Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Avertisment de boli și dăunători pentru podgoriile vrâncene


Inspectorii fitosanitari îi avertizează pe viticultorii vrânceni asupra riscului apariției de boli și dăunători în podgoriile din județ din cauza condițiilor climatice din ultima perioadă. Buletinul de avertizare emis de Oficiul Fitosanitar Vrancea arată că, în podgorii pot apărea boli și dăunători precum acarianul roșu comun (Tetranychus urticae), acarianul galben al viței de vie (Eotetranychus carpini), acarioza (Phyllocoptes vitis) și făinarea. Pentru a limita pagubele produse în suprafețele cu vie, inspectorii fitosanitari au recomandat mai multe substanțe care pot fi utilizate la tratamentele chimice. Aceste tratamente de combatere a bolilor și dăunătorilor se fac atunci când se atinge pragul de dăunare. Inspectorii fitosanitari menționează că, la acarienii eriofizi pragul de dăunare este de 10-25 frunze atacate iar la cei tetranychizi (acarianul roșu comun, acarioza viței de vie, produsă de Phyllocoptes vitis și acarianul galben al viței (Eotetranychus carpini) atunci când pragul de dăunare este de 15 exemplare acarieni/lăstăraș.
Pentru acarienii tetranichize (acarianul roșu, acarianul galben și acarioza) se pot folosi una dintre substanțele Safran 1,8EC – 0,8-1 litru/hectar, Envidor 240EC 0,4 litri/hectar, Nuprid Oil 004CE -1%, Belthirul – 0,25-0,5 kg/hectar. Pentru Erinoza viței se recomandă Vermitec Pro – 0,75 litri/hectar.
„În plantațiile de viță de vie care anul trecut au fost afectate de făinare existând o rezervă biologică mare, recomandăm să se facă un tratament chimic când lăstarul are 5-7 cm înălțime, folosind fungicide specifice combaterii făinării”, arată Buletinul de avertizare. Substanțele recomandate sunt Cosavet 80DF – 0,3%, Shavit 25EC – 0,02%, Microthiol Special – 0,3%, Domark 10EC – 0,025%. Pot fi utilizate și fungicide de contact care nu au în componență sulf ca substanță activă, respectiv Vivando – 0,02%, Karathane Gold 350EC – 0,5 litri/hectar sau fungicide pe bază de sulf pulbere, Sulfomat 93 P – 20 kg/ha.
„Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim. La prepararea soluției se vor respecta concentrațiile sau dozele de pesticide recomandate evitându-se supra sau subdozarea. Se va respecta principiul ALTERNANÅ¢EI prin care se înțelege utilizarea în tratamente succesive a unor produse care fac parte din grupe chimice diferite și au mecanisme de acțiune complet diferite. La realizarea amestecurilor verificați compatibilitatea pesticidelor (fizică și chimică). Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător. Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de pază și securitate a incendiilor, DE PROTECÅ¢IE A ALBINELOR (conform Ordinului interministerial nr.127/1991), animalelor, peștilor și altor animale acvatice”, precizează Buletinul de avertizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?