Stelele nu sunt totul în viață, nici măcar cele din Ghidul Michelin pentru lumea gastronomiei. O dovedește restaurantul Donatella, unul dintre cele mai apreciate din Italia, care, după ce și-a menținut steaua timp de șapte ani, a decis să renunțe la ea, pentru a-și recupera clientela locală, relatează ABC. ‘Pentru noi contează simplitatea. Dorim să fim un restaurant care pregătește mâncare pentru oamenii care trăiesc aproape de noi. Altfel, ce sens are?’, explică, pentru cotidianul spaniol, Donatella Belloti, proprietar împreună cu soțul său, chef Mauro Belloti. Decizia lor a suscitat o dezbatere în Italia, pentru că au ‘renunțat la celebritate, chiar internațională, pentru a se concentra pe oamenii din partea locului’. Restaurantul este situat într-o mică localitate cu 1.300 de locuitori, Oviglio (provincia Alessandria), în regiunea Piemonte.
În această perioadă în care arta culinară are mare căutare, stelele Michelin aduc prestigiu și bani pentru că fac să crească numărul clienților. Surprinzător este faptul că, odată atins acest firmament culinar, restaurantul Donatella renunță din proprie inițiativă la steaua sa retrăgând-o de pe perete și din meniu. La acest restaurant mergeau clienți străini și italieni din toate regiunile în căutarea unei bucătării pe care ghidul gastronomic francez o definește astfel: ‘În vechea casă parohială din 1700, un elegant și rafinat local cu mobilier vechi și tablouri contemporane; pasiunea proprietarilor â Donatella și soțul său, Mauro Belloti â se traduce printr-o optimă bucătărie cu excelente materii prime’.
Criza economică este încă un motiv de renunțare la steaua Michelin. ‘Acum, prețul unui tacâm se situează între 50 și 70 de euro, dar se va reduce la jumătate. Circa 35 de euro, fără băutură’, spune Donatella.
Unul dintre cei mai cunoscuți și exigenți critici din Italia în materie de gastronomie, Edoardo Raspelli, care, ca și alți critici, a dat calificativul maxim restaurantului Donatella, a scris recent în ‘La Stampa’ că ‘se va schimba numele, nu substanța’, nici performanța bucătăriei și calitatea materiei prime.