Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

A început scandalul la Obştea din Valea Sării


Obștea de la Valea Sării a intrat în anotimpul scandalurilor după ce oamenii au început să acuze modul discreționar în care ar fi administrate cele peste 1200 hectare de pădure. Sătenii vor să afle cu cât se vinde lemnul din pădurile Obștii, care este cota de masă lemnoasă anuală care poate fi exploatată în păduri, cum sunt cheltuiți banii lor. Ultima Adunare Generală a Obștii din Valea Sării s-a încheiat după intervenția polițiștilor și jandarmilor solicitați prin numărul de urgență 112. Deciziile luate la această ultimă Adunare au fost contestate, ieri, la instanță, de cenzorul Obștii din Valea Sării, Å¢ăranu Iftimie, care susține că nu a fost respectat statutul iar Adunarea nu este legală.
    Tensiunile la Obștea Valea Sării au început după ce, toamna trecută, a fost aleasă comisia de trei cenzori ai Obștii Valea Sării. Aceștia ar fi trebuit să facă o verificare a modului în care a fost administrată obștea în ultimul an și, implicit, să știe cum, cu cât și unde s-a vândut lemnul. Verificarea nu a fost posibilă pentru că statutul Obștii nu permite ca această comisie să funcționeze dacă nu sunt toți cei trei cenzori. În aceste condiții, spune Å¢ăranu Iftimie, nu a fost realizat raportul ce trebuia prezentat la Adunarea Generală de Bilanț pentru anul 2014. „Am dorit să facem verificarea până la Adunarea Generală de Bilanț pentru 2014 însă nu ne-am putut întruni pentru că unul dintre cenzori a plecat în Franța. Iar statutul Obștii nu permite verificarea dacă această comisie de cenzori nu este completă. Am vrut să introduc în comisie un cenzor supleant pentru a putea funcționa dar nu a vrut Consiliul de Administrație al Obștii. În aceste condiții, nu s-a întocmit raportul Comisiei de cenzori. A fost făcut un raport, cred că tot de cei din Consiliul de Administrația și ne-au pus pe noi să semnăm. Eu nu am semnat dar am auzit că ceilalți cenzori au semnat”, a povestit Å¢ăranu Iftimie.
    Ulterior, în data de 15 martie a fost organizată prima Adunare generală a obștenilor din Valea Sării. Au fost discutate mai multe probleme, inclusiv o propunere de modificare a statutului obștii. Unul dintre membrii grupului de inițiativă spune că actuala conducere a Obștii ar fi dorit modificarea statutului astfel încât mandatul pentru membrii CA să fie pe o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani. Aceasta deși orice modificare a statutului trebuie aprobată doar în cadrul unei ședințe la care participă minim două treimi din cei peste șase sute de membri ai Obștii Valea Sării. Å¢ăranu Iftimie povestește că, ulterior, când a cerut o copie după procesul verbal al ședinței din 15 martie, consiliul de administrație a obștii a anulat ședința și a convocat o întâlnire pentru 5 aprilie.

   Ședință liniștită de polițiști și jandarmi

    A urmat o ședință tensionată la Obștea Valea Sării chiar la începutul lunii aprilie, încheiată după intervenția polițiștilor și jandarmilor. „De la început, opiniile obștenilor s-au manifestat prin multă gălăgie și țipete, de nu se auzea nici în cer, nici în pământ…Fiind păreri pro și contra, fiecare luare de cuvânt a fost întreruptă prin gălăgie și apostrofări încât nimeni n-a auzit și n-a înțeles nimic…Votarea nu s-a mai făcut prin ridicare de mâini ci numai prin zgomote fiind votate măsurile și hotărârile exclusiv pe principiul «care țipă mai tare»”, povestește unul dintre membrii obșteni prezenți la ședință, într-o sesizare trimisă către „Monitorul de Vrancea”.
    Å¢ăranu Iftimie a explicat că busculada de la finalul ședinței a început după ce a cerut o copie a procesului verbal al ședinței. „Am văzut că secretarul Consiliului de Administrație, Dumitru Toma, lăsa spații libere în procesul verbal  și, atunci, am cerut la ședință o copie xerox după documentul făcut. Nu au dorit să facă acest lucru, a început o busculadă, s-a sunat la 112. Au apărut polițiștii, jandarmii, iar scandalul s-a mutat afară, în fața căminului cultural. Conducerea Obștii nu a vrut să arate procesul verbal, au spus că nu e treaba poliției”, povestește Å¢ăranu Iftimie.

  Deciziile Adunării sunt contestate la instanță

    Acesta a contestat, ieri, la instanța vrânceană deciziile luate la ședința Adunării Generale din 5 aprilie arătând că nu au fost respectate prevederile din statutul Obștii. Astfel, nu a fost asigurată o prezență de două treimi la ședință, așa cum era nevoie pentru că s-a discutat despre cota de masă lemnoasă, despre drepturile obștenilor. Å¢ăranu Iftimie spune că s-a votat inclusiv schimbarea sa din funcție, deși votul trebuia să fie secret, așa cum a fost și ales ca cenzor al Obștii.
     O altă neregulă reclamată a fost votarea în bloc a deciziilor luate în cursul anului de către Consiliul de Administrație. Una dintre acestea, spun reclamanții, este creșterea salariului pentru președintele Obștii, Costică Roșca, până la 2200 lei, de la aproape 600 lei cât avea înainte. Oamenii spun că au încercat să afle cu cât se vinde lemnul din pădurile obștii dar și cât se taie anual de aici însă nu li s-a dat niciun răspuns. „Nu au vrut să spună prețul de vânzare al lemnului și nici câtă masă lemnoasă se taie anual în pădurile obștii. Când i-am întrebat cât lemn se taie au spus că atât cât spune amenajamentul. Åžtim și noi că nu poți tăia mai mult dar nu ne-au spus ce înseamnă aceasta”, a spus un alt membru al obștii. Obștea satului Valea Sării nu are o suprafață foarte mare de pădure, fiind doar una din obștile din comună. Datele oficiale arată că are o suprafață de circa 1200 hectare de pădure și 200 hectare de pășune și peste șase sute de membri obșteni.

34 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?