Marți, 13 și strada Oituz după o zi de luni ploioasă. Strada Oituz e cea dintre parcul de la Teatru și Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, care se intersectează cu străzile Mărăști și Duiliu Zamfirescu.
Baltă după baltă și trotuar folosit pe post de loc de parcare
Am pornit de lângă Teatrul Municipal, iar felul în care arată strada în acea parte…e de nedescris. În primul rând, nu pare a fi o stradă, ci o suprafață întinsă, acoperită cu apă. Trotuarul e, dar nu e. Fizic, el există, însă nu poate fi folosit drept trotuar pentru pietoni de la un capăt la altul al străzii, deoarece o porțiune e utilizată drept loc de parcare de către șoferi. Observ că strada e ocolită de pietoni, care preferă să meargă prin parc decât să ocolească în zig-zag, când bălțile, când mașinile.
În spatele fostei Prefecturi Putna (în viitor- Palatul Copiilor), un Volkswagen negru e parcat jumătate pe o bucățică de trotuar, iar cealaltă jumătate în apă. Stau și mă întreb, cum o fi coborât șoferul? Desigur, se poate ca mașina să fie acolo dinainte de ploaie. Înaintez, pe partea cu parcul, lipită oarecum de mașinile parcate și aud în depărtare niște țipete. Un tată împreună cu fetița lui au fost stropiți când o mașină a trecut pe lângă ei, iar tatăl cerea socoteală șoferului. L-am întrebat dacă îl pot ajuta cu ceva, iar dânsul, nervos, îmi spune:„Nu, doamnă, că-s obișnuit, de fapt aș spune că-s sătul. Cum plouă, trebuie să ocolesc zona. E teroare, mai ales când unii nu știu să încetinească și merg cu viteză prin bălțile astea. Un șofer mi-a spus o dată că e vina mea, că de ce trec pe aici dacă știu că e drumul cu probleme, de ce nu merg pe trotuar dacă nu vreau să merg pe altă stradă? Aș merge și pe trotuar, dacă aș avea loc!”
Fără zebre pentru pietoni
După clădirea fostei Prefecturi, începe zona cu blocuri, iar strada nu mai e plină de bălți și poți circula chiar și pe trotuar. Strada e cam pustie, deși în alte zile, e agitație mare, mai ales că vorbim de zona Pieței Moldovei. În fața primului bloc de după colț, câțiva trandafiri se chinuie să facă față vântului, ploii și capriciilor tomnatice. Boboci, înfloriți sau rămași cu jumătate din petale, dau totuși o nuanță veselă zonei, sunt pata de culoare din tabloul gri, de toamnă. Trotuarul nu e intact și nici din pavele, dar față de alte zone, e ok. La intersecția cu strada Mărăști nu sunt zebre, așa că pietonii trec pe unde vor și pe unde apucă. În zilele ca cea de ieri, nu prea aglomerate, e bine, însă când e mai cald afară sau weekend, aștepți mult și bine până să traversezi. Pe colț, cum treci strada, sunt patru brăduți plantați în fața unui imobil cu un etaj, ce te duc puțin cu gândul la zilele de iarnă, la Crăciun și…la concediu.
Bucățica din strada Oituz care continuă după intersecție, e cu sens unic, iar șoferii pot circula doar dinspre strada Duiliu Zamfirescu. Pe o parte și pe alta a străzii sunt multe mașini parcate, din cauza cărora strada se îngustează. Pe dreapta, în spatele unui gard roșu, într-o clădire veche, are sediul Federația Comunităților Evreiești din România- Comunitatea Evreilor din Focșani.
La parterul unui bloc, culcuș pentru animale
În continuare, trotuarele nu arată foarte bine, sunt peticite, cu buruieni, dar măcar se poate circula. Ușile blocurilor de trei și patru etaje sunt închise, iar fațadele nu sunt în totalitate renovate. La intrarea în scara unui bloc, se văd două cutii și o sticlă cu apă. M-am apropiat să văd despre ce e vorba și am observat că un iubitor de animale a pregătit două cutii, în care a pus bucăți de material pentru niște pisici-după mărimea cutiilor sau pui de câine. Lângă cutii le-a lăsat ceva de mâncare și apă. Ultimul bloc de pe strada Oituz, pe partea stângă, e altfel: jumătate vechi, fără renovări și jumătate renovat de la primul până la ultimul etaj. E un contrast care te pune puțin pe gânduri și te lasă să alegi dacă vrei să vezi partea plină sau partea goală a paharului.
În concluzie, strada Oituz nu duce lipsă de aspecte negative sau pozitive. Spațiul verde există în unele zone, dar nu e îngrijit constant sau nu e îngrijit deloc. Locuitorii din zonă au în apropiere Piața Moldovei, magazinele Profi și Carrefour pentru cumpărături. Ca unități de învățământ, în zonă se află Școala Gimnazială „Ion Basgan”. Părinții care au copii mai mici pot opta și pentru Școala Gimnazială „Anghel Saligny”. De asemenea, copiii își pot petrece timpul liber în parcul de lângă Teatrul Municipal, unde există și un loc de joacă.