Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Proiect de probațiune promovat la Focșani


Conferința de promovare a Proiectului „Consolidarea capacității sistemului românesc de probațiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, va avea loc mâine la Focșani. Proiectul a fost lansat la București în data de 30 septembrie 2014 și este implementat de Direcția Națională de Probațiune din cadrul Ministerului Justiției, în parteneriat cu Serviciul de Probațiune din Rogaland, Norvegia.
Activitățile principale ale proiectului sunt: elaborarea unor instrumente specifice managementului în sistemul de probațiune; elaborarea unor standarde de lucru și a unei proceduri de evaluare a implementării acestora în scopul îmbunătățirii funcționării serviciilor de probațiune; elaborarea unor standarde ocupaționale pentru personalul de probațiune și formare de formatori; dezvoltarea unei proceduri de lucru care se bazează pe principiul managementului de caz, dar și elaborarea unui program de tipul „my choice”, adaptat particularităților sistemului de probațiune din România și beneficiarilor acestuia (destinat consumatorilor de drog/alcool).
De asemenea, se va realiza o cercetare privind reabilitarea și reintegrarea infractorilor și se va elabora un program de educație civică destinat minorilor față de care s-au dispus măsuri educative/ sancțiuni neprivative de libertate și un manual de probațiune. Alte activități constau în promovarea proiectului și a alternativelor la detenție; asigurarea unor servicii de mentorat pentru asistarea infractorilor de etnie romă aflați în supravegherea serviciilor de probațiune și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru personalul de probațiune și a funcționării sistemului de probațiune prin asigurarea dotărilor adecvate.
    La conferința de la Focșani de promovare a proiectului sunt așteptați să participe pe lângă oficiali ai sistemelor de probațiune din România și Norvegia, consilieri de probațiune din serviciile de probațiune din județele Buzău, Brăila, Galați, Bacău și Vrancea, judecători din cadrul Curților de Apel Galați și Bacău și din cadrul Tribunalelor Vrancea, Buzău și Galați. De asemenea, vor participa la conferință procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și de pe lângă Judecătoria Focșani, cadre din Penitenciarul Focșani și parteneri din comunitate ai Serviciului de Probațiune Vrancea.
    „Similar, în țară proiectul a mai fost promovat în județele Timiș, Cluj, Brașov și Iași, urmând Vrancea și Constanța (29 mai 2015), având în vedere că în județele precizate au participat invitați și din județele vecine, aria de promovare a  proiectului este acoperită la nivel de țară. Sistemul norvegian de probațiune are ca reper istoric de debut anul 1849, când în orașul Oslo a fost constituită prima asociație de ordin privat ce avea ca scop oferirea de ajutor și îngrijire persoanelor condamnate liberate din penitenciar, cel românesc a debutat mult mai târziu, după anul 1996, când în România au funcționat primele servicii experimentale de probațiune, un astfel de centru experimental funcționând în perioada mai 2000 – mai 2001 și la Focșani. Rezultatele activităților precizate mai sus vor fi importante și utile pentru practica sistemului de probațiune din România, care este într-o reorganizare concretă după intrarea în vigoare, în anul 2014, a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune, act normativ ale cărui prevederi sunt aplicate de la 1 februarie 2014, odată cu prevederile Noului Cod penal, Noului Cod de procedură penală și ale Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”, se arată într-o informare a Serviciului de Probațiune Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?