Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO şi GALERIE FOTO: Marian Oprişan a fost reales preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost reales, ieri, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România. În cadrul Adunării Generale de ieri au fost aleși și cei zece vicepreședinți, secretarul general și Comitetul Director al UNCJR. „Am primit încrederea colegilor mei și le mulțumesc, sigur că nu o să îi dezamăgesc”, a afirmat Marian Oprișan la finalul ședinței. Oprișan a spus că România trebuie să adopte modelul democrațiilor consolidate și să își modernizeze administrația.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost reales, ieri, președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR). Marian Oprișan a primit 26 de voturi în timp ce contracandidatul său, Ciprian Dobre (PNL), președintele Consiliului Județean Mureș, a primit doar 8 voturi. În total au votat 35 de președinți de Consilii Județene, dar un vot a fost declarat nul. „Am primit încrederea colegilor mei și le mulțumesc, sigur că nu o să îi dezamăgesc”, a afirmat Marian Oprișan la finalul ședinței.
    În cadrul Adunării Generale a UNCJR a fost ales secretar general Adrian Èšuțuianu (PSD) – președinte CJ Dîmbovița. În funcțiile de vicepreședinți au fost aleși Marian Petrache (PNL) – CJ Ilfov, Vasile Mustățea (PNL)- CJ Giurgiu, Ciprian Dobre (PNL)- CJ Mureș, Borboly Csaba (UDMR)- CJ Harghita, George Răducu Filipescu (PNL) – CJ Călărași, Titu Bojin (PSD) – CJ Timiș, Ion Prioteasa (PSD) – CJ Dolj, Tiberiu Marc (PSD) – CJ Sălaj, Åžtef Mihai Adrian (PNL) – CJ Satu Mare și Dumitru Buzatu (PSD) – CJ Vaslui.
    Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan a afirmat că România trebuie să adopte modelul democrațiilor consolidate și să își modernizeze administrația. „După alegerile de astăzi, UNCJR va continua să lupte pentru o administrație modernă, europeană, așa cum în administrațiile democrațiilor consolidate din Europa există. România trebuie să adopte modelul Franței, Spaniei, Germaniei. Deocamdată, de 25 de ani, administrația din România nu s-a modificat absolut deloc. Suntem singura țară din Uniunea Europeană în care raportul de personal dintre administrația centrală și administrația locală este foarte mare. Vă dau un exemplu. Dacă, în democrațiile consolidate, administrația centrală deține o treime din personal, administrația locală deține două treimi. Numai în România este invers. Administrația centrală are două treimi din personalul țării, administrația locală are o treime”, a afirmat Oprișan.
    Președintele UNCJR a arătat că va face în continuare apel la instituțiile statului pentru descentralizarea administrației așa cum este în toate democrațiile occidentale. „În acest mod nu se poate continua. Vom face apel la Parlamentul țării, la Președintele țării, la Guvernul României să mergem pe principiul subsidiarității și, în final, să facem descentralizarea pe care democrațiile occidentale consolidate, Franța, Spania, Germania au făcut-o în urmă cu zeci de ani. Noi ne dorim ca România să fie o țară ca afară, modernă, civilizată dar pentru asta ne trebuie și o administrație modernă, civilizată și europeană”, a afirmat Marian Oprișan.

   Oprișan: Organele judiciare nu trebuie să se pronunțe pe decizia de oportunitate a unei autorități

    Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a arătat că sunt multe articole neconstituționale în cele două coduri, legea Curții de Conturi are lacune și trebuie făcută o analiză pentru deblocarea administrației, arătând că un organ judiciar nu trebuie să se pronunțe „pe decizia de oportunitate a unei autorități”. „Am spus cât se poate de clar, nu poate niciun organ judiciar din România să se pronunțe pe decizia de oportunitate a unei autorități din România, pentru că decizia de oportunitate nu poate să o cenzureze decât electoratul o dată la patru ani, dacă a fost sau nu oportun să mărim sau să micșorăm salariile, dacă a fost oportun să cumpărăm nu știu ce obiectiv pentru cetățeni. E vorba de ansamblul legislativ în care trebuie procedat, așa cum Curtea Constituțională a consfințit, că sunt foarte multe articole neconstituționale în cele două Coduri și legea Curții de Conturi are lacunele ei. Trebuie făcută o analiză cât se poate de clară în așa fel încât această situație să fie deblocată”, a precizat Marian Oprișan.
    Acesta a arătat că „DNA trebuie să funcționeze, DNA este o instituție necesară, iar cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la închisoare”, dar că organele judiciare nu trebuie să cenzureze oportunitatea deciziei administrative. „Eu cred că ai mei colegi mei nu sunt îngrijorați din această cauză. Ceea ce, în schimb, trebuie discutat în mod public în CSM, cu Ministerul Public, cu Parlamentul țării, cu toate celelalte componente ale sistemului de justiție – mă refer la toate organele judiciare din România, organizații neguvernamentale – este legat de unde până unde merge cenzura privind legalitatea. Pentru că noi vorbim despre legalitate, iar organele judiciare din România trebuie să aibă dreptul, pe bună dreptate, să cenzureze legalitatea, dar nu oportunitatea deciziei administrative atât în plan guvernamental, în plan local cât și în planul președintelui țării. De la deciziile, decretele emise de președintele țării, de la hotărârile de guvern și ordinele miniștrilor până la hotărârile consiliilor locale și consiliilor județene, trebuie să stipulăm prin lege că nu poate niciun organ judiciar al statului să cenzureze decizia de oportunitate”, a precizat Marian Oprișan.
    Președintele UNCJR consideră că „de aici vine îngrijorarea unora dintre funcționarii publici care s-au trezit că semnând documente legale au trebuit ulterior să dea explicații”.

   Președintele, premierul interimar să convoace CSAT pe situația din Grecia

    UNCJR face un apel la președintele Klaus Iohannis și premierul interimar Gabriel Oprea să convoace CSAT, la care să participe și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a analiza efectele crizei din Grecia asupra României. „Consiliul Suprem de Apărare să facă o analiză serioasă a crizei pe care o traversează în acest moment Grecia. Consiliul Suprem de Apărare al țării, președintele, primul ministru sunt datori să le spună românilor ce se va întâmpla în economia românească, care sunt efectele crizei din Grecia asupra cetățenilor României și, ca să nu panicheze populația, au datoria să discute aceste lucruri în mod serios. Cred că aceste lucruri trebuie dezbătute de Consiliul Suprem de Apărare al țării împreună cu guvernatorul Mugur Isărescu iar, la final, CSAT să spună românilor care sunt potențialele efecte ale crizei pe care o traversează Grecia în acest moment”, a afirmat președintele UNCJR, Marian Oprișan.

   Coaliția PSD-UNPR-ALDE funcționează în continuare

    Marian Oprișan a declarat că în plan guvernamental, coaliția PSD-UNPR-ALDE funcționează și după votul din Parlament la numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE, arătând că liderul UNPR a spus mereu că îl sprijină pe președinte în probleme de securitate. „Dacă privim din punct de vedere guvernamental, coaliția PSD-UNPR-ALDE există și va merge în continuare. Pe probleme de securitate națională, pe probleme de servicii secrete, domnul președinte al UNPR, Gabriel Oprea, s-a exprimat întotdeauna în ultimii cinci ani foarte consecvent și a spus «îl sprijin pe șeful statului, indiferent cum îl cheamă, în problemele de securitate națională». Coaliția PSD-UNPR-ALDE merge în continuare pentru că avem multe lucruri de rezolvat din cele pe care le-am promis cetățenilor țării. Unele chiar au devenit realitate. Va deveni realitate TVA-ul de 19%, a devenit realitate TVA-ul redus la alimente, Codul Fiscal este o realitate și toate celelalte măsuri pe care le-am luat pentru cetățenii României”, a afirmat președintele UNCJR, Marian Oprișan. 

   Ponta l-a felicitat pe Oprișan

    Președintele PSD, premierul Victor Ponta l-a felicitat pe vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, pentru realegerea la conducerea UNCJR. „Felicitări lui Marian Oprișan și colegilor care conduc Consiliile Județene în baza votului dat de români în 2012! Åži ei și primarii trebuie să își facă datoria față de cetățeni și să reziste la cel mai grav și brutal atac împotriva aleșilor locali din istoria democratică a României”, a spus Victor Ponta, miercuri, într-o postare pe Facebook.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?