Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ISTORIA FOTBALULUI VRÂNCEAN ÎN IMAGINI 41 de ani de activitate pe Stadionul Milcovul din Focşani


Se spune că, uneori, o fotografie reușită face mai mult decât o mie de cuvinte! Fotbalul vrâncean are multe astfel de instantanee, câteva dintre ele fiind găsite în arhiva „fotografiilor pe carton”. Cotidianul Monitorul de Vrancea prezintă săptămânal câte două fotografii, însoțite de scurte considerații. Unele dintre ele sunt fotografii eveniment, deși reprezintă doar o simplă „frântură” dintr-un fenomen foarte complex.
O remarcă interesantă este aceea că, în general, emoțiile ne sunt „trezite” de instantaneele în care apar fotbaliști autohtoni, născuți, crescuți și, din păcate, unii trecuți în „lumea celor drepți”, aici, în fața noastră. Este o formă de „identitate”, obligatorie, pe care, din păcate, se pune tot mai puțin accent. Orice iubitor de fotbal tresare acum văzând oameni pe care i-a întâlnit, an de an, meci de meci, pe stadioane din județ. Când nu se mergea în cantonamente în afara țării, ci la Soveja. Se alerga pe șosea, câte 20 de kilometri pe zi, prin păduri, se „fenta” antrenorul mergând cu nailonul, când era zăpadă, sau „luând ocazia” pentru a fura câțiva kilometri, din meniu nu lipsea friptura de porc și paharul de vin roșu, condițiile de cazare erau decente dar aduceau aminte de… armată, iar un ziar, seara, la odihnă, era „mană cerească” pentru jucători.

     Unirea Focșani, o echipă de excepție

De-a lungul timpului, o echipă a Focșaniului care a avut o evoluție remarcabilă și a reprezentat una din cele mai bune generații de jucători a fost Unirea Focșani în 1995. Echipa antrenată de Cristian Costea, Aurel Pastia și Puiu Oprișan, iar din lot făceau parte mai mulți fotbaliști care ulterior au ajuns să reprezinte cu cinste fotbalul vrâncean pe plan național. Lotul Unirii era format din: Laurențiu Sîngerean, Culai Argeșeanu, Iulian Călin, Adrian Toma, Adrian Olteanu, Elvis Ilaș, George Crăciun, Petrică Ioan, Janet Avram, Viorel Antohi, Marian Brutaru, Åžtefan Ciolpan, Marcel Dragomir, Dănuț Dumitriu, Sandu Ciobotaru, Lucian Hristea, Adrian Păun, Alexandru Mălinaș, Cristian Ion, Fănel Babalîc, Å¢igănuș și Croitoru.

      Stadionul „Milcovul” împlinește luna viitoare 41 de ani
 

Cel mai mare stadion de fotbal din județ, „Milcovul” din Focșani împlinește luna viitoare 41 de ani de la inaugurare. Construit special pentru fotbal, suprafața de joc a fost folosită și pentru rugby, cu ocazia unei partide pe care Naționala României a disputat-o împotriva Spaniei. Primul meci oficial jucat pe „Milcovul” a fost Unirea Focșani – Luceafărul Focșani (2-1), pe 11 mai 1974, primul gol fiind marcat de Moldovan (minutul 44). La Unirea evoluau pe acea vreme Gică Canaragiu, Borș, Boța, Dragu, Grămoșteanu, Cîrcel, Galan, Costea sau Puiu Oprișan, iar după acest meci, Unirea s-a mutat de la Stadionul „Tineretului” pe „Milcovul”.
În anul 1978, pe „Milcovul” s-a disputat și un meci amical de lux, între Unirea Focșani și Maccabi Tel Aviv (Israel), joc câștigat de focșăneni cu 5-3, golurile Unirii fiind marcate de Mișa Alexandru -3 și Sima -2. Arena focșăneană a fost renovată parțial în anul 2005, iar în prezent are un gazon impecabil. Din păcate, gradenele au căzut pradă vremii și hoților, iar în acest moment mai există puține locuri pe care microbiștii vrânceni ar putea să le ocupe la o partidă de fotbal. Municipiul Focșani nu are echipă de fotbal, astfel încât baza sportivă „Milcovul” este doar de decor. Până când, vom vedea.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?