Viticultorii sunt așteptați să se înscrie cu cele mai bune vinuri la Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2015. Aflat la cea de-a șasea ediție consecutivă, concursul se va desfășura începând cu 8 octombrie, fiind organizat de Consiliul Județean Vrancea și Asociația Degustătorilor Autorizați din România. Anul trecut a fost înregistrat un număr record de probe, 480, depuse de producători de vinuri din România. Ca și în anii trecuți, organizarea competiției, respectiv preluarea probelor de vinuri, va fi asigurată de Camera Agricolă Vrancea. Directorul instituției, Neculai Pupăză, ne-a spus că din această săptămână vor începe discuțiile cu producătorii de vinuri pentru a trimite probe la competiția din Focșani, organizată în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus” 2015.
Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, produse în conformitate cu reglementările UE, iar probele participante la concurs trebuie să provină dintr-un lot omogen și să respecte condițiile de ambalare și marcare în conformitate cu reglementările în vigoare. În concurs se vor înscrie câte 2 butelii (capacitate minimă 0,75 l) pentru fiecare probă. Fiecare probă va fi însoțită de buletinul de analiză sau borderou ce cuprinde numele societății, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică și zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce). Ca la fiecare competiție de acest gen, aprecierea calității vinurilor se face prin metoda scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O. Punctajul unui vin se obține calculând media aritmetică a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim și maxim). La final vor fi acordate trei mari medalii de aur, pentru vin alb, vin roșu și băuturi spirtoase pe bază de vin. Numărul de distincții (medalii) nu poate depăși 30% din numărul total de probe intrate în concurs.