Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Țânțarul tigru a apărut și în Focșani! Poate transmite BOLI GRAVE


Sănătatea vrâncenilor este în pericol! Å¢ânțarul-tigru, care poate transmite 20 de boli grave, a ajuns și pe teritoriul județului Vrancea. Un cititor ne-a trimis pe adresa redacției mai multe poze, în care ține pe mână un țânțar, despre care susține că este cel tigru. Potrivit specialiștilor, țânțarul-tigru poate fi purtătorul a peste 20 de virusuri, dintre care 7 sunt periculoase pentru om. Între acestea șapte se numără virusul West Nile, care poate provoca meningita în cazurile grave, și virusul Denga, care provoacă febra Denga, o boală infecțioasă.
Conducerea Direcției de Dezvoltare Servicii Publice (DDSP) Focșani, instituție care se ocupă cu dezinsecția pe teritoriul municipiului, spune că nu a primit o astfel de sesizare din partea focșănenilor. Directorul DDSP, Laurențiu Mocanu, a declarat că persoana care a găsit țânțarul-tigru poate suna la sediul instituției, la numărul 0237.225.617, pentru a solicita efectuarea dezinsecției, în bloc sau pe domeniul public. „Nu am primit nicio sesizare de acest gen până acum, noi facem dezinsecția oriunde suntem solicitați. Pe domeniul public facem permanent dezinsecție, iar la asociațiile de proprietari la cerere, contra cost. În prezent, noi acționăm permanent, nu mai este ca în urmă cu câțiva ani, când se acționa primăvara și toamna. Persoana în cauză să ia legătura cu noi. Pe domeniul public vom da ori de câte ori va fi nevoie”, a afirmat Laurențiu Mocanu.

   DSP monitorizează cazurile de meningită

Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea ne-au spus că monitorizează cazurile de infecție cu virusul West Nile, care se transmite prin intermediul țânțarilor. Medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea, ne-a spus că „se monitorizează cazurile de meningită cu lichid clar. Când se depistează o asemenea afecțiune, se recoltează probe de lichid cefalorahidian și de sânge, pe care le trimitem la Institutul Cantacuzino, pentru testare. Până în prezent, nu s-a diagnosticat niciun caz de West Nile”, a spus medicul Maiorov. 
Cu toate acestea, medicii fac o serie de recomandări vrâncenilor: „Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înțepătura de țânțar și nu se transmite de la om la om. Manifestările clinice în urma infectării cu acest virus sunt de mai multe tipuri, deși în cele mai multe dintre cazuri simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri manifestările sunt ușoare, apar între 2 și 8 zile de la infectare și constau în febră ușoară, dureri de cap, frisoane, transpirație excesivă, stări de slăbiciune, dificultăți la înghițire și dureri articulare. Cazurile cele mai grave constau în encefalită sau meningită cauzată de pătrunderea virusului în zona meningelui. Simptomele predominante sunt: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înțepenit, convulsii, vedere slabă. Aceste simptome pot să apară între 3 și 14 zile de la înțepătură”.
Diagnosticul de meningită sau encefalită, boli provocate de virusul West Nile, se poate stabili în urma unei puncții lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară în 7-10 zile, deși starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni. De asemenea, înțepătura de țânțar tigru poate provoca și febra Denga. Denga se declanșează în mod obișnuit între a cincea și a opta zi după înțepătură, manifestându-se ca o stare gripală cu febră ridicată și cu dureri difuze. A doua zi apare o erupție eritematoasă cutanată. După o remisiune de o zi, simptomele se reiau, apoi survine vindecarea în vreo zece zile, lăsând bolnavul într-o stare de mare oboseală.
O altă formă a bolii, denga hemoragică, provoacă hemoragii cutanate, viscerale și digestive. Ea este uneori mortală.

    Èšânțarul-tigru, în București încă din august

Potrivit presei centrale, la mijlocul lunii august, în urma investigațiilor entomologice efectuate de specialiștii din cadrul Laboratorului de Infecții transmise prin vectori și Entomologie medicală din Institutul Cantacuzino, a fost identificată specia de țânțari Aedes albopictus, în sectorul 5 al municipiului București, într-o zonă cu depozite de anvelope, prin intermediul cărora, se pare, acest tânțar a pătruns în România, nefiind exclusă și varianta ca și în alte orașe acest țânțar să-și fi făcut apariția. „Această specie a fost introdusă în unele zone geografice, inclusiv în țări din Europa, prin importul de anvelope uzate; există posibilitatea să fi fost introdusă și în alte locuri din țara noastră, decât municipiul București”, se arăta într-un raport oferit presei de DSP.
De asemenea, specialiștii avertizau, luna trecută, că numărul țânțarilor-tigru poate crește atunci când temperaturile exterioare sunt ridicate.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?