Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Turul mausoleelor pe biciclete și lampioane în memoria eroilor


Peste 50 de bicicliști din Vrancea, Galați și chiar București, plini de entuziasm, s-au aliniat la startul turei de ciclism „Mausolee pe bicicletă”, eveniment ce a avut loc sâmbătă, de la Mărășești până la Mausoleul Mărăști. A fost o zi perfectă pentru ciclism, iar organizatorul, Direcția de Cultură Vrancea, s-au gândit la fiecare detaliu pentru ca evenimentul să fie o reușită. Cel mai tânar biciclist a avut doar 16 ani, care a urcat până la Mărăști, iar cel mai în vârstă a avut 56 de ani. Au fost kit-uri cu energizante, fructe, apă pentru toți bicicliștii, astfel încât aceștia să aibă energie pentru a parcurge cei 89 de kilometri dintre Mărășești și Mărăști (tur-retur).
Organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, turul ciclist „Mausolee pe bicicletă” a reușit să promoveze mausoleele eroilor neamului din Vrancea, ridicate după Primul Război Mondial, și să reconstituie „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. La fiecare mausoleu, Mărășești și Mărăști, custozii au oferit informații despre monumente, dar și despre bătăliile din Primul Război Mondial. La Mărăști, cei aproape 30 de cicliști avansați, care s-au încumetat să urce cu bicicleta până la mausoleu, au aprins lampioane în memoria eroilor care s-au jertifit în urmă cu aproape o sută de ani.

La linia de plecare s-au aliniat viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga, consilierul local Dragoș Horhocea – care s-au oprit la Panciu, precum și șeful Biroului vamal de interior Vrancea, Robert Roșculeț, viceprimarul Odobeștiului, Florin Vetrescu, directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu, care au urcat până la Mărăști, reprezentanți ai sponsorilor și ai partenerilor, Meli’s și VeloPower, care au susținut logistic acest eveniment.

La Statuia Eroilor din Panciu, unde a fost prima oprire, cicliștii au fost primiți de primarul Iulian Nica, care le-a înmânat diplome de participare celor care au ales traseul pentru începători. A urmat urcarea până la Mărăști, cu o oprire la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, Străoane, pentru hidratare. De aici, cursa a mers fără oprire până la Mărăști, unde panta de 10% i-a răsfirat pe cicliști, iar unii dintre ei au ales să urce pe jos câteva sute de metri. Primarul din Răcoasa, Vladimir Păun, i-a primit pe cicliști la Mausoleul din Mărăști și le-a oferit fructe și apă pentru hidratare. A fost cea mai lungă pauză, în care custodele Mausoleului le-a oferit informații despre monument, despre bătăliile din 1917 și jertfa soldaților români. Au fost aprinse lampioane în cinstea eroilor și înmânate diplome cicliștilor. Returul a fost mai ușor, cu excepția urcării de la Valea Câmpului, unde câțiva cicliști au preferat mașina de asistență pentru câteva sute de metri.
Materialele de promovare ale acestui traseu au fost realizate de Caspro, DaShop și Tricotton Junior Panciu. Muzeul Vrancei a oferit acces gratuit în mausoleele Mărășești și Mărăști, iar IPJ Vrancea, prin polițiștii de la Biroul Rutier, au oferit sprijin în derularea evenimentului.

 Alături de mașina de poliție rutieră, care a deschis drumul cicliștilor, s-a aflat și un echipaj de la Jandarmerie, care s-a asigurat că nu sunt incidente. Acțiunea organizată de Direcția de Cultură a fost sprijinită de Consiliul Județean Vrancea. Sponsorul principal al evenimentului a fost Premium Porc, iar parteneri media Monitorul de Vrancea și Atlas TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?