Serviciul de Probațiune Vrancea, reprezentat de consilierul de probațiune Alina Mihaela Borcan, a participat în perioada 14 – 16 octombrie 2015, alături de reprezentanți ai serviciilor de probațiune și ai centrelor județene de resurse și asistență educațională din Tulcea, Dolj, Ialomița și București, precum și reprezentanți ai Direcției Naționale de Probațiune, la activitățile Proiectului „Educație civică – Training comun al consilierilor de probațiune și consilierilor școlari în vederea implementării programei de educație civică pentru infractorii minori”. Proiectul a fost organizat în București, cu finanțarea Fundației Konrad Adenauer Stiftung și cofinanțarea Direcției Naționale de Probațiune din Ministerul Justiției.
Direcția Națională de Probațiune, în calitate de promotor al proiectului, a dezvoltat Programul de educație civică în parteneriat cu Oficiul de Probațiune din Rogaland, Norvegia, prin intermediul Proiectului „Consolidarea capacității sistemului român de probațiune de a furniza servicii eficiente alternative închisorii”, care face parte din Programul RO 23 „Servicii corecționale, inclusiv sancțiuni non-privative de libertate”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 1014.
În cadrul proiectului s-au realizat consultări între consilierii de probațiune și consilierilor școlari în vederea aplicării draftului programului de formare civică pentru minorii față de care instanța de judecată a dispus măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică. „Într-un număr de 13 sesiuni, Programul de educație civică vizează educația morală și juridică a minorilor sancționați și include în același timp un element esențial și anume implicarea în comunitate a tinerei persoane. Aceasta trebuie să identifice o problemă în cadrul comunității, să se angajeze, să o descrie, să sugereze soluții și eventual să participe la rezolvarea acesteia, dacă este posibil. Consilierul de probațiune sau consilierul școlar angajat în desfășurarea acestui program lucrează îndeaproape cu familiile, rudele apropiate, profesorii, totodată încurajează și sprijină minorul pe durata executării pedepsei, abordarea cazului urmărind întărirea calităților acestuia, a contextului cultural și capitalului social. O sarcină importantă a consilierului este aceea de a dezvolta și menține motivația și speranța printre minorii sancționați, sprijinind adolescentul în drumul său către o viață fără infracțiuni”, se arată într-o informare a Serviciului de Probațiune Vrancea.
Programul de educație civică va fi experimentat în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016 în toate serviciile de probațiune din țară. Aplicarea se va realiza în conformitate cu prevederile Legii 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Programul de formare civică trebuie să se desfășoare într-o instituție din comunitate, aprobată de consilierul de probațiune responsabil de caz.
Potrivit Noului cod penal, stagiul de formare civică este o măsură educativă neprivativă de libertate ce se aplică minorului care a comis o infracțiune și constă în obligarea acestuia de a participa la un program cu o durată de cel mult patru luni pentru a-l ajuta să înțeleagă consecințele legale și sociale la care se expune în cazul săvârșirii de infracțiuni și pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său viitor. Minorul căruia i se aplică măsura educativă este sprijinit pentru a-și însuși valorile morale, pentru a-și consolida convingerile morale și a aplica normele morale și legale în diferite situații ale vieții sociale.