Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat au fost făcute publice ieri, în jurul orei 10.00. Promovarea la Bacalaureat 2015 în Vrancea este de 70,4%, cu aproape 11 procente mai mult decât anul trecut. Promovarea candidaților din seria curentă este de 79,55%, iar a celor din seriile anterioare este de 29,39%. Trei candidați au obținut media 10. Aceștia provin de la colegiile focșănene Unirea, Cuza și Economic.
Cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8.00-8.99. La examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, în județul Vrancea au fost 2.627 de candidați înscriși din seria curentă și seriile anterioare. Dintre aceștia, 2.500 au fost prezenți, iar 127 au fost absenți. Un candidat a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă. „Sunt mulțumită de rezultatele obținute de elevi anul acesta. Èinând cont că a crescut procentul de promovare, înseamnă că nivelul de pregătire al elevilor a crescut. Vreau să-i felicit pe elevi, dar și pe colegii mei care i-au pregătit pe elevi, atât la școală, cât și în cadrul programului «Să ne pregătim pentru Bac»”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
Cei nemulțumiți au putut depune contestații aseară, între orele 16.00-20.00, acestea urmând să fie soluționate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe data de 10 iulie 2015. Din numărul total al candidaților care au susținut examenul de bacalaureat în acest an, 1.760 au fost declarați reușiți, iar 739 respinși.
Colegiul Național „Unirea” este singurul liceu din Vrancea cu promovare de 100%. „Nu știu alții cum sunt, dar mie, când mă gândesc la 100%-promovabilitate,54%-medii generale>9,00 și 29%-medii generale>9,50 + un 10 absolut, mi se umple inima de bucurie!…și pentru toate acestea vă mulțumesc,UNIRIÅTI!”, a scris directorul Cornel Noană pe pagina sa de Facebook.
Trei absolvenți au luat nota 10
Trei dintre absolvenții de liceu au demonstrat că sunt cei mai buni din județ și au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. Este vorba despre Laura Teodora Loghin, absolventă a Colegiului Național „Unirea”, Elena-Silvia Moroiu, absolventă a Colegiului Național „Al. I. Cuza” și Valentin Petrea, absolvent al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”. Și ei, la fel ca toți ceilalți absolvenți, au așteptat momentul afișării rezultatelor cu multe emoții.
Laura Teodora Loghin ne-a spus că examenul de Bacalaureat nu i s-a părut greu, dar să obții nota 10 este greu. Aceasta ne-a spus că prin studiu susținut a reușit să obțină 10 pe linie. Acum, vrea să intre la Universitatea Politehnică din București. „M-am pregătit pentru acest examen, dar am și ieșit. Am făcut pregătire, dar nu și la matematică. Acolo am mers pe intuiție, deoarece mereu am avut înclinație către această materie. Examenul nu a fost greu, dar greu a fost să iei 10. Peste 9 era ușor să se obțină la acest examen. Acum vreau să dau la Politehnică”, ne-a spus Laura Teodora Loghin.
Foarte fericită este și Silvia-Elena Moroiu. Aceasta ne-a declarat că nu se aștepta să obțină media 10 pe linie, mai ales că mai mult s-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de Drept, decât pentru Bacalaureat. „Nu pot să zic că a fost o muncă supraomenească. Mai mult m-am concetrat pentru admiterea la facultatea de Drept. Pentru Bac m-am pregătit mai mult în ultimele două săptămâni. Nu mă așteptam să iau media 10, chiar am fost surprinsă. Eu vreau să dau la Drept, pentru că mi-ar plăcea ca în viitor să lucrez în Diplomație”, ne-a spus Silvia-Elena Moroiu.
Și Valentin Petrea se numără printre elevii de 10 ai Vrancei. „Pentru acest examen m-am pregătit pe parcursul clasei a XII-a, am făcut și pregătire la toate materiile. Am muncit foarte mult și am renunțat la fotbal, un sport care îmi place foarte mult. Eu aș vrea să intru la Academia de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică”, ne-a spus Valentin Petrea.
Copiii VIP – urilor, buni la carte
Printre cei care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta s-au aflat și copiii unor persoane cunoscute în Vrancea, respectiv oameni de afaceri, politicieni, directori de instituții și medici.
Teodor Mihai Corhană, fiul lui Eduard Corhană, secretarul Municipiului Focșani, a absolvit cursurile Colegiului Național „Unirea” și a obținut media 8, 01 la Bacalaureat. Fiul medicului șef al Secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului județean, Ioan Plăcintă, Alexandru, absolvent al Colegiului „Unirea”, a obținut media 9, 76, iar fiul medicului dermatolog Despina Căpățînă, Mihai-George, elev la Cuza, a obținut media 8,88.
Absolvent al Colegiului Unirea, Felix Octavian Apostol, fiul comisarului șef Mariana Apostol, șef Serviciu Cazier și Evidența Operativă din cadrul IPJ Vrancea, a obținut la examenul de Bacalaureat, media 9,20, iar Alexandru, fiul comisarului șef Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, a obținut media 7, 91.
Fiul omului de afaceri Nicu Mazere, Eduard Gabriel, absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza”, a obținut media 9, la fel ca fiul omului de afaceri Silviu Simiz, Dragoș – Ionuț, tot absolvent al Colegiului Cuza.
Fiul arhitectului șef al județului, Daniela Olaru, Vlad, absolvent al Colegiului Unirea, a obținut 8,73, iar fiica lui Romeo Iordache, director în cadrul CJ Vrancea, Miruna-Flavia, absolventă a CNU, a obținut media 9,8.
Tot elev al CNU, Radu-Ovidiu Catrangiu, fiul fostului inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, Daniel Catrangiu, actual șef al Unității Speciale 72 Cernavodă, a obținut media 9,16. Fiul fostei șefe a Direcției Sanitar Veterinare Vrancea, Luminița Deliu, Robert-Gabriel, absolvent al CNC, a obținut media 9,8. Fiul profesoarei de chimie de la CNU, Angela Sîrbu, Alexandru Mihai, a obținut media 8,45, iar Alexandru George Maiereanu, fiul fostei directoare a CNC, Alina Maiereanu, a obținut la Bacalaureat media 9,98.
Mădălina Giurgea, fiica antrenorului de arte marțiale și consilier sportiv la CS Unirea Focșani, Aurel Giurgea, absolventă a CNU, a obținut media 8. De asemenea, Dragoș Cașu, tot absolvent al CNU, care s-a clasat, anul trecut, pe locul VII la etapa internațională a Concursului de Neuroștiințe „Brain Bee”, ce s-a desfășurat la Washington, în perioada 7-10 august, a obținut media 9,93.
În total, sunt 18 de elevi cu medii între 9.90 și 9.98.
Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie
Candidații declarați respinși mai au o șansă în sesiunea din toamnă. Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie, este următorul:
13-17 iulie 2015: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen;
17-18 august 2015: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
17-18 august 2015: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
18-19 august 2015: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
20-21 august 2015: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
24 august 2015: Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă;
25 august 2015: Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă;
26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
28 august 2015:Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă;
31 august 2015 : Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00);
1-2 septembrie 2015: Rezolvarea contestațiilor;
3 septembrie 2015: Afișarea rezultatelor finale.
REZULTATELE din prima sesiune, înainte de contestații, le puteți citi AICI.