Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Aleea Stadionului din Sud – bine la şosea, în spatele blocurilor nu prea


În această săptămână am ales ca punct pe hartă pentru rubrica noastră o străduță din cartierul Sud al Focșaniului: Aleea Stadionului. Un nume sugestiv pentru stradă, mai ales că în apropiere se află stadionul. Ca să ajungi pe această „alee” ai două variante: fie intri dinspre Bulevardul București, de unde ai ca punct de reper hotelul și restaurantul Amadeus, fie dinspre Calea Munteniei, unde intri însă, mai întâi, pe o străduță privată.

    Vremea nu a ținut cu mine. A fost pentru prima dată când am avut umbrelă și a plouat. Am ales să încep „terenul” cu partea dinspre șoseaua de centură. Vremea atât de morocănoasă, atât de tipică toamnei, mi-a adus pe buze câteva versuri ale poeziei „Emoție de toamnă”, de Nichita Stănescu: „A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.” Visul meu de toamnă, starea melancolică sunt întrerupte de o realitate palpabilă: drumul din fața mea, mai bine zis- gropile din fața mea, pline de apă, noroiul în care ghetele mele se scufundaseră. Într-un singur cuvânt: dezastru. Cartierul de vile ce se arată înaintea mea nu prea se „pupă” cu starea drumului. Mă întorc în căutarea „trotuarului”, care se termină brusc la un anumit punct. În fața blocurilor, drumul și trotuarul nu arată rău, făcând o comparație cu ce urmează după, arată chiar foarte bine, dar având în vedere situația trotuarelor și drumurilor din capătul celălalt, se poate mai bine… Apropiindu-mă de o scară de bloc, fiind cam singură prin zonă și studiind aspectul scării și interiorul, unei locatare probabil i-am părut suspectă, așa că m-a întrebat politicos: „Căutați pe cineva?”. Mă prezint, îi spun motivul pentru care mă aflu, în ciuda vremii, prin acea zonă. Se arată încântată de prezența mea și de faptul că, în sfârșit, se scrie și despre nemulțumirile celor din zonă:”Era și cazul să vină cineva, să vadă și bucata aceasta de stradă. Nu avem trotuarele pavate ca în partea cealaltă și nici strada asfaltată. Foarte mulți oameni de aici au copii care se plimbă cu rolele și bicicleta și nu avem unde să-i trimitem în fața blocului, pentru că nu e drum de plimbat cu rolele, așa că trebuie să-i trimitem în parcarea din capătul străzii, nu-i putem verifica non-stop acolo. Nu mai zic că, atunci când plouă, e dezastru. Când au fost ploile alea acum ceva vreme, vecinului de la parter i-a intrat apa în casă. Nu se poate așa ceva. Am tot încercat să rezolvăm situația, dar nu ne bagă nimeni în seamă”, spune dezamăgită femeia. La o simplă privire în jur, o aprob.

    Continui drumul pe lângă blocurile de patru etaje, unele cu fațada renovată, altele nu. Spațiile din fața clădirilor sunt ok, dar întotdeauna e loc de mai bine. Tradafirii plantați pe spațiile verzi dau o notă veselă peisajului.

 La intrare în blocuri este curățenie și liniște. Pe dreapta, o clădire viu colorată îmi atrage atenția, mai ales că atmosfera asta tristă, ploaia, liniștea și faptul că eram cam singura prin zonă mă purtau cu gândul la sentimentele bacoviene. Este vorba de o clădire 3în1: cabinet stomatologic, coafor-frizerie și manichiură-cosmetică. Mai departe observ o stare mult mai bună a drumului, a trotuarului, dar și a zonei dintre blocuri, care e îngrijită. Există și parcare, motiv pentru care nu mai am parte de aceeași priveliște ca cea de până acum, când trotuarele erau ocupate de mașini. Pe o alee dintre blocuri, un tricolor îmi atrage atenția.  Privesc mai atent și realizez că e vorba de un market de cartier, în jurul căruia este foarte curat, spațiul verde îngrijit și trandafiri. În spatele unui alt bloc, un mic colț de rai îmi captează privirea. Două scaune, multe flori, copăcei, iarbă. Se pare că aici cineva se relaxează după o zi încărcată, poate citind o carte sau, de ce nu, ascultând puțină muzică bună. Nu e cel mai intim loc, nici foarte ferit de ochii lumii, însă cu puțină strădanie poți închide ochii și îți poți imagina că ești doar tu acolo, tu și gândurile tale.

    Mai departe puțin, niște mușcate superbe sunt agățate la parterul unui bloc, unde, la fel ca și până acum, e o zonă îngrijită. Vis-a-vis de aceste flori și imagini care-ți gâdilă puțin sufletul, lucrurile stau exact invers. O cutie de carton zace-ntr-o baltă, un morman de deșeuri pare uitat de lume, iar câteva cărămizi sunt împrăștiate lângă bloc. Prin spatele blocurilor respective, cam aceeași situație: saci de gunoi, buruieni, resturi de cărămizi, gropi și bălți. Degeaba se străduiesc unii să planteze pomi, să pună flori și să le protejeze de frig, dacă există persoane care preferă să lase totul la voia întâmplării. Ies din nou la strada principală, iar la următorul colț de drum văd un cablu care atârnă în voie deasupra unor mașini parcate. Spațiile din spatele blocurilor de aici sunt și ele năpădite de buruieni, plini de bălți și noroi. Înaintând spre Bulevardul București, la un colț de trotuar, chiar lângă un coș de gunoi pe care se mai poate citi, încă, „PÄ‚STRAÈšI CURÄ‚ÈšENIA”, zace pe niște bucăți de beton, un ditamai sacul plin cu gunoaie.

    Ploaia pare că vrea să mă gonească mai repede, stropii de ploaie căzând din ce în ce mai des și mai mari. Verific pe hărțile Google și observ că strada continuă și dincolo de Bulevardul București, pe lângă fosta Universitate „George Barițiu”. Intru și pe această bucățică de stradă, peticită, cu trotuare care nu sunt întocmai practicabile și unde găsești o biserică, o fabrică de confecții, un club de bowling și alte activități, o brutărie și un service auto.
    Pentru locuitorii de pe Aleea Stadionului care au copii, în apropiere sunt școlile gimnaziale „Alexandru Vlahuță” și „Nicolae Iorga”, creșa numărul 1 și grădinița numărul 13. Magazinele alimentare sunt și ele, suficiente ca număr.
    Doi cititori ne-au scris despre strada Aleea Stadionului. Primul ne-a semnalat anumite nereguli în zona în care locuiește, afirmând că „în spatele blocurilor i10 și i12 au crescut buruienile, locul s-a transformat în rampă de gunoi”. Cel de-al doilea cititor ne-a spus că „Aleea Stadionului a fost amenajată și e OK.”.
    Strada Aleea Stadionului din cartierul Sud a fost inclusă în amplul proiect cu finanțare europeană intitulat „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mîndrești și Laminorul”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?