Peste 11 mii de oameni au plantat sâmbătă 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria”. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali, dar și simpli oameni care au ținut ca în acest mod să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară. Parcul Memoriei Naționale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața parcului va fi de 75 de hectare.
Peste 11 mii de oameni au plantat sâmbătă 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria”. Participanții, din Vrancea, din toată România, dar și de peste Prut, au răspuns invitației Consiliului Județean Vrancea și au venit la Mărășești din dorința de a onora memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și pentru a lăsa generațiilor viitoare un monument viu: Parcul Memoriei Naționale. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali, dar și simpli oameni care au ținut ca în acest mod să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.
Printre participanții la campania de plantare s-au numărat Paul Stănescu – Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ioan Deneș – Ministrul Apelor și Pădurilor, Sergiu Nistor – consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Centenar, Mihai Dan Chirică – secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor și Bogdan Marius Chirițoiu – Președintele Consiliului Concurenței.
Cel mai mare eveniment de împădurire din România a fost deschis cu intonarea Imnului Național, după care a fost oficiat serviciul religios. „Mai țineți minte dacă v-am întrebat cât de mulți sunteți? Copacii pe care i-am sădit în noiembrie au crescut și sunt sigur că asta se va întâmpla și cu cei de astăzi. Noi, împreună cu Consiliul Județean Vrancea, cu cei de la Romsilva și MApN, ne-am gândit să lăsăm o urmă de neșters. Și peste 100 de ani, când nepoții noștri vor trece pe aici, vor ști că asta a fost făcută de noi. Mă bucur să îi văd aici pe oameni care au venit tocmai de la Piatra Neamț, îi salut pe cei din Mărășești, din Maramureș, din Suceava. Mă bucur să fim atât de mulți și mă bucur să facem treabă. Spor la treabă”, a spus realizatorul de televiziune Adrian Ursu.
„Datoria noastră este de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România”
La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că este datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. „Am venit astăzi aici din nou cu sufletul tremurând, ca să vorbim despre datorie. Datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. Eu pledez pentru temeinicia cu care noi toți trebuie să cunoaștem istoria. Doar cunoscându-ne trecutul putem să ne construim viitorul. În Primul Război Mondial, în luptele de la 1917, 335.000 de români au murit pentru ca noi să avem România de astăzi. De aceea, în numele lor și pentru eternitatea lor și pentru ca ei să fie o pildă permanentă, pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să desăvârșim această idee minunată. Dragi prieteni, vreau să mulțumesc din toată inima tuturor românilor care sunt prezenți astăzi aici, copii, tineri, părinți, bunici, în numele cetățenilor județului nostru, pentru că astăzi, împreună, putem să ne facem datoria față de istorie. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, le-a spus celor prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Acesta a ținut să mulțumească în mod special postului de televiziune Antena 3 și lui Adrian Ursu, care sunt inițiatorii aceastei campanii de comemorare a eroilor, precum și Guvernului României și partenerilor din proiect: Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Ministerul Administrației și Internelor, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, tuturor autorităților și instituțiilor publice participante și tuturor cetățenilor care au contribuit la reușita acestui eveniment.
După ce a plantat câțiva puieți de stejar, vicepremierul Paul Stănescu a declarat că acțiunea de la Mărășești este una deosebită pentru întreaga țară. „E un moment deosebit pentru mine. Mărășeștiul e un loc cu o încărcătură istorică. Va fi unul dintre cei mai frumoși stejari pentru că e pus din suflet”, a spus vicepremierul Paul Stănescu.
Filarmonica „George Enescu” din București, recital în aer liber
Atmosfera a fost întreținută de Filarmonica „George Enescu” din București, care a susținut un recital în aer liber, dar și de alți artiști, printre care Adrian Daminescu. Artiștii Ruxandra Pitulice și Gheoghe Rizea au cântat chiar la începutul evenimentului, alături de Orchestra Simfonică București. „Emoție și mândrie, astăzi, sentimentul a fost de mândrie. Peste 300 de mii de români și-au dat viața pe aceste meleaguri. Bunicul meu obișnuia să mă adoarmă cu povești de pe front, dar de atunci am fost mândră și mi-am dorit să urmez o meserie care să fie legată de acest lucru”, a spus Ruxandra Pitulice. În aproximativ patru ore au fost plantați toți cei 115.000 de puieți de stejar, pe o suprafață de 25 de hectare, fiecare stejar urmând să poarte numele unui erou care și-a jertfit viața pentru desăvârșirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an. Pe perioada acțiunii de plantare a avut loc și un miting aviatic deasupra zonei de plantare, miting susținut de piloți ai Școlii de aviație Aurel Vlaicu de la Bobocu, Buzău.
Președinta Tribunalului Vrancea a plantat stejari la Mărășești
Printre cei care au participat la acțiunea de plantare s-a numărat și președintele Tribunalului Vrancea, Daniela Matache, alături de care s-au aflat 16 colegi judecători, grefieri și personal auxiliar. „Este o acțiune deosebit de frumoasă, iar noi, prin participarea la această acțiune, nu facem decât să ne înclinăm cu respect în fața înaintașilor noștri care au dat totul pentru această țară”, a spus judecătoarea Daniela Matache. În Parcul Memoriei Naționale a ajuns de urgență și Ambulanța. Nimeni nu a pățit nimic, însă medicii au venit să dea o mână de ajutor și să planteze stejari. „Am vrut să fim alături de dumneavoastră. Suntem onorați”, a spus unul dintre medicii prezenți la Mărășești. „Este o mare sărbătoare pentru noi, faptul că ne-am adunat aici și că simțim că suntem români. Simt că am inima mare și vreau să plantez, vreau să rămână acest parc pentru copiii noștri. Am adus familia cu mine, am venit cu toții la treabă”, a spus dr Mioara Hanță, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Vrancea.
Profesori, sportivi, actori și silvicultori au plantat stejari
„Suntem azi la Mărășești într-o acțiune de voluntariat, întreprinsă de domnul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Nu este un cuvânt de laudă, este o acțiune unicat în România. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, alături de toți inspectorii, colegii noștri cadre didactice în școlile și liceele din Vrancea, și elevi, participă astăzi pentru a scrie o pagină de istorie, care să rămână peste veacuri, în așa fel încât copiii noștri, copiii copiilor noștri să vadă ce s-a întâmplat la Mărășești, ca noi astăzi să trăim aici”, a spus profesorul Aurel Șelaru, inspector general adjunct al IȘJ Vrancea.
„Am venit astăzi cu întreaga echipă de seniori a municipiului Focșani să ne alăturăm acestei acțiuni minunate de plantare a stejarilor și crearea acestui parc minunat. S-au plantat în jur de 60-70 de copaci. O să continuăm și-n următoarea jumătate de oră, după care o să ne retragem. Este un lucru extraordinar. Ne ajută și vremea astăzi, este foarte multă lume și ne face plăcere să participăm și noi”, a spus antrenorul Viorel Ciubotaru, directorul CSM Focșani 2007.
„Este un gest frumos și un act înălțător această inițiativă, pentru a construi aici Parcul Memoriei Naționale, întru cinstea și aducerea aminte a celor ce au luptat pe aceste meleaguri, pentru neatârnarea țării și pentru ca România să fie una mare și nedespărțită. În cinstea eroilor care s-au bătut la Mărășești, care și-au lăsat sângele și viața pe aceste meleaguri, pentru memoria tuturor acelora care și-au jertfit viața pentru această țară, cinstim prin acest mic și umil gest. Cinste celor care au avut această inițiativă, cinste celor care au venit astăzi”, a spus actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”.
„Ne aflăm astăzi la Mărășești, unde, prin organizarea Consiliului Județean și a celorlalte instituții, se pregătește un parc memorial. Acțiunea a început în toamna anului 2017, prin plantarea a 50.000 de puieți, pe circa 11 hectare, acum suntem în etapa a doua. Urmează ultima etapă în toamna acestui an. Garda Forestieră Focșani, care are în arondare șase județe (Buzău, Brăila, Tulcea, Galați, Vrancea și Vaslui) este prezentă astăzi cu 22 de consilieri. Am ajutat la coordonarea activității acesteia împreună cu Direcția Silvică Vrancea și cu ceilalți specialiști care au venit și de la direcțiile Bacău, Galați, Brăila și toate direcțiile din raza de acțiune. Parcul va avea în final 75 de hectare, formula care va fi folosită este 70% puieți de stejari brumăriu și 30% specii ajutătoare, respectiv frasin, paltin și ulm de turkestan. Schema de plantare este de 4500 de puieți la hectar. Proiectul a fost comandat de Consiliul Județean Vrancea și întocmit de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, stația Focșani, conform ordinului de ministru”, a spus Ionică Cherciu, inspector șef Garda Forestieră Focșani.
Polițiști și jandarmi din alte județe, alături de colegii din Vrancea și de militari
„Am venit de la Brașov împreună cu colegii mei. Suntem bucuroși și cred că și vremea ține cu noi, pentru scopul nobil, pentru care am venit la dumneavoastră, pe aceste frumoase meleaguri. Scopul este unul nobil, n-am văzut pe nimeni să se plângă de faptul că e mult, sau că e greu, știm pentru ce am venit, să plantăm copacii care peste ani și ani să amintească și de noi, de vremurile actuale. Este un scop nobil și felicităm această inițiativă„, a spus chestor de poliție Valentin Flucuș, șeful IPJ Brașov.
„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna sunt onorați și bucuroși de faptul că au primit invitația de a participa la acest eveniment. Ne bucurăm că suntem alături de atâția oameni și că putem fi părtași la acest eveniment comemorativ, care este de o însemnătate deosebită pentru istoria țării noastre. Am venit cu o echipă de zece polițiști din cadrul IPJ Covasna, care au participat la această acțiune de plantare de stejari în memoria eroilor căzuți la datorie în primul război mondial”, a spus agent principal de poliție, purtător de cuvânt IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
„Suntem de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău. Este o activitate la care noi am răspuns prezent, care ne interesează în mod direct și față de care nu puteam rămâne impasibili. Colegii mei nu plantează doar un copăcel, ci plantează o fărâmă din respectul nostru pentru eroii neamului, cei care s-au sacrificat în urmă cu 100 de ani. Concomitent cu acțiunea de voluntariat am asigurat și măsuri de ordine la acest eveniment, care au avut ca scop evitarea busculadelor, orientarea participanților într-o manieră civilizată, astfel încât evenimentul să aibă loc în condiții de normalitate”, a spus plutonier Alexandru Mormenchi, purtător de cuvânt IJJ Bacău.
„Ne simțim foarte mândri și onorați că ne-am alăturat acestei inițiative. Jandarmii vrânceni au participat cu 70 de voluntari. Nu este prima inițiativă de acest fel, am participat și în noiembrie și de fiecare dată când vor fi asemenea activități, jandarmii vrânceni vor spune prezent”, a precizat maior George Petrea, purtător de cuvânt al IJJ Vrancea.
„Împreună cu colegii mei am venit să plantăm astăzi stejari pentru realizarea proiectului Parcul Memoriei Naționale RoMândria, acesta reprezentând un omagiu adus celor căzuți în Primul Război Mondial”, a spus un militar de la Brigada 8 LAROM.
„Ne respectăm eroii și valorile noastre naționale”
Printre cei care au venit să planteze au fost și veterani de război. „În memoria ostașilor din Primul Război Mondial am venit. Am luat exemplul lor. Am fost rănit și datorită exploziei care m-a rănit, trei luni de zile am comunicat în scris. Am rămas ultima generație cu dragoste față de țară și îmi pare rău”, a spus un veteran de război.
„Suntem din Buzău, comuna Brăiești și am venit astăzi să participăm la plantarea stejarilor pentru eroii neamului, de la Primul Război Mondial. Avem doi bunici morți și pentru asta am venit. Eu m-am ocupat, de la revoluție încoace, cu veteranii de război, cu eroii. Am construit în satul meu o bisericuță în miniatură, am ridicat o troiță la noi în sat. De la noi din comună avem șase persoane care au murit pe front în Războiul de Independență, vreo 42 de persoane care au murit în Primul Război Mondial și vreo 56 de la cel de-al Doilea Război, mai avem vreo șase militari care au murit în timpul serviciului militar și un militar mort în Afganistan. De la revoluțe și până acum, altceva nu s-a făcut mai bine în această țară, decât această muncă, care se depune aici pentru Parcul Național, pentru că ne respectăm eroii și valorile noastre naționale. Am venit cu multă plăcere”, a spus Gheorghe Dedu, 80 de ani.
„Sunt mândru că sunt cetățean al unei Românii care deși trăiește cu gândul la viitor, nu își uită trecutul”
Și senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, a participat la acțiunea de plantare de stejari de la Mărășești. Acesta a declarat că Vrancea este unul din județele cele mai active în acțiunile dedicate Centenarului Marelui Război și ale Centenarului Marii Uniri de la 1918. „Cu deosebită onoare am participat astăzi, la Mărășești, Vrancea, la una din acțiunile ce se înscriu în evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, și anume, acțiunea Parcul Memorie Naționale RoMândria. Aici la Vrancea, prin acțiunile care au avut loc anul trecut, județul s-a înscris ca unul din județele cele mai active în acțiunile dedicate Centenarului Marelui Război și ale Centenarului Marii Uniri de la 1918. În anul Centenarului am sădit un stejar alături de un copil, Cristian Răducanu, cu bucuria în suflet că am făcut ceva ca să cinstim memoria ostașilor români căzuți pe Câmpul de Onoare de la Mărășești și să ne angajăm pentru viitor, pentru a face mai bine pentru țara noastră. Îi mulțumesc lui Marian Oprișan, omul care a pus Vrancea pe harta România 100 prin manifestările organizate și inițiativele avute încă de acum un an pentru a cinsti aceste momente istorice ale patriei noastre. Am fost mândru să fiu vrâncean astăzi, am fost mândru să fiu român, am fost mândru că sunt cetățean al unei Românii care deși trăiește cu gândul la viitor, nu își uită trecutul”, a spus senatorul Cristian Dumitrescu.
„Voluntarii care au participat la această ediție urmează să primească din partea Consiliului Județean Vrancea diplome de voluntariat, în format electronic. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei cu valoare simbolică vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În total, vor fi plantați 335.000 de stejari, pe o suprafață de 75 de hectare, plantație care se va constitui într-un impresionant memorial dedicat eroilor națiunii române”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă din cadrul Consiliului Județean Vrancea.
8000 de oameni au participat la plantarea primei serii de 50 de mii de stejari
Vă reamintim că peste 8000 de oameni au participat, în luna noiembrie 2017, la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc pe 6 august 2017 la Mărășești, iar pe 18 noiembrie, acesta a fost transferat în Parcul Memoriei Naționale.