Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mii de cereri pentru bilete de tratament, depuse la Casa Județeană de Pensii


În acest moment, Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea mai are disponibile, pentru seria 10, bilete de tratament în stațiunile Govora, Moneasa, Olănești, Sângeorz, Pucuioasa și Târgu Ocna. Seria are ca dată de prezentare în stațiune 10-13 iulie a.c., durata sejurului unui astfel de bilet fiind de 16 zile, iar a tratamentului balnear de 12 zile. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, pentru anul 2015, au fost repartizate instituției un număr de 3780 bilete de tratament balnear, împărțite în 19 serii. Până la această dată au fost repartizate și eliberate bilete de tratament balnear pentru primele 10 serii, pentru aceasta mai fiind încă bilete disponibile. „Anul acesta au fost depuse la Compartimentul bilete de tratament din cadrul instituției noastre un număr de 4817 cereri de acordare a biletelor de tratament. Cele mai solicitate stațiuni sunt: Covasna, Lacu Sărat, Felix, Olănești, Slănic Moldova și stațiunile estivale precum Mangalia, Techirghiol, Eforie Nord, Neptun și Saturn. Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, este cea care organizează și administrează modalitatea de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    El a precizat că, potrivit prevederilor HG nr. 54/2015, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. „În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele de pensii sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensie și de drepturi salariale, vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului. În situația asiguraților (salariaților), cuantumul contribuției individuale este de 50% din prețul biletului în situația în care veniturile salariale brute se situează sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2415 lei), și 100% din prețul biletului în cazul în care veniturile salariale brute se situează peste cuantumul salariului mediu brut pe economie”, a detaliat directorul CJP, Adrian Juravle.

   Criterii de acordare a biletelor pentru pensionari și salariați

    Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, care a realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare eliberării biletului, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la un bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
    Totodată, au dreptul la astfel de bilete persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. Criteriile specifice de care se ține cont în cazul pensionarilor sunt: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul pensiei. Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către pensionari sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.
    Și salariații pot solicita bilete de tratament balnear, cu suportarea unei contribuții individuale. În cazul acestora se ține cont de o serie de criterii specifice, și anume dacă au mai beneficiat de un astfel de bilet în ultimii doi ani și care este nivelul câștigului salarial brut ce constituie bază de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale. Pentru obținerea unui bilet, salariații trebuie să depună la CJP Vrancea următoarele documente: cerere; actul de identitate (copie), biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverința de salariat.
    Biletele de tratament se pot acorda în limita numărului de locuri la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acestea se acordă individual, iar în cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

    Cine are dreptul la gratuitate

    Pensionarii de invaliditate pot depune cereri la CJP Vrancea, în vederea obținerii de bilete de tratament balnear în mod gratuit, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale. Potrivit legislației în vigoare, mai au dreptul la gratuitate și următoarele categorii de persoane: beneficiarii de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990; beneficiarii de drepturi stabilite în baza prevederilor OUG nr. 105/1999; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea 44/1994 privind veteranii de război; persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile IOVR; persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acestea din urmă trebuie să prezinte, pe lângă certificatul de încadrare în grad de handicap, și programul individual de reabilitare și integrare socială.
    La bilete de tratament gratuite mai au dreptul persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, precum și salariații care lucrează în mediu radioactiv – zonele I și II de expunere la radiații. Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete. După repartizarea biletelor gratuite, biletele rămase se repartizează pe serii, stațiuni și unități de tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?