Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Centralele de apartament devin un lux. ENET restricționează debranșările


Regulile de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire din Focșani vor fi mai dure din 2016 și vor veni la pachet cu facilități pentru cei care vor să se rebranșeze la ENET. Detaliile tehnice ale strategiei privind modul de funcționare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) Focșani vor fi discutate în ședința ordinară a Consiliului Local de joi. Consilierii vor discuta „Studiul pentru definirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focșani”, realizat de specialiștii Institutului de Studii și Proiectări Energetice București. Documentul arată că, din luna septembrie a.c., o directivă europeană va impune restricții pentru proprietarii care folosesc centrale de apartament. „Proprietarii de centrale de apartament mai vechi de zece ani vor trebui să le înlocuiască din luna septembrie cu centrale termice cu condensare, care sunt mai puțin poluante și au un randament mai mare, însă, în mod evident, sunt mult mai scumpe”, se arată în studiul tehnic.

„Studiul pentru definirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focșani” este un document obligatoriu, care trebuie realizat la nivelul municipiului și care stabilește blocurile unde vor putea fi realizate debranșări de la ENET și condițiile în care pot fi realizate acestea în următorii ani. În prima etapă, consilierii trebuie să aprobe studiul tehnic realizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice București. Specialiștii au analizat din punct de vedere tehnic și economic modul de funcționare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) Focșani, ținând cont și de rezultatele investițiilor realizate în urma implementării programelor „Termoficare – Căldură și confort” și a proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, dar și de situația debranșărilor pe fiecare condominiu și de posibilitățile de dezvoltare ale SACET.
După aprobarea în Consiliul Local a zonelor unitare, ENET trebuie ca în termen de 60 de zile să actualizeze și să prezinte spre aprobare procedurile de debranșare și rebranșare. Stabilirea zonelor unitare este importantă deoarece astfel vor fi definite și prioritizate zonele în care pot fi efectuate investiții. În zonele unde rata debranșărilor este foarte mare, continuarea programului de investiții nu se mai justifică, deoarece costurile de reabilitare nu sunt eficiente. 
Prin acest studiu sunt propuse soluții și pentru blocurile unde rata de debranșare este mai mare de 60%, respectiv acordarea de facilități pentru convingerea focșănenilor să se rebranșeze la sistemul centralizat. O asemenea facilitate este eliminarea taxei de reconectare.

   Restricții la debranșare

Zona unitară de încălzire este, potrivit studiului, „zona deservită de rețeaua de agent termic primar și punctele termice cu rețelele de distribuție aferente, la care se adaugă zonele de protecție sau servitute”. Practic, este zona în care blocurile au apartamentele branșate la ENET. Una dintre restricțiile impuse prin legislația națională este interdicția ca locuitorii din aceste zone/blocuri să se debranșeze de la sistemul centralizat. Debranșarea instalațiilor de încălzire sau pentru apă caldă se face doar pentru imobilele care nu se află în zona unitară. Este o restricție despre care se știa și până acum, însă era nevoie de modernizarea SACET Focșani pentru aplicarea ei.
Până acum, la nivelul Focșaniului nu erau definite clar zonele unitare de încălzire, sistemul nu era reabilitat, nu exista recircularea apei calde, ceea ce împiedica interzicerea deconectărilor. „Studiul va avea drept obiectiv stabilirea zonelor unitare de încălzire din Municipiul Focșani, în vederea stopării debranșării consumatorilor și creșterii eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din localitate. În interiorul zonelor unitare nu va putea fi promovată decât o singură soluție de încălzire, respectiv alimentare din sistemul centralizat actual. În aceste condiții, nu se aprobă debranșări totale/parțiale în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administrației publice locale a stabilit că încălzirea se face exclusiv în sistem centralizat. Pentru restul imobilelelor care nu fac parte din zona unitară, nu se aprobă debranșări în condominii unde nu există apartamente debranșate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie  termică”, se arată în studiul ISPE București.

   Primăria vrea să reabiliteze termic blocuri
 
Una dintre problemele municipiului Focșani este vechimea blocurilor de locuit, majoritatea construite în urmă cu peste 30 de ani. Sunt clădiri cu pierderi mari de căldură și este nevoie de reabilitarea termică, iar în unele cazuri chiar și de reabilitare structurală. „În perioada 2010-2013, Municipiul Focșani a procedat, prin Programul național privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe, la reabilitarea termică a 5 blocuri de locuințe cu 100 unități locative și a 7 instituții publice (cămin pentru persoane vârstnice, școli, grădinițe). Sunt în derulare programe de reabilitare termică a 4 instituții publice (școli). În cadrul exercițiului financiar 2014-2020, Municipiul Focșani va aplica pentru reabilitarea termică a cel puțin 30 blocuri de locuințe (cca. 700 apartamente) și 10 instituții publice”, se arată în studiu.
Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe urmărește creșterea performanțelor energetice a clădirilor, reducerea facturilor de energie termică, îmbunătățirea aspectului estetic al clădirilor. Prin reabilitarea termică se va interveni și pentru distribuția pe orizontală a agentului termic și contorizarea individuală. 
Studiul arată că sistemul centralizat de încălzire poate deveni sustenabil doar în condițiile în care se vor diminua pierderile în tot sistemul. În cazul în care se reabilitează doar parțial rețelele de termoficare, pierderile din zonele nereabilitate vor continua să crească. Consumatorii individuali din zonele nereabilitate, care s-au debranșat de la sistem în anii anteriori, se vor reconecta doar în condițiile creșterii calității serviciului public de alimentare cu energie termică, prin eliminarea disfuncționalităților existente.

  Criterii dure pentru debranșarea de la ENET

Studiul propune și noile condiții de debranșare pentru proprietarii apartamentelor care nu sunt în zona unitară de încălzire, respectiv a blocurilor unde s-au mai aprobat cereri de debranșare. În primul rând va fi nevoie de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât și pe verticală (în cazul asociațiilor de locatari, acordul se ia de la toate apartamentele din imobil). Mai trebuie acordul scris al asociațiilor de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu mențiunea că au luat act asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire, anexat cererii tip de debranșare.
O altă condiție este ca administratorul blocului să treacă pe formularul tip toate apartamentele debranșate pe scara de bloc din care face parte apartamentul propus debranșării (semnat și ștampilat de către președintele asociației de locatari) în cazul în care mai sunt apartamente debranșate pe acea scară. Următoarea etapă este întocmirea unei documentații tehnice care reconsideră ansamblul instalațiilor termice și are ca scop menținerea confortului termic a celor care rămân în sistemul de alimentare cu energie termică.
Această documentație trebuie să fie avizată de furnizor și să aibă viza asociației de proprietari, reprezentată de președinte. Termenul de preluare a cererilor de debranșare este după sistarea furnizării de energie termică pentru încălzire și până la data de 15 august a fiecărui an.

   Centralele de apartament mai vechi de 10 ani trebuie schimbate
 
În această lună va intra în vigoare Directiva europeană ErP, prin care  producătorii de centrale termice sunt obligați să crească eficiența energetică a echipamentelor și să aibă un consum de gaze mai redus. Astfel, după 26 septembrie, toți producătorii și comercianții, inclusiv cei din România, vor fi obligați să producă și să vândă doar centrale termice cu condensare, mai eficiente și mai puțin poluante decât cele clasice.
„Proprietarii de centrale de apartament mai vechi de zece ani vor trebui să le înlocuiască din luna septembrie cu centrale termice cu condensare, care sunt mai puțin poluante și au un randament mai mare, însă, în mod evident, sunt mult mai scumpe. Restul proprietarilor cu centrale de apartament mai noi de 10 ani nu sunt obligați să își schimbe centralele, dar trebuie să își facă reviziile la timp și să le utilizeze conform indicațiilor producătorilor. Totuși, nu este exclus ca pentru centralele de apartament vechi și mai poluante să fie introdusă o taxă, așa numita «taxă pe coș». Având în vedere cele precizate mai sus, ar fi oportună realizarea de către autoritatea publică locală din Municipiul Focșani a unei campanii de convingere a acestor proprietari pentru rebranșarea la SACET Focșani”, precizează studiul ISPE București.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?