După aproximativ trei luni de dezbateri pe marginea proiectului de hotărâre privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici ai investiției „Reparație capitală (RK) grădiniță sat Milcovul, comuna Milcovul, județul Vrancea”, joi, consilierii PNL au refuzat din nou să dea undă verde pentru începerea lucrărilor.
Pentru efectuarea lucrărilor, Guvernul Ponta a alocat suma de 1,5 milioane de lei prin Programul de Dezvoltare Locală, iar Primăria Milcovul trebuia să participe cu 100.000 de lei pentru avize și alte aspecte tehnice. În timpul ședințelor anterioare, motivele invocate de consilierii PNL atunci când au refuzat să aprobe proiectul erau mereu diferite: valoarea prea mare a proiectului, existența unei grădinițe noi la Lămotești, ce poate fi folosită și de cei din Milcovul, deși aceea are doar o sală de clasă și este construită în raport de numărul de copii din Lămotești, ba că noua grădiniță ar fi prea mare pentru numărul de copii, ba să se transforme primăria grădiniță etc.
Niciodată nu au luat însă în calcul binele celor mici, care chiar au nevoie de o grădiniță nouă. „Mă gândesc la binele comunei noastre, al copiilor și nepoților noștri. În grădinița asta am învățat toți cei prezenți aici, ba chiar și unii dintre părinții noștri. E necesar să rezolvăm, obiectivul nostru este de o importanță deosebită”, a spus viceprimarul comunei Milcovul, Ivan Chirilă, sperând că va schimba părerea celor ce erau împotrivă. Nu a reușit însă.
În cea mai mare parte, discuțiile au fost purtate în contradictoriu, nu a existat ordine și disciplină, nu s-a respectat mereu dreptul la replică, vorbindu-se în cor și ridicându-se tonul. Deși argumentele în favoarea reabilitării grădiniței au fost solide, proiectul a fost din nou respins, spre nemulțumirea primarului, a secretarei comunei și a consilierilor care au susținut de la început investiția.
Grădinița din Milcovul: o ruină veche de peste 70 de ani
Grădinița din satul Milcovul se află într-un proces de degradare continuu. Copiii învață, se joacă și își petrec o bună parte din zi într-o clădire în care au învățat și părinții lor, ba chiar și bunicii. De fiecare dată când e necesar, se văruiește, se vopsește, dar totul este în zadar. Pereții sunt crăpați de la cutremure, tavanul este afectat de ploi, parchetul e același pe care au călcat atâtea generații, de zeci de ani. Se văd cu ochiul liber încercările de a acoperi dezastrul cu diferite creații ale prichindeilor, ce vor fi nevoiți, în continuare, să învețe în aceleași condiții.
Și pe locul de joacă din fața clădirii timpul și-a lăsat adânc amprenta. Leagănele ce odată aduceau zâmbete pe buze în recreații, astăzi reprezintă un adevărat pericol pentru copii. Scândurile balansoarelor sunt crăpate, unele geamuri ale grădiniței sunt sparte, curtea e năpădită de buruieni. Treptele de la intrarea în grădiniță nu vor mai suporta mult timp pașii zilnici ai copiilor, iar cele din spatele clădirii sunt în aceeași situație. Doar zâmbetele, optimismul și râsetele celor mici mai pot da puțină viață pereților grădiniței…