Absolvenții de clasa a XII-a au susținut, ieri, cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului și specializării, respectiv matematică sau istorie. La această probă s-au înscris 2.335 candidați, dintre care 2.266 au fost prezenți, iar 69 au absentat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Silvia Chelariu, ne-a spus că niciun elev nu a fost eliminat din sala de examen și nici alte probeme nu au fost.
Ce subiecte au avut de rezolvat
Absolvenții de clasa a XII-a de la mate-info au susținut proba la matematică M1, iar cei de la științele naturii au parte de subiecte ceva mai simple, matematică M2. Elevii au primit câte trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii.
În ceea ce privește proba de la istorie, la primul subiect, de 30 de puncte, elevii au primit două fragmente din „O istorie a românilor”, de I. Bulei, despre formarea Securității, respectiv despre procesul de destalinizare a României, având de răspuns la câteva cerințe. La subiectul al doilea, notat tot cu 30 de puncte, elevii au primit un text din „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea, P. Teodor. Tema fragmentului a fost despre operațiunile românești din finalul Primului Război Mondial, candidații având de răspuns câtorva cerințe. La cel de-al treilea subiect, elevii au avut de elaborat, în aproximativ două pagini, un eseu despre spațiul românesc, de la autonomii locale la implicarea în relațiile internaționale din Evul Mediu.
Vineri va fi ultima probă
Examenul de Bacalaureat continuă vineri cu proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate pe 6 iulie, până la ora 12.00, oră de la care se pot depune și contestațiile. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, vor fi afișate în data de 10 iulie. Ca noutate pentru examenul de Bacalaureat din acest an, ministrul Educației a decis ca lucrările să fie corectate în alte județe decât în cele din care provin candidații. Cei declarați respinși mai au o șansă în sesiunea din toamnă.
Probele scrise ale Bacalaureatului se desfășoară după reguli stricte. Astfel, candidații vor fi supravegheați video și audio. Președinții centrelor de examen au fost instruiți să verifice cu atenție dacă funcționează camerele de supraveghere. Candidaților le este interzis să intre în săli cu telefoane mobile, chiar dacă sunt închise. Ei vor fi eliminați din examen dacă vor fi prinși cu astfel de dispozitive asupra lor. De asemenea, este interzisă pătrunderea în sala de examen cu orice material. Centrele de evaluare și examinare vor fi supravegheate permanent de forțele de ordine.