Pacienții cu hepatită C și ciroză hepatică pot solicita, începând de astăzi, voucherele care le permit să efectueze gratuit investigațiile necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratmentului fără interferon. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au precizat că, începând de luni, 26 octombrie, voucherele pentru investigațiile necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon vor ajunge la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului si monitorizarea pacientului în centrele din București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mures, Timișoara și Oradea. De altfel, lista laboratoarelor este publicată pe site-ul CNAS, la secțiunea „informații pentru asigurați – medicamente – tratament fără interferon” – http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html. Dosarul întocmit în vederea aprobării tratamentului fără interferon va fi depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care se află în relație contractuală medicul de specialitate (prescriptor sau curant), în cazul pacienților din Vrancea fiind casele de asigurări din București sau Iași.
Ce trebuie să conțină dosarul pacientului
Dosarul pacientului care vrea să beneficieze de acest tratament, trebuie să conțină în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secțiunea informații pentru asigurați – medicamente – tratament fără interferon. Mai exact: Investigațiile paraclinice -hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax, care sunt valabile 12 luni de la data efectuării; Puncția biopsie hepatică,valabilă 3 ani în cazul pacienților cu F3/F4; Ecografia abdominală valabilă 6 luni de la data efectuării; Testările AgHBs, Ac anti-HIV, valabile 12 luni de la data efectuării. Mai mult, pacientul trebuie să completeze și o cerere tipizată prin care își ia angajamentul că va lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic.
Acordarea tratmentului cu interferon free a fost adoptată după ce președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, a cerut într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, introducerea în regim de urgență a tratamentului interferon free pentru bolnavii de hepatita C.