Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Un cutremur de 7 grade a provocat DEZASTRU în Piața Moldovei. Viceprimarul Iorga a sărit de la etajul Halei Moldovei


Clădiri grav avariate, persoane evacuate, răniți, accidente rutiere și incendii de amploare. Toate acestea au fost cuprinse în scenariul unui exercițiu de alarmare publică, care s-a desfășurat ieri, în Piața Moldovei din Focșani. Dezastrul a fost provocat de un cutremur de 7 grade, care s-a produs la o adâncime de 115 kilometri în zona Vrâncioaia. În cadrul exercițiului s-au simulat șapte situații de urgență, care au necesitat intervenția comună pentru gestionarea, monitorizarea, organizarea conducerii și coordonării acțiunilor de intervenție în scopul limitării și înlăturării urmărilor produse de cutremur. Au fost și persoane care au fost nevoite să sară de la etaj pe perna pneumatică, pentru a se salva. Printre ele și viceprimarul Marius Iorga, care a sărit de la ultimul etaj al Halei Moldovei. 
 Un exercițiu de alarmare publică, desfășurat ieri în Piața Moldovei din Focșani, a pus pe jar autoritățile, care s-au pregătit în amănunt pentru ca totul să iasă bine. Exercițiul a cuprins șapte situații tactice și a durat mai bine de o oră, timp în care fiecare dintre forțele participante a știut exact ce are de făcut și cum trebuie să reacționeze. 
 În prima situație tactică, clădirea în care funcționează Åžcoala Gimnazială „Ion Basgan” din municipiu a fost afectată de cutremur. Elevii și profesorii au fost  evacuați din incintă cu sprijinul reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Focșani. Aceștia au fost urcați în două autobuze de la societatea de Transport Public Local și transportați într-un loc sigur. 
 În timp ce se făcea evecuarea, la dispeceratul comun ISU – Ambulanță s-a anunțat că în interiorul școlii sunt persoane care au fost surprinse de elementele de construcție și nu se pot evacua. La fața locului au intervenit personal și tehnică din cadrul ISU, SAJ, al Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice Focșani și SVSU Focșani, care au acționat pentru degajarea căilor de acces, evacuarea și acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite care au rămas blocate în interiorul unității de învățământ. Pentru identificarea celor două persoane care nu au putut părăsi incinta școlii a intervenit cuplul chinologic din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.
 De asemenea, din cauza unor defecțiuni tehnice la stația de distribuție carburanți amplasată în vecinătatea școlii, a izbucnit  un incendiu care amenința să se extindă la imobilele din apropiere. Prin urmare, s-a intervenit pentru stingerea acestuia cu două autospeciale din cadrul ISU. De asemenea, s-a acționat pentru oprirea distribuției energiei electrice în zonă, oprirea alimentării cu gaze și remedierea defecțiunilor apărute la rețelele de alimentare cu apă. În tot acest timp, reprezentanți Crucii Roșii au intervenit pentru evacuarea unor persoane surprinse în imobile și le-au acordat îngrijiri medicale. 
Angajații Direcției Silvice, evacuați 
 O altă situație tactică a presupus că sediul Direcției Silvice Vrancea a fost afectat de cutremur, clădirea fiind afectată 70 %, fiind necesară evacuarea lucrătorilor. Membrii SVSU au acționat împreună cu personal și mijloace de transport aparținând Societății de Transport Public Focșani pentru evacuarea angajaților Direcției Silvice. În toată această perioadă, Poliția Locală a fost prezentă în zonă pentru dirijarea circulației, evitând producerea de ambuteiaje. 
 În intersecția străzilor Greva de la Grivița cu Liniștei a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autovehicule, rezultând rănirea gravă a două persoane, care au rămas captive în autovehicule. Pompierii au intervenit pentru descarcerarea, acordarea primului ajutor calificat și transportul victimelor la spital cu două echipaje din cadrul ISU Vrancea și unul de la SAJ. 
 La intersecția străzii Peneș Curcanu cu Piața Agroalimentară au fost  elemente de construcție care au blocat atât scara de evacuare aferentă unui bloc de locuințe, cât și calea de evacuare din Piața Agroalimentară. Aici s-a intervenit pentru căutarea și evacuarea persoanelor, precum și pentru eliberarea căii de acces cu un buldoexcavator și un tractor cu remorcă. Apoi, efectivele de jandarmi au intervenit pentru dirijarea și evacuarea locatarilor și a persoanelor surprinse în Piața Agroalimentară și blocurile de locuințe. Totodată, s-a organizat și un punct de adunare răniți. 
Viceprimarul Iorga a sărit de la etaj
 Apoi, în clădirea Halei Moldova a izbucnit un incendiu ca urmare a  defecțiunilor survenite în urma mișcărilor seismice la instalația de distribuție a gazelor naturale. Echipaje specializate din cadrul ISU Vrancea, conduse de gruparea operativă, în cooperare cu forțe ale Poliției, Jandarmeriei și Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit pentru evacuarea persoanelor, acordarea asistenței medicale de urgență, localizarea și lichidarea incendiului. 
 O persoană care a rămas blocată la etajul I al imobilului a fost evacuată cu ajutorul autospecialei pentru lucrul la înălțime. Totodată, din cauza unor defecțiuni, la cuptoarele din cadrul SC Comcereal SA s-a anunțat un incendiu cu posibilități de propagare la spațiile comerciale învecinate. Pentru localizarea și lichidarea acestuia au intervenit două autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Vrancea. Trei persoane care au rămas în interior și nu puteau folosi scările din interiorul clădirii, pentru a părăsi imobilul, au fost evacuate cu ajutorul pernei pneumatice. Una dintre acestea a fost chiar viceprimarul Marius Iorga, care a sărit de la etajul clădirii pe perna pneumatică, el vrând să vadă cum ar fi dacă situația ar fi fost una reală. 
 „Exercițiul a urmărit, în principal: verificarea concepției de acțiune stabilită prin planul organizării și desfășurării intervenției în cazul producerii unor situații de urgență; verificarea aplicării Registrului de capabilități la nivelul județului Vrancea, conform Concepției unice de Intervenție în Situații Speciale a componentelor Sistemului Integrat de Acțiune în Situații Speciale; verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante și stabilirea căilor de perfecționare a acestei activități; verificarea sistemului de comunicații din dotarea forțelor angrenate și a modului de aplicare a planurilor comune de acțiune pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea. 
Pregătiți să intervină în cazul unui dezastru real

 Concluziile trase în urma desfășurării acestui exercițiu de alarmare publică sunt pozitive. „La nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost organizat și desfășurat acest exercițiu complex de intervenție în situații de urgență, din cauza unui cutremur de pământ ce s-a manifestat la nivelul Județului Vrancea. Situațiile tactice create au un grad mare de complexitate atât prin numărul lor, foarte multe tipuri de risc pe care le-am luat în considerare, cât și amploarea acestora, necesitând intervenția unui număr impresionant de forțe și mijloace de la nivelul tuturor instituțiilor care intervin. Consider că toate situațiile tactice create au fost rezolvate într-un mod profesionist de către personalul inspectoratului, forțelor de jandarmi, de poliție, poliție locală și bineînțeles forțelor de la ambulanță și SMURD, care au asigurat partea de asistență medicală de urgență în cooperare cu reprezentanții Crucii Roșii și ai unei școli postliceale sanitare. Trebuie menționat că foarte multe forțe de intervenție au asigurat și companiile de utilități publice. Consider că personalul din cadrul instituțiilor de la nivelul CLSU și CJSU a intervenit în mod corespunzător, iar scopul principal al acestui exercițiu a fost stabilirea modului concret de cooperare pe timpul exercițiului și, bineînțeles, rezolvarea la fața locului, mai exact în Piața Moldovei, o zonă destul de greu de intervenit”, a explicat inspectorul șef al ISU Vrancea, colonel Flaviu Chiscop. 
Forțe de intervenție felicitate  
 Prezent în Piața Moldovei pe durata desfășurării exercițiului, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a felicitat forțele de intervenție, precizând că au fost pregătite așa cum trebuie. „Vreau să-i felicit pe toți participanții la acest exercițiu de alarmare. Cred că este educativ pentru cetățenii municipiului Focșani și sunt necesare aceste exerciții, pentru că noi ne confruntăm cu dese cutremure. Nu se știe când poate veni și unul mare și trebuie să fim pregătiți pentru a preîntâmpina toate necazurile care se produc în urma acestor catastrofe naturale. Felicit pe toți cei care fac parte din Comitetul Local pentru Situații de Urgență. A fost o acțiune de amploare într-o zonă foarte aglomerată. Toate forțele au fost pregătite așa cum trebuie și conform procedurilor”, a spus Ionel Cel Mare. 
 La rândul său, primarul Decebal Bacinschi a spus că exercițiul de ieri a fost cel mai bine desfășurat până acum în Focșani. A adăugat că oamenii sunt bine pregătiți, iar acest lucru îi dă încrede că într-un caz real pot fi salvate cât mai multe vieți. „Este cel mai bun exercițiu pe care l-am văzut până acum în municipiul Focșani. Noi am mai avut și acum trei ani un exercițiu din acesta. Îmbucurător este faptul că municipiul Focșani are posibilitatea să asigure forță umană, materială, utilaje pentru a interveni, plus pregătirea, pentru că sunt foarte bine pregătiți toți. Acest exercițiu pe care l-am făcut astăzi (ieri-n.r.) îmi dă și mie, și cetățenilor încredere că dacă vom avea un cutremur vom fi în măsură să salvăm cât mai multe vieți omenești”, a transmis primarul Decebal Bacinschi, prezent la desfășurarea de forțe. 
 La rândul său, viceprimarul Marius Iorga, cel care și-a luat inima în dinți și a sărit de la etaj, a precizat că a avut foarte multe lucruri de învățat din ceea ce a văzut la exercițiul de ieri și că se poate interveni eficient, dacă situația o va impune vreodată. „Într-un caz real se poate interveni eficient. Din cauza asta s-a eliberat și acest plan, acest exercițiu de alarmare, și cred că ar trebui organizate mai des. Eu, personal, am învățat foarte multe lucruri din această experiență. Este un plan care a fost pus la punct de Primăria municipiului Focșani împreună cu ISU, SAJ, Poliție, Poliție Locală, jandarmi, mai ales că stăm pe un teritoriu care este afectat foarte des de cutremure și ne putem aștepta în orice clipă la un dezastru”, a spus Iorga. 
 Nu doar șefii de instituții au fost cu ochii în patru pentru a vedea cum se descurcă forțele de intervenție, ci și oamenii simpli. Aceștia au stat în zonă pe toată durata desfășurării exercițiului pentru a vedea ce se întâmplă și cum se intervine. Unii au înțeles rostul exercițiului, alții mai puțin, susținând că dacă ar fi real, nu s-ar mai derula chiar atât de bine.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?