Fiscul limitează la 10 mii lei zilnic plățile în numerar între agenții economici, efectuate pe teritoriul țării. Noul act normativ, care intră în vigoare la începutul lunii mai, aduce reguli noi și vizează întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Indirect, sunt promovate sistemele moderne de plată. Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că nu este o limită/plafon pentru operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane numai prin instrumente de plată fără numerar.
Finanțiștii arată că încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, iar plățile în numerar către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. În cazul plăților din avansuri spre decontare, acestea se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare, în timp ce magazinele de tipul cash and carry vor putea încasa numerar în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Conducerea Fiscului vrâncean arată că sunt interzise atât încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei în cazul magazinelor de tip cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei. „Nu sunt permise nici plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei către magazinele de tip cash and carry. Firmele pot achita facturile cu valori mai mari de 5.000 lei către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 de lei către magazinele de tip cash and carry, 5.000/10.000 de lei în numerar, iar diferența numai prin instrumente de plată fără numerar”, arată reprezentanții AJFP Vrancea.
Sunt limitate la un plafon zilnic de 10 mii lei/persoană operațiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniștii, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii.
Fără limite la banii pentru salarii
Plafoanele nu se aplică pentru operațiuni precum depunerea de numerar în conturile deschise la instituțiile de credit sau la instituțiile care prestează servicii de plată și care sunt autorizate de Banca Națională a României, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuțiilor, amenzilor și a altor obligații datorate bugetului general consolidat al statului. De asemenea, excepție este și retragerea de numerar din conturi deschise la instituțiile de credit sau la instituțiile care prestează servicii de plată și care sunt autorizate de Banca Națională a României pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal prevăzute de lege. „Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările și plățile în numerar se sancționează cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depășeste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 100 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va efectua de către organele Ministerului Finanțelor, ale ANAF și unităților sale subordonate, conform competențelor”, precizează AJFP Vrancea.