Gospodinele din Cetatea de Baltă, o localitate din Podișul Târnavelor, sunt specialiste în prepararea unui desert delicios, intitulat hornoaie, asemănător oarecum cu kurtos-kalacs, având dimensiuni însă ceva mai reduse. „Din făină, lapte, drojdie, ouă, zahăr, unt, puțină sare, coajă de lămâie și apă minerală se frământă un aluat vârtos, care se lasă la dospit. Din aluatul întins se taie fâșii lungi, care se rulează pe forme rotunde din lemn, care se pun într-o tavă cu ulei încins, învârtindu-le mereu până se rumenesc. Hornoaiele se scot apoi din tavă și se rostogolesc prin nucă măcinată și amestecată cu zahăr”, explică Maria Cucui modul de preparare în volumul „Din patrimoniul culinar… preparate din grâu și făină”, editat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociația Tradition Group.
Tot Maria Cucui a detaliat și cum anume gospodinele din Cetatea de Baltă prepară haioșe. Rețeta este pentru 500 grame de făină, 3 gălbenușuri, 100 grame vin alb și 150 ml. de apă minerală. Din acestea se frământă un aluat timp de o jumătate de oră, din care se întinde o foaie. „Separat se face o compoziție din 250 grame de făină, 500 grame de untură de porc netopită, dată prin mașina de tocat carne, și trei linguri de oțet. Compoziția se împarte în trei. Cu aceasta se unge foaia întinsă și se împătură de la stânga la dreapta și de jos în sus, se lasă o jumătate de oră la rece, apoi se mai repetă operația de încă două ori”, explică Maria Cucui. Din aluat se taie haioșe în formă de pătrățele, care sunt umplute cu gem sau cu nucă, după care se dau la cuptorul foarte bine încins. Când se scot de la cuptor se pudrează cu zahăr.
În Transilvania haioșele se fac în special în timpul sărbătorilor de iarnă, atunci când untura de porc este proaspătă.