Liceele vrâncene au încercat să scoată în evidență ce au mai bun, în cadrul Târgului ofertelor școlare, din dorința de a atrage cât mai mulți absolvenți de gimnaziu. Evenimentul, care a pus sâmbătă stăpânire pe Grădina Publică din Focșani, a fost unul plin de culoare și o adevărată întrecere între liceele din județ. Acestea au încercat să le arate viitorilor absolvenți de gimnaziu că unitatea pe care ei o reprezintă este cea mai potrivită pentru a urma studiile preuniversitare. Fiecare unitate școlară a avut amenajat un stand, unde elevii respectivului liceu au demonstrat ce pot ei să facă mai bine. Cele mai spectaculoase momente au fost ale majoretelor, care au ținut adevărate demonstrații de echilibru, mobilitate, forță și coordonare. Majoretele de la Colegiul Național „Unirea” au atras privirile a zeci de curioși, ca să nu mai vorbim de momentele de beat box. Directorul Colegiului, profesorul Cornel Noană, ne-a spus că pentru anul școlar 2015-2016, unitatea are în planul de școlarizare pentru elevii absolvenți de gimnaziu trei clase de matematică-informatică, o clasă de matematică-informatică – intensiv pentru cei care doresc să-și aprofundeze studiile de informatică, și câte o clasă de științe ale naturii, filologie-limbi străine și una de științe sociale. Uniriștii beneficiază de „acces la internet în tot perimetrul colegiului, un parc dendrologic propriu” și pot asculta „postul RADIO CNU”.
Colegiul „Al. I. Cuza” din Focșani a atras,d e asemenea, foarte mulți curioși. Unitatea pune la dispoziție pentru anul școlar 2015-2016 patru clase pentru profilul real, și trei clase cu profil umanist. Mai exact, viitorii absolvenți de gimnaziu care vor să opteze pentru Colegiul Cuza, au la dispoziție două clase de matematică-informatică, două clase de științe ale naturii, două clase de științe sociale și o clasă de filologie. În plus, Colegiul Cuza are o ofertă tentantă și în ceea ce privește activitățile extracuriculare, cum ar fi un club de jurnalism, dansuri populare, club de dans sportiv etc.
Demonstrații de roboți și cornuri de la elevii colegiilor tehnice
Colegiile tehnice nu s-au lăsat mai prejos și au atras vizitatorii la standuri prin particularitățile fiecăruia. Astfel, liceencele de la Colegiul „Valeriu D. Cotea” au promovat domeniul industrie alimentară prin împărțirea de cornuri calde făcute de ele, iar liceenii de la Colegiul „Edmond Nicolau” și-au pus în funcțiune roboții creați, care au atras privirile tuturor curioșilor. Directorul Colegiului „Edmond Nicolau”, profesorul Gabriel Danielescu ne-a declarat că unitatea oferă pentru anul școlar 2015-2016, câte 56 de locuri la specializările matematică-informatică și electronică și automatizări, 84 de locuri la specializarea mecanică, și câte 28 de locuri pentru profilurile electric și electromecanic. Mai mult, unitatea oferă și două clase de școală profesională la specializările mecanic auto și electromecanic, dar și două clase de seral, la specializările mecanic auto și tinichigiu vopsitor auto.
Și școlile postliceale sanitare au fost la mare căutare, atât de către liceeni, dar și de adulții care au dorit să știe cum mai stau cu tensiunea arterială. De exemplu, Școala Postliceală „Carol Davila” Focșani pune la dispoziția absolvenților de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat, opt clase de asistent medical generalist, cu 240 de locuri, o clasă cu 30 de locuri la specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare medicală și încă o clasă cu specializarea asistent medical de laborator. „Informațiile sunt de foarte bună calitate, avem cadre didactice foarte bine pregătite. De asemenea, avem contracte cu Germania și Anglia, pentru locuri de muncă. Atmosfera din cadrul școlii este foarte plăcută și antrenantă. Mai mult, avem o mulțime de activități extrașcolare. Suntem o echipă foarte bine închegată!”, ne-a declarat Carmen Făcăeru, directorul Școlii „Carol Davila”.
Oficialitățile, prezente la târgul ofertelor școlare
La Târgul ofertelor școlare au fost prezente și oficialitățile, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, care a oferit diplome de participare tuturor liceelor prezente, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, alături de viceprimarul Marius Iorga, dar și inspectorul școlar general Vasilica Zaharia. „Este 9 mai, zi pe care o sărbătorim an de an prin manifestări specifice școlilor vrâncene și în mod deosebit prin Târgul de Oferte. Fiecare școală își prezintă astăzi oferta pentru anul școlar care va urma, își prezintă rezultatele de până acum, își prezintă ce dorește să facă în anul școlar următor ca specializări, număr de clase, alte oportunități, de aceea și atmosfera este foarte vie, colorată, iar copiii sunt entuziaști. Este un bun prilej de promovare a școlilor”, ne-a declarat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia. „Ca în fiecare an, se organizează această ofertă școlară. Cred că dau roade aceste oferte pe care unitățile le organizează anual, și sunt sigur că fiecare copil are posibilitatea să aleagă acum momentul în care va păși în viață”, a spus primarul Decebal Bacinschi.