit., r, din H.G.R. nr. 537/06.06/2007. Pe lângă amenzi, există și posibilitatea întocmirii unor dosare penale așa cum s-a întâmplat în cazurile menționate anterior. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?