Autoritățile din sistemul de sănătate publică sunt în alertă, după ce focarul de hepatită A de la Slobozia Bradului s-a extins. Dacă la mijlocul lunii august erau diagnosticate 150 de cazuri de hepatită A, acum numărul acestora aproape că s-a dublat. Cei mai mulți dintre bolnavi sunt copii. Toți au fost internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.
În prezent, în Secția de Boli Infecțioase sunt internate 36 de persoane, dar au fost și situații în care numărul pacienților îl depășea pe cel al paturilor. Având în vedere că mulți dintre cei bolnavi sunt copii, ei trebuie internați împreună cu unul dintre părinți. „Focarul a debutat în aprilie, în satul Cornetu, apoi s-a extins și în satul Coroteni, iar acum sunt câteva cazuri și la Tîmboiești. În prezent avem 36 de persoane internate, dintre care 34 sunt copii, iar doi adulți. În primă fază, internările cazurilor de hepatită s-au făcut la etajul doi, dar apoi au fost extinse și la etajul al treilea. Pacienților le-au fost făcute analize și tratament simptomatic”, a declarat medicul epidemiolog din cadrul Spitalului Județean, Diana Stoica.
Bateriile de la dușuri și chiuvete, furate
Costul mediu per pacient cu hepatita A este de 2.500 de lei, așa că Spitalul Județean a cheltuit până acum 600 de mii lei cu tratarea acestora. Problema este că cei care au fost internați în saloanele de la Boli Infecțioase au produs și ceva pagube materiale. Au fost stricate bateriile de la dușuri și chiuvete, întrerupătoarele, plasele și jaluzelele de la geamuri au fost furate, iar saltelele au fost aruncate pe jos. Câteva cadre medicale ne-au povestit că unii pacienți diagnosticați cu hepatita A nu au folosit toaletele, făcându-și nevoile pe jos, alții au ars pereții. „Eu nu am făcut nimic rău. Abia m-am internat cu fetița”, ne-a spus o femeie, pe care am găsit-o într-unul dintre saloane. Potrivit cadrelor medicale, unii dintre bolnavi s-au strâns într-unul dintre saloane pentru a-și face rugăciunile, speriindu-i pe ceilalți, căci ritualul era ciudat, cu țipete.
Reprezentanții Spitalului Județean au precizat că după ce se va încheia epidemia de hepatită A, saloanele respective necesită renovare. „Pe lângă numărul mare de persoane îmbolnăvite de hepatita A, ne confruntăm și cu atitudinea negativă a unor pacienți față de bunurile spitalului. Din păcate, aceștia uită că au și obligații, nu doar drepturi. Astfel, au distrus grupurile sanitare și diferite obiecte de mobilier din saloane. După ce va trece această avalanșă de cazuri, sectoarele respective vor trebui să fie complet renovate”, a declarat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
Primele cazuri de hepatita A în Slobozia Bradului au fost diagnosticate înainte de vacanța de Paști a elevilor, fiind raportate la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. De atunci, deși DSP i-a vaccinat pe localnici și a distribuit substanțe dezinfectante, numărul cazurilor a crescut. Medicii epidemiologi de la DSP ne-au spus că e vorba de un focar de hepatită în comunitate, sursa infecției fiind igiena precară, dar nu se pune problema amânării începerii anului școlar.
Cum se manifestă hepatita A
Hepatita acută virală de tip A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare”, este o infecție virală contagioasă cauzată de virusul hepatic de tip A, care este transmis prin ingerarea alimentelor contaminate prin intermediul mâinilor murdare și a apei potabile contaminate. Însă, spre deosebire de virușii hepatici B și C, hepatita A nu determină o infecție cronică asupra ficatului. „Hepatita A este o boală contagioasă. Mai este cunoscută și ca boala mâinilor murdare sau gălbinare, din cauza îngălbenirii tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita A are o cale de transmitere fecal orală și digestivă și se transmite indirect prin alimente contaminate, apă contaminată, mâini murdare, din bazine și piscine insuficient clorinate, fructe de mare insuficient preparate termic. Vă puteți îmbolnăvi de hepatita A în cazul în care: ați mâncat alimente sau ați băut apă care au fost contaminate cu materii fecale, care conțin virusul hepatitei A (fructe, legume, fructe de mare, gheață). Contaminarea acestora se realizează de către o persoană bolnavă sau aflată în perioada de incubație a bolii, care elimină virusul prin materiile fecale, utilizează toaleta, nu se spală pe mâini și contaminează ulterior alimentele și apa”, explică specialiștii DSP.
Medicii atrag atenția că simptomele hepatitei A diferă de la caz la caz, dar cea care dă de bănuit este culoarea închisă a urinei. „Simptomele hepatitei A îmbracă diferite forme. Poate să aibă un debut pseudogripal sau de abdomen acut, cu dureri abdominale, greață, vărsături. La acestea apar întotdeauna modificări de culoare ale scaunului care este ca un lut, iar urina are culoarea berei brune. Poate să apară și icterul sclero-tegumentar”, spun medicii.
La apariția acestor simptome este indicat să vă prezentați la medicul de familie sau cel specialist, care în urma unor analize specifice va stabili o conduită terapeutică. În majoritatea cazurilor, persoanele diagnosticate cu hepatită sunt internate în spital 7-10 zile, unde urmează tratament de specialitate. Foarte important în tratarea hepatitei A este și regimul alimentar. Trebuie evitate prăjelile, alcoolul, cafeaua și ciocolata.
Pentru a evita îmbolnăvirile cu hepatita A, medicii recomandă igiena riguroasă a mâinilor, în special după folosirea toaletei și înainte de fiecare masă, aprovizionarea cu apă potabilă și alimente numai din surse verificate sanitar, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor care se consumă în stare proaspătă. Foarte important este ca deșeurile menajere să fie îndepărtate la timp. „Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu hepatita A este menținerea unei igiene riguroase, spălarea alimentelor, înotul doar în bazine și piscine avizate sanitar”, recomandă medicii.
Vaccinul, cea mai eficientă metodă profilactică
Cea mai eficientă metodă de profilaxie este vaccinarea împotriva hepatitei cu virus A, recomandată a se face înaintea intrării într-o colectivitate sau înaintea unei călătorii într-o zonă endemică, în special pe continentul african și cel asiatic. Vaccinarea trebuie efectuată cu două săptămâni înainte de plecare. Persoanele care se îmbolnăvesc de hepatita A nu o mai fac și a doua oară, pentru că devin imune. La copii cu vârste de până la 6 ani, majoritatea infecțiilor (70%) sunt asimptomatice. La copii mai mari și la adulți, infecția este de obicei simptomatică, cu icter care apare la mai mult de 70% din pacienți.
Potrivit specialiștilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuși, odihna, consumul mare de lichide și evitarea alcoolului. Virusul hepatic A are o perioadă de incubație între 15 și 45 de zile. Omul este singura sursă naturală a virusului. Nu există vectori animali sau insecte.