Patru tineri voluntari din Portugalia și Macedonia vor petrece în Vrancea șase luni, timp în care vor derula, voluntar, activități nonformale în trei școli din Mărășești, apartamentele sociale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea din același oraș, dar și la Centrul Școlar de Educația Incluzivă (CSEI) „Elena Doamna” din Focșani. Toate acestea vor avea loc în cadrul proiectului „Keep Walking! Be European!” derulat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, în parteneriat cu CSEI „Elena Doamna” din Focșani, DGASPC, Școala generală nr. 2, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”, toate din Mărășești.
Tinerii voluntari vor rămâne în județul nostru până în luna martie 2016, perioadă în care vor desfășura activități creative de tip handmade, activități nonformale de genul jocuri de cunoaștere, jocuri de rol, energizers, teambuilding, demonstrații, ateliere de creație și sportive, în special jocuri de echipă. În cadrul școlilor generale, activitățile vor avea loc cu preponderență în timpul orelor de desen, abilități manuale, a orelor de educație tehnologică, de limba engleză și sport. La CSEI „Elena Doamna” și în centrele sociale, activitățile se vor desfășura în timpul orelor de socializare, terapie ocupațională, engleză, sport și educație plastică.
Pe timpul vacanței de iarnă și a celor intersemestriale va fi organizată activitatea „Ateliere fără frontiere”, unde elevii vor participa, alături de profesori voluntari din cadrul școlilor implicate, la continuarea activităților proiectului. „Acest lucru este necesar pe timpul vacanței de iarnă și intersemestriale când cea mai mare parte a acestor copii nu au ocupație ori sunt lipsiți de supraveghere”, a declarat Daniel Drăgan, din cadrul Asociației „Voluntariat pentru Viață”, precizând că profesorii ce se vor implica în activități voluntare pe timpul vacanțelor au specializari precum: psihopedagogie, arte plastice, psihologie, sport și mediu.
Pentru realizarea programului zilnic al voluntarilor, membrii organizației vor colabora cu profesorii diriginți și învățătorii din cadrul școlilor, cu educatorii sociali și psihopedagogi. „Motivația noastră de a găzdui voluntarii este acordarea de sprijin și ajutor profesorilor, psihopedagogilor și educatorilor din instituțiile amintite, în desfășurarea unor activități sportive și educative prin metode nonformale, în lucrul cu copiii cu oportunități reduse”, a precizat Daniel Drăgan.
Toate activitățile creative de tip handmade se vor concretiza cu o expoziție a lucrărilor realizate de voluntarii Serviciului European de Voluntariat împreună cu copiii participanți la proiect. Aceasta va fi organizată într-un spațiu din cadrul Casei de Cultură „Leopoldina Bălănuță” din Focșani, în luna decembrie, sub genericul „Copilărie fericită”. Totodată, activitățile sportive se vor finaliza cu „Olimpiada Diversității” la care vor participa, împreună, copiii cu dizabilitati, copiii din centre sociale și cei din comunitate. „Olimpiada Diversității” va avea loc în perioada 1-25 februarie 2016.
Proiectul „Keep Walking! Be European!” este finanțat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP România, în cadrul programului Erasmus+, activitatea KA1-mobilități de tineret – pe Serviciul European de Voluntariat, și se derulează în perioada 1 iulie 2015 – 1 mai 2016. Scopul proiectului constă în creșterea gradului de implicare a profesorilor, psihopedagogilor și educatorilor sociali în activități non formale și sportive, adresate copiilor cu vârstă între 6 și 14 ani.