Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicii de familie: cardul de sănătate e bun, nu și sistemul informatic


Medicii de familie din județ sunt de acord cu introducerea cardului național de sănătate, cu toate că timpul per consultație s-a mărit foarte mult. Medicii sunt supărați însă că sistemul informatic merge greoi din cauza suprasolicitării. Ei dau vina pe autorități. „Cardul este util, cu condiția ca sistemul să funcționeze impecabil. În prezent, blocarea frecventă produce sincope în acordarea de servicii medicale, cu creșterea nemulțumirii furnizorilor și implicit a pacienților. Pe 05 mai, practic, nu am putut acorda servicii finalizate pacienților în relație cu CAS. Practic, nu am putut activa carduri, nu am putut valida nimic cu cardul până la ora 12.00! După ora 12.00 a început să se miște, încetișor, încet și deloc!! Pe 5 mai, cabinetul nu va avea «încasări» prin care să acopere plata funcționării, utilități, curent, căldură, telefoane și a angajaților. Poate fi trecută ca zi de sponsorizare a sistemului de sănătate, fără a fi scutit de plata impozitelor și taxelor! Greșeala majoră aparține autorităților, care au decis să impună intempestiv cardul cu întreg sistemul electronic, fără un studiu, fără un pilot, fără a anticipa consecințele. Principalii afectați au fost pacienții, apoi au urmat medicii de familie. Veșnicii vinovați pentru toate problemele sistemului sanitar românesc sunt «medicii de familie». De 26 de ani, nicio «autoritate» nu a răspuns pentru deciziile dezastruase luate”, ne-a spus medicul de familie Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Totuși, potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, în ultimele două zile sistemul informatic nu s-a mai blocat. De asemenea, reprezentanții CAS au mai precizat că, în ultima săptămână, peste 1.000 de persoane s-au prezentat la sediul instituției pentru a-și ridica cardul de sănătate. Au fost eliberate și 36 de adeverințe de înlocuire a cardului, persoanelor care au refuzat cardul de sănătate din motive religioase.
Pentru județul Vrancea au fost tipărite peste 197 de mii de carduri de sănătate, aproximativ 195 de mii fiind deja predate asiguraților. Reamintim că pe card și în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informații: Numele și prenumele asiguratului; Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; Numărul de identificare a cardului național de asigurări sociale de sănătate (CID); Data nașterii; Termenul de valabilitate a cardului (5 ani). Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripționa pe cardul de sănătate date medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?