Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Nevăzători din Focșani și Buzău au vizionat filmul accesibilizat „După dealuri”


Nevăzători din Focșani și Buzău, împreună cu însoțitorii lor, dar și persoane văzătoare din orașul nostru au trăit ieri o experiență cu totul inedită, și anume au văzut împreună, în sala de spectacole a Ateneului Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani filmul „După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu. Pentru foarte multe dintre persoanele fără lumina ochilor, participarea la proiecția unui astfel de film a fost o premieră și s-au arătat deosebit de încântați de această posibilitate de a intra în normalitatea oricăruia dintre noi. „Nu am mai urmărit astfel de film și mi se pare extraordinar! Păi uitați! Am putut veni aici cu soția mea și n-a mai trebuit s-o tot întreb «acum ce face», «acum ce se întâmplă». Ea a văzut filmul pe ecran și eu l-am ascultat în căști și așa putem spune și noi că am reușit să mergem la cinema ca toți oamenii și să vedem un film împreună. Felicitări pentru modul în care au fost făcute descrierile audio, mulțumim organizatorilor și sperăm ca aceste evenimente să se întâmple măcar o dată pe lună aici, în Focșani”, a spus unul dintre nevăzătorii prezenți la proiecție.
    La rândul lor, soții Constantin și Lenuța Petre, sosiți împreună cu grupul din Buzău, au mărturisit că, pentru ei, noutatea constă în faptul că au putut veni împreună într-o sală de spectacol, pentru că au mai trăit experiența vizionării unui film accesibilizat, dar cu mulți ani în urmă și… la ei acasă. „Este foarte bună această inițiativă. Eu am mai avut șansa să văd așa un film, de mult, filmul «Moartea domnului Lăzărescu» accesibilizat tot de Fundația «Cartea Călătoare». Mi-a plăcut foarte mult. Ne pare bine că am venit aici și ne pare rău că n-am fost și la București, la Festivalul de Film pentru Nevăzători. Ar trebui accesibilizate și documentarele, filmele de la televizor, le-am putea înțelege astfel și noi, mult mai bine. Dorim să mulțumim Fundației «Cartea Călătoare» pentru inițiativă”, au declarat Constantin și Lenuța Petre din Buzău.
    La intrarea în sala de spectacol a Ateneului Popular, voluntari membri ai Consiliului Județean al Elevilor au distribuit căști nevăzătorilor și celor ce au dorit să experimenteze vizionarea unui film accesibilizat. De asemenea, tinerii au dat o mână de ajutor la distribuirea materialelor informative și au explicat cui a avut nevoie cum funcționează respectivele căști. Acești voluntari, cât și sprijinul oferit de Rotary Club Varana Focșani și Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” au făcut ca evenimentul de ieri să fie un succes.

    Accesibilizarea, șansa orbilor de a avea acces la cultură

    În deschidere, Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare din Focșani a explicat spectatorilor că proiectul festivalul de Film pentru nevăzători, în cadrul căruia este organizată Caravana cinematografică ce a poposit ieri și la Focșani, a avut, printre obiective, și acela de a conștientiza producătorii de filme și emisiuni că există o cale prin care filmul, teatrul, emisiunile televizate și chiar și știrile, să fie accesibile și orbilor. „V-am invitat azi la o premieră specială, este vorba despre un film prezentat și în cadrul Festivalului Național de Film pentru Nevăzători care s-a desfășurat între 15 și 19 mai la București, iar acum ne aflăm într-o Caravană cinematografică, ce va merge în mai multe orașe ale țării, astfel încât cât mai mulți nevăzători să aibă acces la filmele accesibilizate. Cu cât veți participa mai mult la proiecțiile publice, cu atât deveniți mai vizibili! Proiectul nostru nu a avut ca obiectiv doar să accesibilizăm niște filme pentru nevăzători, ci să oferim nevăzătorilor posibilitatea să urmărească aceste filme alături de familie și de prieteni, într-un cinematograf obișnuit, în locuri publice. Nevăzătorii nu prea sunt vizibili, ceea ce nu este deloc favorabil. Scopul proiectului nostru este și acesta, ca producătorii de filme, responsabilii din mass-media cu difuzarea acestor informații, să fie conștienți că există o cale să ne fie făcute accesibile știrile, evenimentele culturale, documentarele, piesele de teatru… Iar calea aceasta noi am demonstrat-o prin accesibilizarea filmelor și vom vedea ce va mai putea accesibiliza pe viitor Fundația «Cartea Călătoare»”, a spus Mircea Bucur.
    Caravana cinematografică pentru nevăzători” este organizată de Fundația „Cartea Călătoare” în cadrul „Festivalului Național de Film pentru Nevăzători”, proiect implementat de Fundația focșăneană în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, și finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Festivalul, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, și-a propus să popularizeze și să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor și să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficiențe de vedere la viața culturală. Caravana cinematografică a pornit de la Cluj, s-a oprit ieri în Focșani și va pleca mai departe către nevăzătorii din Arad, Iași, Sibiu, Galați etc.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?