Județul Vrancea se mândrește cu sportivi și antrenori care de-a lungul timpului au obținut rezultate notabile și au reprezintat cu cinste cluburile sub legitimarea cărora au concurat în competițiile naționale și internaționale. Unul dintre exemple este Dan Rădulescu Scutaru. Născut în anul 1974, vicepreședintele clubului de arte marțiale Nidan Focșani are un palmares bogat, pe care mulți sportivi și antrenori ar fi invidioși. În copilărie, a studiat chitara clasică cu profesorul Ințe, care i-a fost mentor timp de 10 ani de zile. Odată cu trecerea anilor a descoperit sportul, fiind încântat de atletism și a descoperit acest lucru în timpul orelor de educație fizică unde proba de viteză era preferata lui, ca dealtfel și săritura peste ștachetă. La vârsta de 10 ani, a descoprit că sportul de contact e mai interesant și îți conferă parcă siguranța personală și asta datorită unui verișor care practica judo și culturism, așa cum se putea face la acea vreme.
Dan Rădulescu Scutaru a început să studieze ju-jitsu pentru ca mai târziu să intre în posesia unei cărți cu acest specific scrisă de sensei Florian Frazzei. Idolii săi din acea vreme erau Arnold Schwarzeneger, dar îi aprecia foarte mult și pe Lou Ferigno, Frank Zane, Franco Colombo ș.a. „Å¢in minte că îi păcăleam pe părinții mei spunându-le că plec la joacă, dar eu fugeam să mă antrenez în curtea unui profesor de sport care avea câteva haltere și gantere, ai mei părinți nefiind de acord cu ceea ce voiam eu să fac. Ajunsesem pe la vreo 14 ani, moment în care și-au dat seama că este pasiunea mea, culturismul, așa că am plecat la singura sală de culturism de la acea dată deschisă de domnul profesor Dumitru Zisu la Liceul nr.2. După cinci ani de antrenamente, am participat la prima demonstrație de culturism ce a fost susținută la Focșani și am obținut locul II la Mister Vrancea care a avut loc la Ateneul Popular. Bineințeles că nici la ju-jitsu nu am renunțat și am cochetat și cu tirul timp de aproape un an de zile, antrenor fiindu-mi domnul Adrian Alaci”, a spus Dan Rădulescu Scutaru.
După ce a terminat liceul, a vrut să devină polițist, dar din anumite considerente nu a mai putut continua pe această latură. A început să studieze anatomia, a urmat timp de trei ani de zile medicina generală la Åcoala Postileală Carol Davilla, pe care a absolvit-o cu o medie foarte aproape de nota 10, iar examenul de diplomă l-a susșinut la Institutul Victor Babeș din București în 1996, generația sa fiind practic a doua generație de asistenți medicali post revoluție.
Operator la o televiziune locală
Dan Rădulescu Scutaru s-a angajat la studioul de televiziune Focșani (STF) în urma unui interviu dat. „Nu știam nimic ce înseamnă presa audio-video, dar am avut dorința de a învăța și m-a captivat acest domeniu, așa că am început să fiu din ce în ce mai perseverent și mai implicat de ceea ce făceam și așa am început să învăț să filmez, devenind operator imagine, apoi editor de montaj și editor de emisie. După 7 ani de televiziune, de emisiuni diverse, de transmisiuni în direct, după examene de licență susținute la CNA pentru postul de radio (n.r. Radio Uno) și canal 49 (TVF), am renunțat la presa pe sticlă și am început cariera în medicină”, povestește Dan Rădulescu Scutaru.
A susținut examen la Spitalul Județean Focșani și s-a angajat în sectia ortopedie unde a activat timp de 5 ani. „Am avut satisfacții pe linie medical, ești mulțumit când reușești să îi ameliorezi durerea omului, să îl vezi că după câteva săptămâni merge iarăși singur, că își folosește mâna care era făcută praf în urmă cu ceva timp. După care am intrat în Serviciul de Urgență (UPU), unde lucrez și astăzi, evident pe intervenții chirurgicale. E dificil, sunt cazuri care mai de care mai deosebite și care necesită o conduită terapeutică rapidă, mai ales când sunt victime din accidente rutiere. E multă răspundere și mult stres deoarece de deciziile medicilor, de eficacitatea și rapiditatea tehnicilor efectuate depinde viața pacientului. O altă îndeletnicire a mea și profesie în același timp este cea de optician pe care o fac cu drag. Am terminat Åcoala în urmă cu 8 ani la Spiru Haret în București și tot de atunci practic această meserie, e plăcută, e mai puțin stresantă, dar responsabilitatea e la fel de mare, de tine depinde că ceea ce a prescris medicul oftalmolog să faci bine, altfel pacientul nu va putea vedea cum trebuie. Å¢in să mulțumesc pe această cale tuturor medicilor și asistenților care mi-au fost profesori și îndrumători de-a lungul anilor și cărora le datorez cariera mea medicală de până acum”, a mai spus Dan Rădulescu Scutaru.
Krav Maga, o iubire care nu se uită prea ușor
În urmă cu 8 ani de zile, Dan Rădulescu Scutaru a început să practice kick-box cu sensei Dănuț Pleșa Plugaru, un antrenor deosebit și un prieten desâvârșit. „El a fost cel care mi-a pus în mâini manusile de box și care a avut răbdarea și metodologia de a mă învăța tot ceea ce știu în acest moment vis-a-vis de kick-box. Mi-am dat seama că acest sport e ceea ce căutam de mult, doar că în România acelui moment nu exista această formă de luptă. M-a captivat de la început și am început să mă străduiesc din ce în ce mai mult să urc pe acest drum fiind susținut mereu de maestrul Pleșa. Am participat de-a lungul carierei la numeroase stagii de pregătire și formare alături de nume mari ale kick-boxului cum ar fi: Faii Falamoe – antrenorul lui Glaube Feitosa, dar fiind cel ce la antrenat și pe Steven Segal pentru unele filme în care acesta a trebuit să joace, sensei Ciprian Sora – campion mondial muay thai, maestrul Ionel Garbea sei-budokai și președintele departamentului All Style, sensei Dumitru Mocănașu, actualul președinte al Federației Române de Arte Marțiale de Contact, Daniel Ghiță – campion mondial kick box. Am participat și la competiții naționale unde am avut adversari bine pregătiți, iar locul II pe care l-am ocupat pot spune că este meritat. Ce înseamnă kick-box? Înseamnă multă muncă, transpirație, mii de ore de antrenamente, zeci de mii de repetări, înseamnă determinare, voință, respect, emoții și tensiune, înseamnă bucurie și iar muncă, mai bine spus, o luăm de la capăt de fiecare dată când intrăm în sala de antrenament”, a mai spus antrenorul focșănean.
Krav-maga este un proiect personal pe care l-a demarat în urmă cu 3 ani. A găsit în București o școală care facea antrenamente krav maga, dar nu a fost mulțumit pe deplin, fapt care l-a determinat să meargă în afara țării și să ia legătura cu instructorul sef Moni Aizic, urmând stagii în commando krav maga. Ulterior, a deschis secția de krav maga în cadrul clubului Nidan Focșani, iar prima fată care a practicat acest stil de luptă a fost Elena Dănilă (n.r. 14 ani).
Din anul 2013, Dan Rădulescu Scutaru este membru cu drepturi depline în Organizația Israel Krav Internațional (IKI), în cadrul cărei a susținut și examenul de instructor IKI Krav maga, certificat recunoscut oriunde în lume și care i-a dat dreptul de a-și deschide prima școală din România de Iki Krav maga, în care se predau tehnicile originale de autoapărare israielene.
Ce le recomandă tinerilor
Antrenorul de la Nidan Focșani le recomandă tinerilor să iubească sportul, indiferent de forma pe care o practică, să nu mai piardă atât de mult timp în fața calculatorului și să își ia un prosop, o sticlă de apa și inima în dinți, cum se spune, și să treacă pragul unei săli de sport. Deși vor avea puțină febră musculară, se vor simți mult mai bine, vor fi mult mai relaxați și vor putea astfel să învingă stresul de zi cu zi, practic se vor descarca de tensiunile și încordările zilnice.