Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Inspectorii ITM avertizează asupra pericolelor substanțelor chimice la locul de muncă


Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea atenționează asupra importanței producerii și utilizării în siguranță a substanțelor chimice, precizând că începând cu această lună au început controalele ce au această tematică. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, factori de decizie la nivel internațional sunt preocupați de gestionarea riscurilor aferente volumului tot mai mare de produse chimice. „Uniunea Europeană a elaborat câteva acte normative complexe al căror obiectiv este asigurarea sănătății umane și a mediului. Din punctul de vedere al securității și sănătății la locul de muncă, importante sunt Regulamentul nr. 1907/2006 (REACH) și Regulamentul nr. 1272/2008 (CLP). Inspecția Muncii este autoritate competentă pentru controlul aplicării legislației de implementare a prevederilor Regulamentului REACH în domeniul securității și sănătății în muncă, conform Legii nr. 349/2007. Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Inspecția Muncii a început instruirea personalului, informarea și conștientizarea angajatorilor și lucrătorilor pe diverse canale și, din luna iulie, au început controalele în companii”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre, în care se subliniază faptul că nu există niciun sector de activitate care să poată fi pur și simplu scutit de prevenirea și controlul substanțelor periculoase. 
Chiar și în birouri există expuneri la toner, la pastă corectoare, la adezivii de pe post-it-uri. Doar efortul pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor variază în funcție de tipul și nivelul expunerii. „Nu există nicio modalitate sigură pentru a se determina exact cât de multe substanțe chimice sunt folosite și cât de mulți lucrători sunt expuși la acestea în întreaga lume. Pentru conturarea dimensiunii problemei, iată un singur exemplu: vânzările mondiale de telefoane mobile au fost estimate la 314,7 milioane de unități în primul trimestru al anului 2010, cu o creștere de 17% față de aceeași perioadă a anului precedent. Fabricarea lor presupune expunerea lucrătorilor la fumuri de mase plastice și de metale, la solvenți și vopsele, cel puțin”, se exemplifică în comunicat.
    Organizația Mondială a Sănătății a estimat în anul 2012 că, din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, sub formă de costuri directe și indirecte, se pierd anual în lume patru procente din produsul mondial brut (PIB), echivalentul a 2,8 trilioane de dolari. În UE, substanțele chimice la locul de muncă cauzează 74 de mii de decese anual, din totalul de 167 de mii de decese atribuite accidentelor de muncă și bolilor profesionale, din care 159 de mii atribuite bolilor profesionale și 7.460 atribuite accidentelor de muncă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?