Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Recomandări pentru o minivacanţă de 1 Mai fără incidente


Având în vedere minivacanța de 1 Mai, polițiștii le recomandă cetățenilor ca în această perioadă să acorde o atenție sporită siguranței personale și a bunurilor pe care le dețin. Pentru infractori, starea generală de destindere din jur reprezintă o ocazie ideală pentru a „acționa”. Polițiștii vrânceni vor fi la muncă în această minivacanță, conducerea Inspectoratului de  Poliție Județean Vrancea urmând a ține sub observație toate manifestările ce vor fi organizate pe raza județului cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Muncii și a Zilei Internaționale a Tineretului. O componentă importantă a acțiunilor ce vor fi desfășurate de polițiști în această perioadă o reprezintă activitățile de prevenire, care vor fi desfășurate de către toate structurile de poliție. Astfel, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să aibă în vedere un minimum de măsuri de autoprotecție, pentru a petrece aceste zile în siguranță.
    Printre sfaturile pe care polițiștii le au pentru cei care vor efectua deplasări mai lungi sau vor ieși la iarbă verde sau la cumpărături, se numără următoarele:
    Când sunteți la cumpărături, evitați să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar și nu vă lăsați bunurile de valoare  (borsetă, servietă, etc.) în căruciorul pentru cumpărături. De asemenea, fiți atenți la portofel și la poșetă! Este indicat ca doamnele să-și țină poșeta cât mai aproape de corp, iar portofelul să fie păstrat într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele din față ale vestimentației.
Evitați discuțiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate și nu ripostați la agresivitatea lor verbală. De asemenea, ocoliți grupurile de persoane aflate sub influența băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
    Dacă sunteți acostați pe stradă, nu ezitați să cereți sprijinul celorlalți trecători sau să intrați într-un magazin. Atunci când ați fost martorii unor manifestări violente, anunțați imediat Poliția. În cazul absențelor îndelungate de la domiciliu, comunicați acest fapt numai persoanelor în care aveți mare încredere. Încuiați ușile și geamurile, chiar și atunci când plecați pentru câteva minute. Nu lăsați sume mari de bani sau valori în locuință. Evitați discuțiile despre bunurile de valoare pe care le aveți în casă.
    Pentru protecția autovehiculului, vă recomandăm ca atunci când îl parcați să închideți geamurile și să vă asigurați apoi că l-ați încuiat. Depozitați cumpărăturile în portbagaj și nu lăsați la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete. Dacă aveți de făcut deplasări cu autoturismul, adaptați permanent viteza de deplasare la particularitățile de drum și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare. Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice și folosiți centura de siguranță.
    „Totodată, vă aducem la cunoștință faptul că polițiștii cu atribuții pe linie rutieră se vor afla în stradă și vor fi prezenți pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente, în special la orele cu trafic intens, unde vor organiza, în mod sistematic, acțiuni de control, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere, precum și pentru limitarea excesului de viteză și depistarea celor care conduc sub influența băuturilor alcoolice. În cazul în care sunteți totuși victimă a unei infracțiuni, apelați imediat numărul unic de urgență 112”, transmit polițiștii vrânceni.

   O atenție deosebită s-a acordat stațiunilor turistice

    Conducerea IPJ Vrancea a prezentat, joi, în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Vrancea (ATOP) principalele măsuri ce sunt luate pentru acest week-end prelungit. Pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin poliției vrâncene în perioada menționată, toate formațiunile operative și subunitățile din structura Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vor acționa prin activități specifice, în localitățile urbane și rurale, în special în stațiunile turistice și zonele de agrement. „O atenție deosebită s-a acordat stațiunilor turistice de pe raza localităților Soveja și Lepșa, precum și zonelor de agrement Crângul Petrești și Doaga dar și alte zone unde se preconizează un aflux numeros de persoane”, se arată într-un comunicat remis presei de ATOP Vrancea.
    Polițiștii vrânceni vor colabora cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, pentru creșterea capacității de acțiune în vederea realizării unor dispozitive eficiente, urmărindu-se în principal, realizarea următoarelor activități: Asigurarea efectivelor necesare îndeplinirii misiunilor și adaptarea programului de lucru în raport cu activitățile specifice; Analizarea situației operative din localitățile și zonele de interes în care vor avea loc activități specifice perioadei, în corelare cu anticiparea afluxului de persoane către zonele turistice sau de agrement, identificarea priorităților comune și stabilirea  necesarului de informații pentru misiunile planificate; Instruirea, pregătirea și planificarea din timp a personalului desemnat pentru executarea serviciului de permanență și operativ, verificarea permanentă a acestuia; Actualizarea documentelor operative și verificarea stadiului de pregătire a efectivelor pentru punerea în aplicare, la nevoie, a planului de creștere a capacității operaționale; Cunoașterea situației răspândirii personalului și stabilirea măsurilor organizatorice pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu în această perioadă; Verificarea armamentului, munițiilor și materialelor explozive, chimice, a documentelor clasificate, sigiliilor și ștampilelor și asigurarea securității acestora.
    Pe linie de ordine publică, s-a analizat situația operativă din zonele și localitățile turistice și s-au adaptat planuri unice de ordine și siguranță publică; s-au instituit gradual măsuri și dispozitive de ordine și siguranță publică; s-au adaptat dispozitive de siguranță publică; s-au executat acțiuni polițienești în scopul prevenirii și/sau aplanării oricăror stări conflictuale, s-a discutat despre dimensionarea corespunzătoare a dispozitivelor de siguranță publica în zonele cu fluență mare de persoane; s-au intensificat acțiunile în sistem integrat pentru combaterea infracționalității stradale; s-au intensificat activitățile de patrulare în zona supermarket-urilor.
    Pe linie de siguranță rutieră s-au avut în vedere monitorizarea măsurilor pentru asigurarea fluenței și siguranței circulației întreprinse de serviciul rutier, în zonele și în perioadele în care se înregistrează valori ridicate de trafic; informări permanente a participanților in trafic, prin intermediul mass-mediei locale, asupra condițiilor meteo-rutiere de deplasare; asigurarea flexibilității dispozitivelor de circulație; asigurarea continuității dispozitivului rutier; utilizarea în perioada de referință la capacitate și cu eficiență maximă. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?