Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

GALERIE FOTO: Dezbateri despre engleză și franceză, la Școala „Ștefan cel Mare”


Mai mulți elevi vrânceni au participat la o activitate dedicată Zilei Limbilor Europene, în cadrul proiectului „Ecoul Plurilingvismului prin Interculturalitate”. Manifestările s-au desfășurat ieri, de Ziua Internațională a Educației, în sala media a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”.
    Cei care au „spart gheața” au fost elevi ai Școlii Gimnaziale „Al. Vlahuță” din Gugești, cu cântece și poezii în limbile franceză și engleză. Au urmat cei de clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, care au recitat poezii în engleză. Eleva Liceului Teoretic „Emil Botta” din Adjud, Andreea Spulber, i-a impresionat pe toți cei prezenți, cântând piesa „Je t’aime” a Larei Fabian, fiind felicitată atât de elevi, cât și de cadrele didactice. Irina Novac, din același liceu, și câțiva colegi de-ai săi au fost actorii unui mic filmuleț despre Jean D’Arc, cu replici în franceză și o subtitrare în română pentru cei din sală. Școlarii mai mici, prezenți și ei la festivitate, au fost impresionați de calitățile actoricești ale elevilor din Adjud. După filmulețe, s-au susținut două discursuri în engleză despre importanța cunoașterii limbilor străine în viața de zi cu zi a adolescenților.
    Următorii pe listă au fost reprezentanții Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, care au demonstrat celor prezenți că știu limba neogreacă, având două jocuri de rol, dar și că se pricep de minune la cântecul popular și la melodiile în franceză. Membrii Asociației pentru Promovarea Culturii și Mediului „Accord” din Mărășești au încântat auzul participanților cu diferite piese, iar la final au cântat „La mulți ani”, aplauzele publicului punând capăt momentului lor. Liceenii de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” au prezentat, pe marginea unei prezentări PowerPoint, câteva aspecte despre costumul popular.
    Elevii de la Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” din Soveja au recitat poezii ale poetului Mihai Eminescu, traduse într-o limbă străină. O dezbatere a elevilor Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, despre importanța cunoașterii limbilor străine în turism, la locul de muncă, a adus zâmbetul pe buze celor prezenți. Elevii au fost împărțiți în două echipe, una a fetelor și una a băieților. Echipa fetelor au susținut teza conform căreia o singură limbă este suficientă pentru a te descurca oricând, oriunde. Băieții le-au contrazis, susținând că e mult mai ușor să te descurci și să faci față timpurilor noi dacă cunoști mai multe limbi străine. La final, trei voluntari din public au decis ca echipa învingătoare să fie cea a băieților.
La această dezbatere a intervenit și inspectorul școlar de franceză, Svetlana Baciu, care i-a sfătuit și încurajat pe tineri să învețe cât mai multe limbi străine, pentru a avea deschise mai multe portițe în viitor. „Este un proiect județean, «Ecoul Plurilingvismului prin Interculturalitate», derulat de câțiva ani. Anul acesta, de Ziua Europeană a Limbii, pe 26 septembrie, unitățile școlare vrâncene au organizat diferite manifestări în limba engleză, franceză, spaniolă, italiană. Ca o încununare a acestor manifestări, prin intermediul proiectului nostru, se face un spectacol pe mai multe secțiuni: dezbateri, afișe, colaje, desene, cântec, dans, pentru ca prin prisma ochilor copiilor să înțelegem importanța studiilor limbilor străine. Au participat reprezentanții mai multor școli și licee din județ: Adjud, Mărășești, Soveja, Gugești, Odobești, iar din Focșani am avut Liceele Pedagogic, G.G. Longinescu, Economic, Cuza, V.D. Cotea, școlile gimnaziale Ștefan cel Mare, Ion Basgan. Sunt multe unități, nu le pot enumera pe toate. Copiii au încercat prin imaginația, creativitatea lor să își exprime gândurile și ideile despre plurilingvism și interculturalitate: prin plurilingvism și interculturalitate oamenii pot fi mai buni, mai sensibili și putem evita anumite conflicte”, a declarat inspectorul școlar de specialitate.
    În continuare, două eleve ale Colegiului Național „Al. I. Cuza”, Simona Delegeanu și Cristina Mihăilă au cântat, pe acorduri de chitară, câteva piese în engleză. Deși cei din sală nu mai erau la fel de numeroși ca la început, elevii rămași le-au aplaudat și le-au felicitat pentru momentul artistic. Un grup de majorete al Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” din Focșani a fost prezent în sală, iar spre final, fetele au dansat. „Ziua de 5 octombrie este, așa cum se știe, «Ziua Educației», ocazie cu care școala noastră a organizat și găzduit diferite activități. Una dintre cele mai deosebite activități este «Ziua Limbilor Europene», la care au participat elevi din tot județul. Am mai avut, în altă ordine de idei, o cupă a Streetball-ului, activități sportive cu elevi ai școlilor din Focșani. Tot ca activitate, dar una puțin altfel, «Hai cu trenul!», prin care elevii de la clasa I au mers cu trenul. Sunt de părere că a fost o zi reușită și va fi în continuare, deoarece avem activități și după-amiază. Sperăm și ne dorim ca elevilor să le fi plăcut”, a declarat directoarea Școlii Ștefan cel Mare, Maria Pătrașcu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?