Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Copaci: Utilizarea cardului de sănătate a diminuat frauda din sistemul sanitar


De la 1 mai, de când a fost introdus cardul național de sănătate, a scăzut numărul serviciilor decontate. Asta nu înseamnă că a scăzut numărul pacienților, ci numărul serviciilor fictive raportate de furnizorii de servicii medicale, este convins șeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Mihai Copaci. „De când a fost introdus cardul național de sănătate s-a constatat o reducere cu o treime a serviciilor medicale care trebuie decontate de CAS Vrancea. Astfel, vor fi mai mulți bani în bugetul național, care vor fi redirecționați către alte categorii de servicii. Cardul național este o parte componentă a platformei informatice din asigurările de sănătate și reprezintă un instrument electronic cu elemente de securitate speciale împotriva falsificării și contrafacerii”, a declarat Mihai Copaci, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Vrancea.
Copaci a precizat că, lunar, Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmite Companiei Naționale „Imprimeria Națională” SA date privind persoanele înscrise în listele medicilor de familie, care în luna următoare împlinesc 18 ani, în vederea tipăririi cardului național. Astfel, acordarea serviciilor medicale, a medicamentelor și  a dispozitivelor medicale se va efectua de către furnizori în baza unuia dintre documentele: cardul național de asigurări sociale de sănătate; adeverința înlocuitoare pentru cei cărora li se va emite card național duplicat; adeverința de asigurat cu valabilitate de 3 luni de la data emiterii pentru cei care refuză cardul național din motive religioase sau de conștiință.
Persoanele care pierd cardul trebuie să se ducă la sediul CAS, să completeze o cerere și să plătească 15 lei. „Reprezentantul legal ori persoana împuternicită solicită eliberarea cardului duplicat pe baza unei cereri adresate C.A.S. Vrancea, însoțită de copia actului de identitate și dovada plății contravalorii cardului duplicat și a distribuției acestuia. Plata contravalorii cardului duplicat se realizează în contul C.A.S. Vrancea sau la sediul instituției. Emiterea cardului duplicat se face în termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Până la data la care asiguratul intră în posesia cardului duplicat, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverințe de înlocuire a cardului național”, a mai precizat Copaci.
Pentru județul Vrancea au fost emise 195 de mii de carduri, iar dintre acestea 10.600 au fost returnate la CAS. 6.300 dintre ele au fost distribuite cu ajutorul medicilor de familie, iar alte 3.300 sunt la CAS și așteaptă să fie ridicate de asigurați. De asemenea, și asigurații OPSNAJ se pot prezenta la CAS pentru a intra în posesia  cardurilor de sănătate.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?