Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: În concediu la mare


Vara este anotimpul vacanțelor, al concediilor, când cei mai mulți, copii sau adulți, pleacă spre mare. Un sejur la mare trebuie să fie plăcut, relaxant pentru toată lumea, dar pentru a reuși acest lucru trebuie să avem în vedere câteva reguli de comportament. La mare, cele mai multe ore sunt petrecute pe plajă. Plaja este un loc public, unde trebuie să avem grijă să nu deranjăm pe nimeni, să respectăm intimitatea celorlalți. Dacă sunteți pe o plajă privată, prevăzută cu șezlonguri și umbrele, e mai simplu, deoarece acestea sunt așezate astfel încât ”vecinii” să nu se deranjeze unii pe alții. Dacă sunteți pe o plajă în care fiecare vine cu prosopul/cearșaful din dotare, încercați să păstrați o distanță corespunzătoare față de persoanele din apropiere, respectați spațiul celor din vecinătate.
    Evitați să alergați pe plajă în zona în care sunt așezate prosoape, pentru a nu arunca nisip pe cei care vor să se bucure de soare. Dacă doriți să faceți sport pe plajă cu orice preț, puteți alerga la malul mării, unde nisipul e ud și nu se împrăștie ușor. Când scuturați prosopul de nisip pentru a-l împături, țineți cont de direcția din care bate vântul, pentru a nu-l scutura de pe prosopul dumneavoastră pe prosoapele altora. Jocul cu mingea pe plajă sau în apă e distractiv, cu condiția să nu-i deranjați pe ceilalți. E neplăcut să te trezești cu o minge de volei aruncată în cap.
    Dacă sunteți amatori de muzică, puteți asculta genul preferat în căști, nimeni nu e obligat să asculte muzică împreună cu dumneavoastră. Același lucru e valabil și în cazul în care sunteți microbiști. Puteți asculta meciul care vă interesează tot în căști, nu toți vor să cunoască scorul echipei al cărei suporter sunteți. Dacă v-ați luat pe plajă o gustare — un sandviș, fructe, o pungă cu floricele sau o înghețată — nu aruncați ambalajul, sâmburii de piersică ori coaja unei banane la întâmplare. Plaja e prevăzută cu coșuri de gunoi, iar dacă acestea sunt la distanță mare de dumneavoastră puneți resturile într-o pungă pe care o veți arunca la coșul de gunoi când plecați de pe plajă.
    Dacă sunteți în grup și vreți să vă împărtășiți cele mai noi bancuri, aveți grijă la limbajul folosit. Pe plajă sunt mulți copii și nu trebuie să audă cuvinte nepotrivite pentru vârsta lor. E politicos să salutați la sosire și la plecare persoanele de pe plajă lângă care vă așezați, dar nu e politicos să intrați în discuții personale cu acestea. Dacă sunteți cu copii mici pe plajă, este indicat să îi supravegheați în permanență, în primul rând pentru a nu se rătăci și în al doilea rând pentru a evita posibile accidente. Nu lăsați copiii să treacă peste alte prosoape cu picioarele pline de nisip.
    Cei care aleg să vină pe plajă împreună cu un câine trebuie să se asigure că acesta nu deranjează pe nimeni. Când plecați de la plajă puneți-vă tricoul/rochia de plajă. Nu intrați în magazine sau în restaurant îmbrăcați doar cu costumul de baie. Singurul loc unde puteți merge doar cu costumul de baie sunt terasele de pe plajă.
Fumătorii vor avea grijă să aibă la îndemână un recipient (dozele goale de suc sau bere sunt cele mai indicate) în care să pună scrumul și în care să stingă țigara. Nu aruncați resturi de țigară pe nisip, nici nu le îngropați în nisip. La plecare scrumiera improvizată va fi aruncată la gunoi.
    Bunele maniere trebuie să vă ghideze nu doar pe plajă, ci și la hotelul sau vila unde sunteți cazați. Salutați personalul hotelului la venire și la plecare, fiți politicoși cu cameristele. Păstrați curățenia în cameră, pe balconul acesteia și pe holul comun al hotelului. Fumați doar în locurile special amenajate sau pe balcon. Respectați orele de odihnă ale celorlalți turiști, nu toți vin la mare pentru a petrece nopțile în cluburi, unii au copii care trebuie să doarmă noaptea.
    Dacă sunteți cazați într-o vilă unde livingul, bucătăria sau curtea sunt spații în care au acces toți turiștii faceți curățenie în bucătărie după ce ați mâncat, strângeți de pe măsuța din living cănile de cafea sau paharele și spălați-le. Nu faceți zgomot dacă vă întoarceți seara târziu, nici dacă vă treziți prea devreme și vecinii încă dorm. Dacă frigiderul este comun, aveți mare grijă să nu mâncați/beți din ceea ce nu vă aparține. Excepție fac cazurile în care sunteți un grup de prieteni și la masă stați împreună, proviziile de mâncare și băutură fiind comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?