Focșănenii care locuiesc în blocurile situate în imediata vecinătate a fostei Case a Căsătoriilor vor să vină astăzi, la ședința ordinară a Consiliului Local, unde se va discuta proiectul clădirii ce urmează a fi ridicată în locul celei vechi. Oamenii au luat atitudine pe facebook și au susținut că amplasamentul se transformase într-un wc public în ultimii ani, iar proiectul imobiliar va rezolva și problema locurilor de parcare. „Eu zic să întrebați locatarii direct afectați dacă sunt sau nu de acord cu reamplasarea clădirii, cu locurile de parcare care s-ar crea, spațiul verde care era un wc public neîngrijit de autorități. Personal sunt de acord cu reamplasarea clădirii și schimbul de teren infect”, a comentat un focșănean la o postare pe facebook a liberalilor, care sunt contra proiectului.
Comentariile au fost făcute la postarea liberalilor focșăneni care, cu o zi înainte de ședința Consiliului Local, s-au gândit să depună o adresă la Primărie și să ceară lămuriri despre acest proiect. Aceasta deși proiectul imobiliar a mai fost discutat la o ședință de forului legislativ focșănean. Dacă tot nelămuriți ar fi rămas, aceiași consilieri ar fi putut discuta acest subiect în ședințele comisiilor de specialitate. Ba mai mult, președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, cade în patetic și spune că liberalii sunt „bombardați cu telefoane, invitați pe la întâlniri de taină, ademeniți cu covrigi și baclavale”.
La nelămuririle liberalilor a răspuns Cătălin Vrabie, notarul care deține proprietatea și care a solicitat un schimb de teren cu municipalitatea. „Fiindcă tot e publică postarea, vă rog d-le consilier Nicu Tănase să faceti publice numele celor care v-au „convocat la ceas de taină” sau care v-au promis „covrigi și baclavale”. Eu, unul, n-am facut acest lucru și nici nu am rugat pe nimeni să o facă. Dimpotrivă, în spiritul transparenței, v-am solicitat să mă primiți la sediul partidului pentru a vă prezenta cazul. Nu mi-ați mai răspuns la telefon după această solicitare”, scrie Cătălin Vrabie. Acesta menționează că, înainte de ultima ședință a Consiliului Local, le-a prezentat proiectul consilierilor locali. Ca de obicei, liberalii nu au avut nicio obiecție.La vot însă, alta a fost situația. „Mi-ați spus atunci că vi se pare o idee bună și că nu vedeți niciun motiv să respingeți această solicitare. Surprinzător, în plenul ședinței nu ați avut nimic de obiectat la propunerea mea, dar totuși nu ați votat proiectul”, a precizat notarul.
Consilierii locali focșăneni vor rediscuta proiectul clădirii care va fi ridicată pe locul fostei Case a Căsătoriilor din municipiu. Planurile viitoarei clădiri arată că va fi păstrată arhitectura vechii clădiri, în noul imobil urmând a funcționa un cabinet notarial. Singura problemă este cu terenul aferent clădirii. La acest moment, așa cum a rezultat în urma retrocedării, proprietatea se suprapune cu câteva alei din părculețul în care se află clădirea, o zonă tranzitată de cei care vin dinspre Catedrala Catolică și merg spre Piața Moldovei. Pentru a nu bloca aceste alei, notarul Cătălin Vrabie, care a cumpărat proprietatea, a propus modificarea limitelor acesteia astfel încât aleile să rămână în proprietatea municipalității, iar el să primească teren ceva mai încolo. Proprietarul terenului a arătat că proiectul este în avantajul municipalității și al locuitorilor din zonă. Se asigură accesul pe aleile din părculeț și vor fi create și locuri de parcare pentru cetățenii care stau la blocurile din zonă. „Prin acest „schimb” de suprafețe, s-ar fi eliberat aleile despre care vorbeam mai sus și s-ar fi creat 5-6 locuri de parcare în spatele actualei construcții, care puteau fi puse la dispoziția locuitorilor de la blocul vecin, locuitori care în acest moment parchează mașinile înghesuite pe un spațiu verde”, a scris notarul Cătălin Vrabie într-o postare pe facebook.
Clădirea unde a funcționat fosta Casă a Căsătoriilor a fost cumpărată de notarul Vrabie de la proprietarul căruia îi fusese retrocedat imobilul de către municipalitate. Imobilul a aparținut soților Dobrescu în perioada interbelică. Aceștia au fost expropriați de regimul comunist, iar clădirea nu a fost niciodată monument istoric și, în urma expertizei tehnice, a fost emisă soluția demolării ei, dat fiind că nu avea structură de beton, fiind realizată doar din cărămidă. Expertiza a arătat că este mai ieftină construirea unei clădiri noi, decât reabilitarea vechiului imobil.