Tradițiile din Vrancea dar în special tradițiile legate de viticultură vor fi promovate în cadrul emisiunilor TV5 Monde, ca urmare a participării la cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional al „Viei și Vinului” Bachus 2015, a unei echipe coordonate de jurnalistul Antono Buscard. Echipa TV 5 a fost impresionată de calitatea vinurilor din Vrancea și a fost interesată atât de Concursul Național de Vinuri „Bachus 2015”, ajuns la cea de-a VI-a ediție, dar și de tradițiile locale, precum „meșteșugul vinului”, interpretat pe scena festivalului. Au fost apreciate și urmează să fie arătate lumii, măștile și celelalte obiectele tradiționale făurite de meșterii populari din Vrancea și nu numai.
Ca în fiecare an, Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2015” a fost cel mai potrivit cadru de întâlnire dintre producătorii autohtoni de vinuri, specialiștii în domeniu și marii retaileri de profil, unul dintre aceștia fiind interesat să prezinte vinurile expuse în cadrul festivalului pe piața din Asia, în special în China. Nu doar companiile mari s-au arătat interesate de vinurile din Vrancea, ci și operatorii de turism și agenții economici din alimentația publică, aceștia participând la mai multe degustări organizate în cadrul festivalului. Cu ocazia ediției a XXIII-a, prin efortul comun al organizatorilor și al producătorilor locali de vinuri, a fost lansat și prezentat publicului interesat și un nou concept de business în domeniul vini-viticol – „crama boutique”.
Fiind gândit încă de la începuturile sale ca cel mai important eveniment de profil din România care îi celebrează pe podgorenii din cea mai mare podgorie a țării, Festivalul Viei și Vinului „Bachus 2015” a reprezentat un motiv de bucurie, în primul rând pentru vrânceni, dar și pentru românii din alte colțuri ale țării care au venit în Piața Unirii, în cele patru zile ale evenimentului. De altfel, pe toată perioada Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2015”, hotelurile și pensiunile din Focșani și din împrejurimi au fost book-off. Dezvoltarea serviciilor de cazare și a celor de alimentație publică și realizarea unui beneficiu economic în această zonă a micilor întreprinzători a fost un alt efect pozitiv al festivalului.
Fără îndoială, un festival care a ajuns la o asemenea anvergură are ca punct de atracție principal, componenta sa cultural-artistică. Și la această ediție, ca și la cele anterioare, organizatorii au avut în vedere o paletă largă de interpreți din domeniul muzicii populare și ușoare, în așa fel încât majoritatea gusturilor publicului să fie satisfăcute. Mai mult de atât, festivalul și-a propus să popularizeze și să prezinte publicului și tinerii talentați din Vrancea, care au avut oportunitatea să își manifeste talentul pe o scenă adevărată, în fața unui public care i-a primit cu multă căldură și apreciere. Totodată, artiștii consacrați care au fost prezenți pe scena festivalului, au dus faima județului Vrancea în lume și au făcut deliciul publicului de toate vârstele, culminând cu unul dintre cei mai importanți cantautori ai lumii, a cărui glorie nu va apune niciodată, având în vedere cele peste 400 de melodii din repertoriu, cele peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume și cele peste 176 de hit-uri ale sale dintre care două au însemnat pentru Toto Cutugno trofeul Sanremo in 1980 și marele premiu de la Eurovision în 1990.
De altfel, pe parcursul celor patru zile ale festivalului, perimetrul alocat manifestărilor a fost vizitat de peste 50.000 oameni din Vrancea dar și din țară, reacțiile publicului fiind pozitive atât în discuțiile particulare cât și în manifestările publice sau în spațiul virtual. De mare impact a fost scenotehnica cu aparatură de ultimă generație, lumini și transmisie video de înaltă calitate tehnică și artistică, realizate cu disponibilitate și profesionalism. Toate acestea au asigurat un cadru excelent pentru punerea în valoare a ceea ce reprezintă podgoriile Cotești, Panciu și Odobești pentru județul Vrancea și pentru cei 100.000 de podgoreni care trăiesc din munca viței de vie.
Din această perspectivă, cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2015” și-a atins obiectivele – județul Vrancea continuă să fie cel mai important punct vini-viticol al României, vinurile din Vrancea au reconfirmat că sunt cele mai bune din țară, obținând două din cele trei mari medalii ale Concursului Național de Vinuri „Bachus 2015”, au fost lansate branduri noi de vinuri și concepte noi de business în domeniul turismului oenologic.
Organizatorii celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2015” mulțumesc tuturor vrâncenilor care au participat la acest mare eveniment de profil, convinși fiind că pentru promovarea și recunoașterea valorii muncii viticultorilor vrânceni nici un efort financiar sau organizatoric nu poate fi prea mare. Organizatorii sunt Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea, Consiliul Local și Primăria municipiului Focșani.