Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Primăria Focşani NU MAI POATE RIDICA maşinile staţionate neregulamentar. Care sunt EXCEPŢIILE


Mașinile parcate neregulamentar nu vor mai putea fi ridicate de serviciul de specialitate din cadrul Direcției de Dezvoltare de la Primăria Focșani. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care autoritățile locale nu pot reglementa ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar a fost publicată în Monitorul Oficial și trebuie aplicată de administrațiile locale. Directorul Direcției de Dezvoltare de la Primăria municipiului Focșani, Laurențiu Mocanu, a precizat că este o prevedere care se aplică pentru autoturismele parcate neregulamentar pe partea carosabilă. Nu este și cazul celor care își staționează mașinile pe locurile de parcare închiriate sau pe spațiile rezervate persoanelor cu handicap. Directorul Mocanu a arătat că Direcția de Dezvoltare de la Primăria Focșani va continua să ridice mașinile staționate pe locurile de parcare închiriate sau pe locurile rezervate persoanelor cu handicap. „Vom interveni și la solicitarea pompierilor sau la solicitarea altor autoritățile pentru deblocarea anumitor zone. Dacă este un incendiu și o persoană a blocat accesul trebuie să intervenim”, ne-a declarat directorul Mocanu.
    Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată în Monitorul Oficial din 15 iulie 2015 și devine obligatorie de la data publicării. Magistrații arată că procedura ridicării autoturismelor parcate neregulamentar trebuie stabilită printr-un regulament de către Guvern și ulterior de către administrațiile locale. „Ridicarea vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, ca măsura tehnico-administrativă, accesorie unei fapte sancționate contravențional referitoare la nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, înțeleasă ca măsură de restabilire a ordinii publice, aparține unei competențe partajate a autorităților administrației publice locale, ceea ce presupune că atribuțiile de reglementare aparțin autorităților administrației publice centrale (Guvern), iar cele de executare, în concret, a măsurii, autorității administrației publice locale”, se arată în decizia ICCJ nr. 9/2015.
    Prin decizia publicată în Monitorul Oficial, ICCJ arată ca autoritățtile administrației publice locale nu au competența de reglementare în ceea ce privește procedura de urmat în cazul autovehiculelor parcate neregulamentar și că această chestiune poate fi reglementată numai de Guvern.
„Competența de reglementare a unei proceduri de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a fost concepută de legiuitorul delegat (GUvern) ca un atribut de competență exclusivă a autorității administrației centrale, iar autoritatea administrației publice locale nu a fost abilitată de legiuitor de a reglementa  o procedură efectivă pentru punerea în aplicare a măsurii tehnico-administrative privind ridicarea și depozitarea în locuri special amenajate a vehiculelor staționate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă”, se mai arată în decizia magistraților ICCJ.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?