Micii patroni vrânceni nu sunt de acord cu majorarea peste noapte a salariilor angajaților din sectorul bugetar și cer o reformă a administrației și o salarizare unitară. Întreprinzătorii din Patronatul IMM Vrancea spun că numărul de salariați din mediul privat este mult mai mic decât cel al angajaților din sectorul bugetar și al pensionarilor. Åi orice mărire de salarii înseamnă taxe și impozite mai mari. Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman a arătat că dacă economia nu funcționează și nu sunt bani din producție, servicii, nu vor fi bani pentru creșterile salariale. Iar noul Cod Fiscal aduce multe modificări la regimul de taxe și impozite care trebuie suportate de micii întreprinzători, în special de persoanele care obțin venituri din activități independente.
În plus, salariile la bugetari ar trebui să fie corelate cu ceea ce se întâmplă în mediul privat. „Nu avem nimic împotrivă ca salariile bugetarilor să crească. Dar sunt lucruri pe care și noi le vedem. Cum ei se uită urât la noi, și noi ne uităm urât la ei. Noi, Patronatul IMM, solicităm amânarea creșterii salariilor la bugetari până nu se așează activitatea pe noul Cod Fiscal, adică cel puțin o jumătate de an. Nu se poate să dai bani pentru salarii dacă nu ai bani de unde să dai. Noi nu vrem să plătim nicio taxă și impozit în plus decât până acum. Facem apel la admnistrațiile locale să nu mărească taxele și impozitele locale pe clădiri și terenuri pentru activitatea economică sau pentru alte activități pentru că nu vom reuși să relaxăm activitatea economică. Dacă le vor mări, nu știu cine le va plăti pentru că noi nu avem posibilitatea să le plătim”, a afirmat președintele Patronatului IMM, Ion Roman.
Patronatul solicită adoptarea în cel mai scurt timp a legii salarizării bugetarilor, prin care să fie realizată o grilă unde sunt stabilite ierarhiile, competențele, productivitatea muncii, condițiile de muncă pentru un bugetar. În viziunea micilor patroni, salariile la bugetari nu ar trebui să depășească raportul de 1 la 10, adică dacă cel mai mic salariu este de o mie de lei, cel mai mare salariu să fie de zece mii de lei, pentru președintele României. „Trebuie o reformă în administrație. La ora actuală suntem două milioane în privat iar la stat sunt 2,5 milioane. Iar dacă se adaugă și pensionarii vă dați seama unde se ajunge”, a spus și omul de afaceri Constantin Nistoroiu.