Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

O familie din Focșani cere un preț record pentru un hectar de teren arabil


O familie din Focșani vrea un preț record pentru aproximativ un hectar de teren arabil situat în extravilanul municipiului. Familia Hadad a scos la vânzare mai mult de un hectar de teren arabil pe care vrea să obțină 314 mii lei, adică peste 22 lei/metru pătrat. Este vorba de o suprafață de teren arabil pentru care au fost prezentați vecinii, adică aceia care pot avea un drept de preempțiune asupra terenului scos la vânzare. Anunțul de vânzare al terenului poate fi consultat atât pe site-ul primăriei Focșani dar și pe cel al Direcției Agricole Vrancea, conform noii legi de vânzare a terenurilor agricole extravilane, respectiv Legea 17 din 2014.
    Aceasta prevede că orice persoană poate cumpăra terenuri în România, însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane trebuie respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. Conform noii legi, tranzacțiile cu terenuri pot fi anulate dacă ofertele de vânzare a terenurilor nu sunt făcute, în primul rând, preemptorilor, așa cum sunt definiți în Legea 17 din 2014. De menționat că prevederile legii nu se aplică vânzărilor între rude de până la gradul al treilea.
        Cei care vor să își vândă terenurile trebuie să anunțe în primul rând la primăria din raza localității unde se află bunul imobil. Aici trebuie depusă o cerere prin care se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, pentru a fi adus la cunoștința preemptorilor. Cererea trebuie însoțită de oferta de vânzare și documentele doveditoare, cu informații despre teren, adică preț, amplasament, categoria de folosință, documente de la Cadastru. Primăria trebuie să afișeze oferta atât la sediul său cât și pe internet, dacă are o pagină web. Oferta de vânzare trebuie afișată o perioadă minimă de 30 zile. De asemenea, primăria trimite atât la Direcția Agricolă cât și la Ministerul Agriculturii un dosar cu lista preemptorilor, oferta de vânzare a terenurilor și celelalte documente.
Odată dosarul înregistrat, oferta de vânzare este postată pe site-urile  celor două instituții și în registrele înființate cu acest scop. Abia dacă în termenul de 30 de zile nu a fost identificat niciun preemptor care să cumpere terenul se va decide că tranzacția este liberă, iar vânzătorul poate stabili cui îi poate vinde. Însă chiar și în aceste condiții, vânzătorul nu poate vinde terenul în orice condiții. „Dacă în ofertă nu este prevăzută nicio condiție, terenul se poate vinde în orice condiții, cu excepția diminuării prețului”, se precizează în normele de aplicare a legii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?