Locuitorii comunei Negrilești au participat, ieri, la cea de-a 13-a ediție a manifestării „Boteitul oilor”, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. La eveniment au fost prezenți primarii localităților învecinate, vicepreședintele Senatului, senatorul Cristian Dumitrescu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, consilieri județeni și locali.
Manifestările de la Negrilești au început cu o slujbă religioasă dedicată Zilei Eroilor și un scurt moment artistic susținut de elevii din comună. „Datorită unui decret regal din 4 mai 1920 sărbătorim Ziua Eroilor, ziua în care îi cinstim pe cei care s-au jertfit pentru neatârnarea acestei țări, care și-au dat viața pentru ca România să fie în granițele ei, să fie un stat suveran și independent”, a afirmat Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Gh. Pastia. Acesta a amintit de Simion Taftă, gornistul din Negrilești, care a murit în 1877, în Războiul de Independență.
Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost prezentat de vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu. „Sunt deosebit de onorat să mă aflu alături de dumneavoastră la a 13-a ediție a acestei frumoase manifestări, unice în județul Vrancea, Boteitul oilor. Vă transmit din partea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, sincere urări de bine. Celor care poartă numele de Constantin și Elena vă spun multă sănătăte și să dea Domnul să ne vedem și la a 30-a ediție a Boteitului oilor”, a spus Dragoș Bîrlădeanu.
Vicepreședintele Senatului, senatorul Cristian Dumitrescu, vine în fiecare an la Boteitul oilor de la Negrilești, o sărbătoare cu rădăcini în tradiția Å¢ării Vrancei. Senatorul Dumitrescua a arătat că de Ziua Eroilor se aduce un omagiu românilor care și-au dat viața pentru valorile fundamentale ale libertății, ale dragostei de țară, de familie și de Dumnezeu. „Nu cred că este bucurie mai mare acolo în ceruri, de unde sunt sigur că ne privesc, dacât să audă glasurile minunate ale acestor copii care duc mai departe tradiția cântecului patriotic și cu cântecul lor, cu vocea lor suavă au făcut să tresalte în fiecare dintre noi, amintiri despre acești eroi. Atât timp cât astfel de lucruri vor fi sărbătorite de poporul român, astfel de tradiții vor fi duse mai departe de acești copii minunați, poporul acesta are viitor. Un mare viitor”, a afirmat senatorul Cristian Dumitrescu.
Primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu a arătat că Sărbătoarea Boteitul Oilor a fost neglijată cât timp această localitate a fost unită cu Bîrseștiul. „Acest obicei s-a reluat după ce comuna Negrilești a revenit la matca ei. Sperăm ca generațiile viitoare să păstreze tradiția locuitorilor negrileșteni, mai ales că aici este o zonă de munte numită Mica Elveție a Vrancei, crescătorii de animale au învățat acest obicei. Avem foarte mulți tineri plecați în străinătate care se ocupă tot cu creșterea animalelor. Sperăm să îi readucem la Negrilești pentru a putea să își lucreze terenurile, să își întemeieze ferme în comună”, ne-a spus primarul Ion Văsuianu.
După evenimentele organizate dimineață, negrileștenii au mers la Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un frumos spectacol artistic la care au participat echipele de dansuri populare și buciumași din localitățile de munte ale județului, dar și Nicușor Micșunoiu, Niculina Stoican, Cimpoierii din Nistorești, Buciumașii din Spulber, Chipărușul din Nereju și Ansamblul Å¢ara Vrancei.
„Boteitul oilor” este un obicei important care vine din negura timpului și este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viața oierilor și a comunității din Negrilești, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ține o slujbă și apoi stropește animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru.