Doi vrânceni sunt suspectați că fac parte din gruparea infracțională intitulată „Academia Infractorilor Români”. Casele acestora, dar și alte 50 de locații din alte județe, au fost percheziționate ieri, membrii grupării, conduse de un interlop din Neamț, fiind suspectați de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt din magazine de lux de peste hotare. Dosarul este instrumentat de DIICOT. Anchetatorii au arătat că membrii „Academiei”, conduse de Adrian Marin Botez, zis „Èîță”(FOTO), erau recrutați din diferite județe, fiind școliți apoi, timp de 90 de zile, în case închiriate din București, Cluj și Constanța. Imobilele aveau geamuri fumurii. În locațiile respective, „studenții” ajungeau cu saci negri pe cap, ca să nu poată identifica traseul. Apoi, erau trimiși peste hotare pentru a comite jafuri.
Două locații, una din Adjud, cealaltă Păunești au fost percheziționate ieri de polițiștii vrânceni, în dosarul grupării infracționale intitulată „Academia Infractorilor Români”, specializată în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt din magazine de lux de peste hotare. Persoanele vizate din Vrancea sunt Nicolae M., din Adjud, și Constantin Gheorghiță B., din Păunești. Din imobilele percheziționate au fost ridicate mai multe documente, iar cei doi au fost duși la București pentru a fi audiați.
Dosarul este instrumentat de procurorii DIICOT – Structura Centrală, ieri fiind efectuate în total 52 de percheziții în mai multe județe, majoritatea în Neamț. „Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat la data de 23.04.2015 un număr de 52 de percheziții domiciliare în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt calificat. Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu autoritățile judiciare britanice și belgiene, fiind constituită o echipă comună de anchetă, care a beneficiat de sprijinul Eurojust. Acțiunea s-a efectuat împreună cu Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Iași, Serviciile de Combatere a Criminalității Organizate Neamț și Vrancea, DGPMB – Serviciul Grupări Infracționale Violente, IPJ Neamț, IPJ Bacău, IPJ Iași, IPJ Vrancea și Institutul Național de Criminalistică. Suportul de specialitate a fost asigurat în mod permanent de către Serviciul Român de Informații și Direcția de Operațiuni Speciale. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Jandarmeriei Române”, se arată într-o informare a DIICOT.
Jafuri în magazine de lux
Anchetatorii arată că grupul infracțional a fost constituit pe teritoriul țării noastre și avea peste 100 de membri, toți români. Persoanele „racolate” erau bine instruite și apoi erau instigate să se deplaseze pe teritoriul mai altor state, pentru comiterea faptelor. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013 până în prezent s-a constituit pe teritoriul României un grup infracțional organizat format din aproximativ 100 de cetățeni români, unde membri din primul eșalon, alături de lider, desfășurau activități de recrutare, instruire, antrenare, coordonare și control asupra membrilor executanți, care ulterior erau instigați să se deplaseze, în diverse țări de pe teritoriul Uniunii Europene, săvârșind tâlharii la magazine de bijuterii și ceasuri de lux, pe timp de zi, prin pătrunderea în forță”, se mai arată în informarea DIICOT.
Grup infracțional organizat pe criterii militare
Procurorii DIICOT arată că acest grup infracțional organizat a fost conceput, inițiat și organizat pe criterii militare, având o structură piramidală, cu un lider suprem, identificat în persoana lui Adrian Marin Botez, zis Èâță, aflat după gratii, și mai multe eșaloane de conducere subordonate acestuia, fiecare palier fiind specializat și condus de anumite persoane de încredere ce aveau grad de „ofițer”.
Ultimul eșalon era cel de execuție, în cadrul acestuia erau recrutați tineri, atât minori, cât și majori, de regulă provenind din familii dezorganizate, dispuși să se alăture grupului și să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani câștigate de lideri. „Această grupare și-a cristalizat modul de acțiune și organizare, ajungând chiar la «codificarea» scrisă a regulilor grupării criminale, denumită «Academia Infractorilor Români» cu prescurtarea A.I.R., într-un așa numit «Regulament al Academiei Infractorilor Români» care era prezentat fiecărui nou recrut. Recruții urmau un antrenament fizic și psihic, întocmindu-li-se un dosar, care cuprindea: nume, prenume, date despre familia recrutului, cazier, copie a cărții de identitate, înălțime, greutate, date medicale, fotografie, amprente și fire de păr pentru ADN”, mai arată procurorii DIICOT.
Infractorii se deghizau în femei
Potrivit anchetatorilor, activitatea infracțională era structurată pe mai multe etape, fiecare dintre membri având roluri bine stabilite. Astfel, odată stabilite țintele, membrii grupului se organizau în așa fel încât să poată avea acces în magazinele de bijuterii vizate, acestea fiind de obicei protejate prin două uși securizate. Astfel, la intrare se prezentau doi dintre membrii grupului, uneori deghizați în femei, pentru a-i determina pe proprietari să deschidă prima ușă de acces, magazinele respective fiind dotate în general cu două uși de acces tocmai pentru a împiedica jafurile. Ulterior, alți membri ai grupării pătrundeau mascați, prin forță, după care, prin utilizarea violențelor și sub amenințare, spărgeau vitrinele, sustrăgând ceasuri și bijuterii, după care dispăreau pe rute diferite, abandonând la locul faptei uneltele folosite și aruncând în locurile prestabilite sacii cu bunurile sustrase. După comiterea faptelor, bunurile erau ascunse în gropi săpate anterior pe rutele de fugă. Potrivit anchetatorilor, ar fi fost folosit inclusiv pubele de gunoi, manevrate de alți membri ai grupării.
De asemenea, pentru a nu fi depistați, membrii grupului ar fi folosit cagule, elemente pentru deghizare, iar pentru a pătrunde în magazine utilizau inclusiv forța fizică asupra proprietarilor, prin folosirea de arme albe sau obiecte contondente. „Pe tot parcursul derulării faptei, care de obicei nu dura mai mult de 60 de secunde, o altă persoană asigura paza perimetrului din exteriorul magazinului, pentru a putea asigura scăparea celor dinăuntru, în acest scop având și rolul de a împiedica închiderea și blocarea ușilor de acces, fiind totodată pregătiți să creeze diversiune, în sensul aruncării de sticle incendiare, care să disperseze atenția publică și să facă posibilă scăparea celor implicați. Ulterior comiterii infracțiunii, toți executanții părăseau locul faptei, bunurile fiind transferate liderului grupării, pentru valorificare. Prejudiciul total este în valoare de 10 milioane euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii”, se mai precizează în informarea DIICOT. La sediul DIICOT – Structura Centrală urmau să ajungă, aseară, 26 de suspecți.
În urma activităților desfășurate până în prezent de polițiștii români, împreună cu cei din statele partenere, a fost identificată gruparea infracțională organizată, reușindu-se arestarea majorității membrilor participanți la comiterea tâlhăriilor cu mână armată (aproximativ 50 de persoane). Pe lângă activitățile de urmărire penală desfășurate în România, încă din 2013, cu sprijinul Europol, s-au desfășurat activități de cooperare judiciară internațională în materie penală în cadrul unor echipe comune de anchetă româno-britanice (JIT – Joint Investigation Team), constituite în cadrul acestui dosar, la care au participat și reprezentați ai altor state vizate de criminalitatea atribuită grupării cercetate, respectiv Belgia, Franța, Olanda, Spania, Croația, Slovenia și Ungaria.