Guvernul a alocat banii pentru funcționarea Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea. Sumele sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern aprobată ieri care stabilește obiectivele ce trebuie atinse în acest an în cadrul Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Specialiștii UCCG Moldova 2 Vrancea au arătat că banii vor fi folosiți pentru omologare și primele trageri experimentale cu rachetele antigrindină. Actul normativ aprobat prevede „realizarea de proiecte tehnice, execuții lucrări, achiziție echipamente si dotari pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iași și pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea”. „Programul de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor a parcurs 15 etape anuale de dezvoltare. Implementarea acestuia va continua până la crearea, în România, a unui Sistem național coerent, în măsură să asigure protecția populației și a economiei de efectele și pagubele provocate de căderile de grindină și de seceta severă din Sudul și Sud-Estul României”, se arată în comunicatul Guvernului.
Continuarea lucrărilor la stația antigrindină este posibilă după ce, în ultimii doi ani, au fost alocați cei mai mulți bani pentru stația de la Vrancea, aproape șapte milioane de lei, la inițiativa președintelui Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan.
Omologarea punctelor de lansare a rachetelor din Vrancea este ultima etapă care trebuie parcursă înainte ca această stație să devină funcțională și să fie îndeplinite obiectivele Programului de realizare a Sistemului național antigrindină. La nivelul județului, UCCG Moldova 2 Vrancea are patru puncte de lansare a rachetelor, la Bolotești, Bizighești, Panciu și Ruginești. La Centrul de comandă vor lucra cei mai buni specialiști, respectiv meteorolog, fizician, IT-ist, care vor asigura permanența 24 de ore din 24. Aceștia trebuie să monitorizeze formarea norilor și, când se observă informația transmisă de radar de formare a nucleului posibil purtător de grindină, încep pregătirile pentru a se acționa și a stabili coordonatele pentru a da comanda în punctele de lansare a rachetelor.
Lucrările la stația antigrindină au început în urmă cu zece ani, când administrația județeană a căutat soluții pentru a preveni căderile de grindină, care distrugeau recoltele fermierilor. Ulterior, proiectul a bătut pasul pe loc, în ciuda promisiunilor făcute de miniștrii Agriculturii din perioada guvernării pedeliste. Proiectul a fost relansat odată cu finanțarea masivă asigurată de Guvernul Ponta, la solicitările făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.