În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ”Pătlăgele vinete gătite grecește” și ”Pepene umplut”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Pătlăgele vinete gătite grecește
Tae pătlăgelele felii groase ca de un deget și lasăle în apă rece cam 30 de minute. Scoatele, săreazăle, lasăle așa până se înmoaie, apoi stoarcele să le scoți amărăciunea, ștergele cu un șervet și punele la foc în untdelemn. Lasăle să se prăjească încet până se vor afâna bine. Scoatele și așeazăle pe o farfurie.
În acel untdelemn, dacă nu se va fi ars, tae în bucăți 7 sau 8 pătlăgele roșii, adaogi sare, piper, pătrunjel, ceapă, usturoi toate tăiate bucăți și lasă să fiarbă până ce pătlăgelele se pot jupui bine de pieliță. La scoți, le treci prin sită, le torni peste feliile de pătlăgele vinete. Sosul trebuie să fie alifios. Mai gustoase sunt reci.
Pepene umplut
Tae capul unui pepene galben sau a unui cantalup. Scoate toate semințele și crestează-i bine miezul cât de jos cu o lingură de argint. Apoi taie în felii piersici, zarzăre, prune, banane, portocale, struguri, caise, mai adaogă fragi, coacăze, zmeură, mici bucățele din miezul altui pepene galben sau numai o parte din aceste fructe cât și migdale proaspete curățate și tăiate. Adaogă zahăr pisat și kirsch sau alt lichior. Umple pepenele cu acest amestec, pune capacul și așează-l la gheață.