Åarba Tectonic 2014 de la Crama Gîrboiu va fi prezentată la standul României de la Expoziția universală de la Milano, care începe în luna mai. Conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a ales șase soiuri tradiționale de vin pentru a reprezenta România la Expo Milano, respectiv Åarba Tectonic de la Crama Gîrboiu, Feteasca Regală 2014 Liliac Winery, Busuioacă de Bohotin 2014 Casa de vinuri Cotnari, Negru de Drăgășani rose 2014 Crama Bauer, Fetească Neagră 2011 Cuvee Guy de Poix SERVE Ceptura și Băbească Neagră 2013 La Sapata.
Constantin Gîrboiu ne-a spus că Åarba Tectonic 2014 este un vin apreciat atât în România cât și pe piețele externe, fiind cerut din Canada până în China. Crama Gîrboiu este primul dintre producătorii vrânceni care au realizat o Åarbă performantă și care a obținut aprecierea degustătorilor și medalii la concursurile internaționale de vinuri. Ultimele medalii au fost obținute la concursul internațional de vinuri din acest an, de la Bordeaux. Crama Gîrboiu a obținut medalia de aur cu Muscat Ottonel din gama Tectonic și medalie de argint pentru Åarba din gama Tectonic. „Ne luptăm să facem vinuri cât mai bune, apreciate. Avem solicitări și livrăm pe piețele externe, în Canada, China, Olanda, Polonia, Belgia, dar și în Spania”, spune Constantin Gîrboiu. Acesta a explicat că Åarba de la Cotești i-a bulversat inițial pe degustători. „Credeau că este un cupaj. Nu știau că este un soi de vin”, a mai spus Constantin Gîrboiu. Åarba este un soi de strugure autohton, realizat din încrucișarea vițelor de Tămâioasă Românească și Riesling. Iar denumirea vine de la dealul cu același nume de lângă Odobești.
Cele șase vinuri tradiționale românești au fost prezentate la sediul MADR de specialistul în vinuri Marinela Vasilica Ardelean, consilier personal al ministrului Agriculturii. A fost prima întâlnire dintr-o serie a dezbaterilor inițiate de MADR „care vor conduce la crearea unui brand la nivel național pentru vinurile românești, care se bucură, datorită creșterii dinamice a calității, de recunoaștere la nivel internațional, fiind premiate la concursurile de profil din întreaga lume”.
Potrivit unui comunicat de presă, au fost prezenți reprezentanți ai producătorilor, ai asociațiilor de profil, somelieri, profesioniști din marketing și promovare, precum și ai societății civile. Marinela Vasilica Ardelean i-a provocat să răspundă la câteva întrebări cu privire la unicitatea vinurilor românești. „Ne-am mai întrebat vreodată dacă vinurile noastre sunt unice? Sau dacă vinurile românești au ceva în plus față de cele străine? De ce un consumator ar trebui să aleagă un vin românesc și nu unul dintr-o altă țară?”, i-a întrebat specialistul în vinuri pe invitați. Ideea conturată a fost că este nevoie de crearea unui brand național, care să susțină promovarea vinurilor românești atât peste hotare, cât și în țară, la adevărata lor valoare, arată MADR.
Vinuri vrâncene premiate la Vinitaly 2015
Calitatea vinurilor vrâncene a fost recunoscută și la ultima ediție a Vinitaly 2015. Vincon Vrancea a obținut unul dintre cele trei premii speciale „Vinitaly Nazione 2015”. Premiul a fost acordat producătorilor care au avut cel mai mare punctaj, calculat ca sumă a punctelor obținute de cele mai bune trei vinuri prezentate în concurs. Iar Vincon a obținut mențiuni pentru Busuioaca de Bohotin 2014, Tămâioasă Românească dulce Comoara Pivniței 1996, Tămâioasă Românească dulce Ambrosio 2008 și o Fetească Regală sec Huși 2014.
De asemenea, mențiune a obținut și Casa Panciu pentru o Fetească Neagră Grand Riserva „Domeniile Panciu” 2012.