Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Andivele


Andiva (Cichorium endiva), numită și cicoare de grădină, este o legumă din familia Asteraceae, cultivată pentru frunzele ei cărnoase. Există mai multe specii care includ andive (Cichorium endivia) – Cichorium pumilum și cicoarea comună (Cichorium intybus). Cicoarea comună include tipurile, precum radicchio, puntarelle și andive belgiene. De multe ori se face confuzie între Cichorium endivia și Cichorium intybus, din cauza numelui, andiva este asociată în mod greșit cu andive belgiene, care este o varietate cultivată de cicoare comună. 
Frunzele legumicole se obțin numai în primul an, prin cultivarea rădăcinilor în mușuroaie, la întuneric, de obicei din toamnă până în primăvară. Tehnica de cultivare a andivelor a fost descoperită accidental în anii 1830 în Schaerbeek, Belgia. Andivele sunt cultivate prin tăierea frunzelor plantei și păstrarea rădăcinii și tulpinii într-un loc întunecat. Datorită metodei de cultură, frunzele se numesc etiolate. Procedeul se practică pentru ca organele vegetale să își piardă gustul amar. Frunzele etiolate ale andivelor sunt deschise la culoare (alb — gălbui — verzui), deoarece în lipsa luminii și-au pierdut o bună parte din clorofilă. 
Andiva are până la 95% apă în compoziție și este bogată în multe vitamine (A, C și cele din complexul B) în special în acid folic și vitaminele E și K. Conține și minerale (fier, potasiu, calciu, zinc, magneziu), dar este și foarte bogată în fibre. Andiva face parte dintre legumele de frunze cu cel mai mic aport de calorii, potrivit www.nutrition-and-you.com. Andivele pot fi gătite sau folosite crude în salate. Se combină foarte bine cu brânza. Sunt ideale în tarte și tocănițe, indiferent de dietă. 
Proprietățile terapeutice ale andivelor se datorează îndeosebi gustului lor amărui, tonic, prin care sunt stimulate pofta de mâncare și secrețiile gastrice. Este deosebit de important conținutul mare de potasiu, necesar echilibrului funcțional al organismului. Unul dintre rolurile principale ale andivei este acela de a fi un bun vitaminizant și remineralizant în alimentația copiilor, a convalescenților, a gravidelor sau a persoanelor în vârstă, potrivit www.dietetik.ro. Manganul conținut de andive previne întârzierea creșterii la copii, scăderea rezistentei osoase la adulți și bătrâni, apariția malformațiilor scheletice și deteriorarea sistemului de reproducere. 
Este recomandată în caz de convulsie, paralizie, dar și în modificarea metabolismului glucidic și lipidic. Este depurativă, stimulează secreția biliară precum și eliminarea ei în duoden. Reprezintă un bun adjuvant în cazul obezității, arterosclerozei, dar și în alimentația cardiacilor și a celor bolnavi de rinichi. Stimulează pofta de mâncare, prezintă efecte diuretice și ușor laxative, ușurează digestia și ajută la combaterea paraziților intestinali. Deoarece conține principii reunite generic sub denumirea de lactucarium (lactucina, lactupicrina), substanțe existente și în salata verde, andiva calmează ușor sistemul nervos, alină durerile și prezintă efecte favorabile în caz de stres. 
Prin prezența intibinei, care este o substanță antioxidantă naturală, andiva diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi, întârziind îmbătrânirea și instalarea unor boli generative, inclusiv a cancerului. Andiva este mai puțin recomandată în stare crudă persoanelor cu ulcer gastroduodenal sau celor cu gastrite hiperacide. În cazul în care andiva este ținută la lumină, aceasta se usucă, se înverzește și devine și mai amară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?