Un enoriaș de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focșani susține că va intra în greva foamei, dacă preotul Giorgică Vatră nu se va întoarce în parohie. Marcel Cosma a precizat ieri, în fața lăcașului de cult, că cele afirmate nu sunt simple vorbe și că acest lucru chiar se va întâmpla. „Eu am ieșit din spital și sunt într-o situație gravă, iar la părintele Vatră am găsit o milă, mi-a spus să mă rog și să cred în Dumnezeu că și el va face pentru mine. Eu de asta vreau să vină părintele înapoi. Eu fac greva foamei. Sunt hotărât să fac greva foamei pentru ca părintele să vină înapoi”, a spus Marcel Cosma.
Nu este singurul care vrea acest lucru, ci și alte persoane, care ieri au fost în fața bisericii și au strigat în cor „Ne vrem preotul înapoi”, dar și „Iertare, iertare”. Credincioșii au spus că sunt dispuși să-și ceară iertare oriunde și oricui numai să fie liniște, deși nu consideră că se fac vinovați de ceva. Mariana Tătăruș a precizat că „părintele Vatră este un om excepțional, un preot deosebit cu har de la Dumnezeu cum nu toți îl au. A construit această biserică de jos. Deciziile sunt drastice. Nu mai avem duhovnic. Ni s-a spus că a fi credincios înseamnă a intra în orice biserică nu contează ce preot este. Nu este așa. Avem un duhovnic și la el trebuie să mergem să ne spovedim, să ne spunem durerea. La preotul Vatră mergeai cu o problemă și plecai liniștit cât de gravă ar fi fost situația. E ca și la medic. Eu îmi cer iertare, dar nu am pentru ce. Situația trebuie rezolvată”.
Nemulțumirile oamenilor au ajuns până la București, în mod oficial, asta după ce au trimis o comunicare Sfântului Sinod, prin care s-a solicitat ridicarea pedepselor, (excomunicarea a trei persoane și canonisirea altor opt), dar și aducerea preotului înapoi. „Noi ne cerem iertare dacă am greșit și dacă am greșit am făcut-o din cauza situației că s-a prelungit atât de mult și uitați că mergem din greșeală în greșeală tot pentru că nu primim un răspuns concret. Să ne aducă părintele aici, ne cerem iertare în fața tuturor, Părintelui Daniel, Înalt Preasfințitului, la toată lumea cerem iertare. Dar dacă nu vom primi un răspuns într-un termen scurt noi tot vom continua și vom folosi toate căile pentru a ne recăpăta dreptul la religie. Am trimis o comunicare la Sfântul Sinod unde am contestat decizia dată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și așteptăm răspuns într-un timp cât se poate de scurt. Dacă nu primim un răspuns favorabil vom ataca în instanță, vom merge mai departe. Solicităm Sfântului Sinod să se ridice acea pedeapsă de excomunicare a credincioșilor, cea de canonisire și aducerea preotului înapoi. Promitem că apoi va fi liniște. Ne vom face datoria de enoriași”, a spus Nela Panaite, singura dintre cele trei persoane excomunicate, care continuă protestele. O altă persoană, care ieri s-a aflat în fața bisericii, a spus că își va cere iertare atunci când preotul Vatră va fi adus înapoi. Mai mult, aceasta a spus că oamenii nu mai pot intra în curtea bisericii pentru a aprinde o lumânare pentru că totul este închis cu lacăte. „Noi ne cerem iertare când ne va aduce preotul înapoi. Altfel pentru ce să ne cerem iertare? Noi nu am greșit cu nimic. De ce suntem chinuiți în halul acesta? S-a închis biserica, s-au închis porțile, suntem mințiți. Nu se face așa ceva la un lăcaș sfânt. Mereu a fost biserica deschisă la noi. Acum este închisă. Nu putem intra să aprindem o lumânare”, a precizat Georgeta Teodorescu.
Conform Arhiepiscopiei, preotul Vatră a cerut transferul
Reprezentanții Patriarhiei Române nu au putut fi contactați ieri, pentru a ne comunica dacă au primit solicitarea enoriașilor de la Biserica Sfântul Apostol Andrei și dacă aceasta va fi sau nu analizată. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preot Constantin Stoica ne-a spus, la declanșarea acestui scandal, că decizia aparține strict Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. „Problema este strict de competența Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Doar Arhiepiscopia are dreptul de a gestiona problemele care apar în teritoriul canonic al acesteia. Persoanele în cauză trebuie să se adreseze tot Arhiepiscopiei. Problema doar acolo se poate rezolva nu la Patriarhie”, ne-a declarat săptămâna trecută, preotul Constantin Stoica.
Pe de altă parte, într-un comunicat al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei se arată că preotul Giorgică Vatră i-a renegat pe enoriașii protestatari și a cerut transferul la altă parohie „pentru a-și salva preoția”. „Deși cele trei persoane au susținut că, prin acțiunea lor, îl „apărau” pe preotul Giorgică Vatră – căruia i se luase doar oficiul de paroh, nu și dreptul de a sluji, în continuare, la Parohia Sfântul Andrei – în cele din urmă, aceștia au ajuns să nu-l mai asculte nici pe duhovnicul lor, reproșându-i că i-a trădat, prin declarațiile sale privind ascultarea față de chiriarh, date în fața inspectorului bisericesc, și că ar fi bine să plece și el din parohie, întrucât își vor aduce „propriul preot”, care să asculte de ei, nu de episcop (extras din declarațiie preoților Giorgică Vatră și Valentin Mirică, din data de 30.03.2015). Această atitudine neașteptată și extrem de gravă din partea fiilor săi duhovnicești l-au determinat pe preotul Vatră să-i renege pe „credincioșii” protestatari, într-o declarație adresată Centrului Eparhial, și chiar să-și ceară, în scris, transferul la o altă parohie, „pentru a-și salva preoția” (cerere înregistrată la Cancelaria Eparhială cu nr. 1873/30.03.2015). Sperând că persoanele cu pricina vor renunța la manifestările lor necreștinești, chiriarhul n-a dat curs imediat cererii sale de transfer, ci a discutat-o în Permanența Consiliului Eparhial, abia în data de 7 mai 2015, când preotul Vatră și-a reiterat, în fața membrilor Permanenței, verbal și în scris, dorința de a sluji la o altă parohie și făgăduința că va face ascultare de arhiereu.”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
În comunicat se precizează și că măsurile luate împotriva celor 11 persoane nu sunt irevocabile: „Atât cei canonisiți, cât și cei excomunicați au posibilitatea să reintre în comuniune cu episcopul, preoții și dreptcredincioșii creștini ortodocși, dacă vor face fapte vrednice de pocăință, în sensul că trebuie să renunțe la manifestările lor antibisericești și să facă pocăință, în scris și verbal, în fața comunității pe care au tulburat-o, prin acțiunile lor. Nu ierarhul are nevoie de pocăința lor, întrucât acesta i-a iertat în mai multe rânduri, ci Biserica lui Hristos, care a fost rănită prin faptele lor de neascultare.”.