Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE – Moștenirea, partea a IV-a


    Soțul supraviețuitor va putea veni la succesiunea soțului decedat doar în condițiile în care la data deschiderii moștenirii (data decesului) nu era pronunțată o hotărâre de divorț definitivă.
    Soțul supraviețuitor poate veni la moștenire:
– singur, când cel decedat nu are copii, părinți, bunici, alte rude din clasele de moștenitori legali în viață sau aceștia nu vor sau nu pot veni la moștenire, în acest caz soțul supraviețuitor culegând întreaga moștenire
– în concurs cu clasele de moștenitori în ordinea prevăzută de lege, dacă aceste rude sunt în viață, respectiv pot și vor să vină la moștenire.
    Cota soțului supraviețuitor diferă în funcție de clasa de moștenitori cu care vine în concurs. Astfel, dacă vine în concurs cu:
– descendenții defunctului, va culege un sfert din moștenire
– atât cu ascendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului, va culege o treime din moștenire
– numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați ai defunctului va culege o jumătate din moștenire
– fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului, va culege trei sferturi din moștenire.
        Există cazuri în care soțul supraviețuitor nu este titularul niciunui drept real de a folosi o altă locuință corespunzătoare nevoilor sale. În această situație, legea îi acordă un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moștenirii, dacă această casă face parte din bunurile moștenirii. Acest drept este gratuit; el nu poate fi înstrăinat și nici nu poate fi urmărit de creditorii titularului bunului. Acest drept de abitație poate însă, în anumite condiții, să sufere modificări. Astfel, dacă locuința nu este necesară în întregime soțului supraviețuitor, oricare dintre moștenitori poate cere micșorarea dreptului de abitație. De asemenea, dacă moștenitorul pune la dispoziție altă locuință potrivită, poate fi schimbat obiectul abitației.
        În anumite condiții, dreptul de abitație suferă diverse limitări. Astfel, el se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moștenirii. Pe de altă parte, dreptul de abitație încetează înainte de împlinirea termenului de un an, dacă soțul supraviețuitor se recăsătorește.
    Când vine în concurs cu alte clase de moștenitori decât descendenții defunctului, soțul supraviețuitor moștenește, în plus, mobilierul și obiectele de uz casnic care au fost destinate folosinței comune a soților.
    Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?