Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Inspectorii pregătesc verificări în pieţele agroalimentare


Inspectorii Direcției Agricole se pregătesc de verificări în piețe și la producătorii agricoli, după ce au fost transferați la noua Direcție de Inspecții și Control din cadrul Ministerului Agriculturii. Mutarea celor șase funcționari are loc la peste două luni de la concursul organizat la minister. Odată cu transferul au fost stabilite și atribuțiile inspectorilor, dar și procedura pentru controale.
La nivelul județului va fi un coordonator care se va ocupa de repartizarea inspectorilor, semnarea ordinelor pentru inspecție. Nou înființata Direcție monitorizare inspecții, verificare și control preia activitatea de inspecție, verificare și control de la Direcția pentru Agricultură. Potrivit actului normativ, în fiecare județ sunt șase funcționari cu atribuții de inspecție și control. Reorganizarea instituțiilor din agricultură mai prevede înființarea Agenției Naționale de Zootehnie, Agenției Zonei Montane, Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Unul dintre obiectivele inspectorilor va fi respectarea regulilor privitoare la comercializarea în piețe agroalimentare. Noua lege impune condiții stricte atât pentru administratorii piețelor cât și pentru cei care vând produse agricole. Astfel, administratorii au obligația ca 40% din spațiile de vânzare să fie folosite doar de către fermierii care dețin carnete de comercializare. Actul normativ obligă administratorii piețelor să asigure organizarea de spații de vânzare distincte, rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deținătoare a unui atestat de producător și a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria proprie.
De asemenea, legumele și fructele trebuie să aibă etichete complete referitoare la produs și locul de proveniență. Pe etichetă nu trebuie să mai scrie doar roșie sau castravete. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor… se realizează de persoanele împuternicite de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, și de agenții și ofițerii de poliție din cadrul Poliției Române, de către Poliția locală și de către persoanele împuternicite de primar”, precizează actul  normativ.
Amenzile stabilite prin noua lege sunt uriașe, de la minim 12 mii lei până la un maxim de 37.500 lei. Amenzile sunt consistente și pentru primarii care semnează în alb atestate de producător sau carnete de comercializare. Bișnițarii care vând produse agricole fără să aibă noile documente prevăzute de lege riscă, de asemenea, sancțiuni consistente, cuprinse între 15 mii și 22.500 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?